Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2466
Mărime: 11.64KB (arhivat)
Publicat de: Aureliana Blaga
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sabin Chis, Monica Lungu

Extras din referat

Desi activitatea turistica se numara printre fenomenele care au înregistrat în epoca contemporana o dezvoltare spectaculoasa, iar tara noastra dispune de un potential turistic deloc de neglijat, totusi, interesul autoritatilor publice locale si centrale din România pentru acest sector este destul de redus.

Tendinte în evolutia turismului si locul acestuia în dezvoltarea economica

debuteaza prin realizarea unei analize a fenomenului turistic la scara mondiala. Aceasta arata ca în prezent, turismul reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care înregistreaza schimbari permanente si o evolutie ascendenta. Cunoasterea tendintelor, a provocarilor cu care se confrunta turismul mondial la începutul mileniului trei, a factorilor determinanti care îsi vor exercita influenta asupra activitatii turistice internationale în perioada urmatoare, a formelor de turism care vor înregistra ritmuri înalte de crestere în prima parte a secolului 21, trebuie avute în vedere de catre autoritatile administratiei publice locale si centrale atunci când elaboreaza politici, strategii, planuri si programe de dezvoltare a turismului.

În societatea moderna se constata efectele negative ale dezvoltarii omenirii. De aceea, se pune problema unei noi interpretari a conceptului de dezvoltare, luându-se în considerare interdependentele dintre problemele mediului înconjurator, bunastarii generale si procesului cresterii economice. În prezent, o atentie deosebita este acordata dezvoltarii durabile.

Principiile dezvoltarii durabile trebuie sa stea la baza politicilor statale, dar si a initiativelor private. Dezvoltarea durabila a turismului este un tip de dezvoltare a activitatii de turism care pune accent pe valorificarea în prezent a resurselor, astfel încât sa se mentina capacitatea de reproducere a acestora si în viitor. Pentru industria turistica, dezvoltarea durabila nu reprezinta o stare de armonie statica, ci mai degraba un proces de schimbare, unde exploatarea resurselor, realizarea investitiilor, orientarea tehnologica si evolutia institutionala trebuie sa fie comparabile

cu cerintele actuale si viitoare. Dezvoltarea durabila a turismului se poate realiza prin managementul tuturor resurselor, astfel încât sa putem satisface economic, social si estetic nevoile turistilor, mentinându-se integritatea culturala, procesele ecologice esentiale, diversitatea biologica si sistemele de suport ale vietii.

România este una dintre natiunile Europei care a facut pasi importanti pe calea integrarii în Uniunea Europeana si care se straduieste sa se apropie de standardele unionale în toate domeniile, inclusiv în domeniul turismului. Turismul reprezinta pentru Uniune o prioritate economica strategica, al carui statut specific devine cel al unei industrii esentiale în cresterea economica si un factor social important în realizarea diversitatii în unitatea comunitara si în reducerea deosebirilor regionale. Dezvoltarea turismului este un vector de coeziune economica si sociala în cadrul Uniunii Europene. Pentru ca factorii de decizie ai turismului românesc sa ia cele mai bune masuri, trebuie sa cunoasca caracteristicile si tendintele în dezvoltarea turismului comunitar.

Ramura economica de interferenta, de mare interes si cu importante disponibilitati, turismul românesc trebuie sa devina o componenta dinamizatoare a sistemului economic global. Subsistem al economiei nationale, turismul suporta influente din partea celorlalte subsisteme si exercita, la rândul sau, o influenta crescânda asupra evolutiei acestora. Sectorul turismului în România detine în prezent numai o cota modesta din Produsul Intern Brut, în special datorita faptului ca nu a fost sprijinit consistent de factorii de decizie, dezvoltarea sa fiind lasata la voia întâmplarii. Este unanim recunoscuta capacitatea turismului de a deveni un sector primordial al economiei nationale, în contextul în care se vor îndeplini obiectivele nationale în acest domeniu.

Rolul statului în orientarea si controlul activitatii turistice

Implicatiile sociale, culturale si economice ale fenomenului turistic, complexitatea sa, întrepatrunderea componentelor sale eterogene necesita o atentie sporita din partea guvernelor tarilor lumii, care au înteles ca pot avea beneficii importante de pe urma acestei activitati.

Din momentul aparitiei sale si pâna în prezent, statul a fost pus în fata unei alegeri dificile: libertate sau control? Aceasta alegere consta în dificultatea societatii moderne de a opta pentru libertate, sacrificând sansele de supravietuire a societatii, sau pentru control, sacrificând libertatea individuala. Turismul este o industrie foarte complexa, sofisticata si care cuprinde o multime de sectoare. Nici o alta industrie nu acopera un grup de sectoare asociate atât de larg ca turismul. Este o combinatie de industrii din întreaga lume, de cea mai mare diversitate, cu o structura extrem de sofisticata. Pornind de la aceasta afirmatie, este evident ca complexitatea fenomenului turistic necesita coordonare si cooperare, pe care doar guvernele au autoritatea si mecanismele de a le organiza. Guvernele au motive temeinice de a se implica în turism.

Importanta economica si sociala a turismului, contributia acestuia la cresterea calitatii vietii reprezinta argumente în ceea ce priveste necesitatea interventiei. De asemenea, turismul poate contribui mai mult decât alte sectoare la realizarea unor obiective mai largi stabilite de guverne ca prioritati în interesul general al cetatenilor: combaterea saraciei, îmbunatatirea conditiilor de viata, cresterea încasarilor valutare, intensificarea legaturilor dintre tari si chiar obiective politice.

Preview document

Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil - Pagina 1
Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil - Pagina 2
Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil - Pagina 3
Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil - Pagina 4
Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale și Locale în Dezvoltarea Turismului Durabil - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale si Locale in Dezvoltarea Turismului Durabil.doc

Te-ar putea interesa și

Evoluția Turismului în România

CAPITOLUL I DEZVOLTAREA TURISMUL ÎN ROMÂNIA Conform determinărilor turismul1 este „activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constând din...

Turismul Românesc în Contextul Celui European

TURISMUL ROMÂNESC ÎN CONTEXTUL CELUI EUROPEAN Strategia de dezvoltare economică a României, inclusiv şi a turismului nu poate să nu fie...

Ai nevoie de altceva?