Dozarea Amidonului - Determinarea Celulozei

Cuprins referat Cum descarc?

o DOZAREA AMIDONULUI
I. DOZAREA AMIDONULUI POLARIMETRIC
II. DOZAREA COLORIMETRICA A AMIDONULUI
III. DOZAREA CHIMICA A AMIDONULUI
o DETERMINAREA CELULOZEI ( I )
o DOZAREA PENTOZANILOR
o DETERMINAREA CONTINUTULUI TOTAL DE SUBSTANTE PECTICE
o DETERMINAREA SUBSTANTELOR PECTICE SUB FORMA DE PECTAT DE CALCIU DUPA CARRE
o DETERMINAREA CELULOZEI ( II )


Extras din referat Cum descarc?

DOZAREA AMIDONULUI
I.DOZAREA AMIDONULUI POLARIMETRIC
Principiul metodei se bazeaza pe faptul ca amidonul solubilizat in anumite conditii (cu acid, la rece timp de 30-60 minute) prezinta o deviatie specifica in functie de produsul in care se gaseste.
In functie de continutul in amidon, solutia roteste planul luminii polarizate cu un unghi ?.
Aparatuaa:
-balon cotat de 100 ml;
-polarimetru;
-pahar conic 100-150 ml;
-palnie.
Reactivi :
-etanol 96 %
-acid fosfowolframic 2 %
-acid sulfuric d = 1,4
-acid sulfuric d = 1,3
Modul de lucru : se cantaresc cu precizie 2-3 g din produsul de analizat maruntit fin (pentru cereale macinate) si se introduc intr-un balon cotat de 100 ml. Se adauga 5 ml alcool 96 %, se agita puternic si sub agitare se adauga 50 ml H2SO4, d =1,4. Se lasa o ora la 18-220C, se adauga 10 ml solutie de acid fosfowolframic 2 % pentru precipitarea substantelor care prezinta activitate optica si se aduce la semn cu H2SO4, d = 1,3.
Dupa o buna agitare se filtreaza printr-un filtru cutat din hartie groasa. Daca filtratul nu este perfect limpede, se refiltreaza. Solutia filtrata se examineaza imediat la polarimetru intr-un tub de 1 dm sau 2 dm. Se urmareste unghiul cu care amidonul din solutie deviaza planul luminii polarizate. 
Calcul : continutul de amidon se calculeaza dupa relatia :
100? 100
A % = ??? X ?? 
l ???D20 S
in care :
? este unghiul de rotatie al planului luminii polarizate citit la polarimetru;
l = lungimea tubului in dm; 
???D20 = deviatia specifica a solutiei de amidon;
S = grame de produs analizat luat pentru determinare.
II.DOZAREA COLORIMETRICA A AMIDONULUI
Principiul metodei. Determinarea colorimetrica a amidonului se bazeaza pe proprietatea sa de a se dispersa in solutii concentrate de CaCl2.
Solutia obtinuta tratata apoi cu iod da posibilitatea sa se stabileasca colorimetric continutul de amidon din produsul de cercetat.
Aparatura :
-balon cotat de 100 ml.
Reactivi ;
-iod solutie in iodura de potasiu 1: 2 la 200 ml apa distilata;
-clorura de calciu solutie neutra (o parte CaCl2 + doua pati apa ).
Mod de lucru . 10 g din produsul de analizat se introduc intr-un balon cotat de 100 ml (produsul trebuie sa contina aproximativ 0,01 % amidon) impreuna cu 80 ml de solutie neutra de clorura de calciu. 
Dupa incalzire de 10 minute in baia de apa si racirea ulterioara a balonului, se aduce la semn cu aceeasi solutie de clorura de calciu si se filtreaza.
In filtru dupa diluarea cu apa si adaugarea solutiei de iod (in iodura de potasiu) se determina cantitatea de amidon prin metode colorimetrice obisnuite, comparand cu o solutie de amidon in clorura de calciu la titru cunoscut sau dupa o curba etalon.
III.DOZAREA CHIMICA A AMIDONULUI
Principiul metodei: se hidrolizeaza amidonul in mediu acid, iar glucoza rezultata se dozeaza dupa o metoda cunoscuta de dozare a zaharurilor reducatoare. Metoda este mai putin recomandabila pentru produsele ce contin si alte zaharuri. Pentru a avea certitudinea rezultatului fidel se recomanda ca restul zaharurilor reducatoare si zaharoza sa fie dozate prin alte metode, iar de cantitatea acestora se va tine seama la rezultatul final, scazandu-le din cantitatea totala de zahar reducator determinat.
Aparatura:
-balon cotat 100 ml;
-pahar conic 150-200 ml;
-palnie.
Reactivi:
-acid clorhidric 1,124 % pentru cereale;
-acid clorhidric 0,4125 % pentru cartofi;
-solutie Fehling I;
-solutie Fehling II;
-acid clorhidric 25 %;
-molibdat de sodiu 12 %;
-permanganat de potasiu 0,1 N;
-solutie ferica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dozarea Amidonului - Determinarea Celulozei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!