Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale si Locale in Dezvoltarea Turismului Durabil

Extras din referat Cum descarc?

Desi activitatea turistica se numara printre fenomenele care au inregistrat in epoca contemporana o dezvoltare spectaculoasa, iar tara noastra dispune de un potential turistic deloc de neglijat, totusi, interesul autoritatilor publice locale si centrale din Romania pentru acest sector este destul de redus. 
Tendinte in evolutia turismului si locul acestuia in dezvoltarea economica
debuteaza prin realizarea unei analize a fenomenului turistic la scara mondiala. Aceasta arata ca in prezent, turismul reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care inregistreaza schimbari permanente si o evolutie ascendenta. Cunoasterea tendintelor, a provocarilor cu care se confrunta turismul mondial la inceputul mileniului trei, a factorilor determinanti care isi vor exercita influenta asupra activitatii turistice internationale in perioada urmatoare, a formelor de turism care vor inregistra ritmuri inalte de crestere in prima parte a secolului 21, trebuie avute in vedere de catre autoritatile administratiei publice locale si centrale atunci cand elaboreaza politici, strategii, planuri si programe de dezvoltare a turismului.
In societatea moderna se constata efectele negative ale dezvoltarii omenirii. De aceea, se pune problema unei noi interpretari a conceptului de dezvoltare, luandu-se in considerare interdependentele dintre problemele mediului inconjurator, bunastarii generale si procesului cresterii economice. In prezent, o atentie deosebita este acordata dezvoltarii durabile.
Principiile dezvoltarii durabile trebuie sa stea la baza politicilor statale, dar si a initiativelor private. Dezvoltarea durabila a turismului este un tip de dezvoltare a activitatii de turism care pune accent pe valorificarea in prezent a resurselor, astfel incat sa se mentina capacitatea de reproducere a acestora si in viitor. Pentru industria turistica, dezvoltarea durabila nu reprezinta o stare de armonie statica, ci mai degraba un proces de schimbare, unde exploatarea resurselor, realizarea investitiilor, orientarea tehnologica si evolutia institutionala trebuie sa fie comparabile
cu cerintele actuale si viitoare. Dezvoltarea durabila a turismului se poate realiza prin managementul tuturor resurselor, astfel incat sa putem satisface economic, social si estetic nevoile turistilor, mentinandu-se integritatea culturala, procesele ecologice esentiale, diversitatea biologica si sistemele de suport ale vietii. 
Romania este una dintre natiunile Europei care a facut pasi importanti pe calea integrarii in Uniunea Europeana si care se straduieste sa se apropie de standardele unionale in toate domeniile, inclusiv in domeniul turismului. Turismul reprezinta pentru Uniune o prioritate economica strategica, al carui statut specific devine cel al unei industrii esentiale in cresterea economica si un factor social important in realizarea diversitatii in unitatea comunitara si in reducerea deosebirilor regionale. Dezvoltarea turismului este un vector de coeziune economica si sociala in cadrul Uniunii Europene. Pentru ca factorii de decizie ai turismului romanesc sa ia cele mai bune masuri, trebuie sa cunoasca caracteristicile si tendintele in dezvoltarea turismului comunitar.
Ramura economica de interferenta, de mare interes si cu importante disponibilitati, turismul romanesc trebuie sa devina o componenta dinamizatoare a sistemului economic global. Subsistem al economiei nationale, turismul suporta influente din partea celorlalte subsisteme si exercita, la randul sau, o influenta crescanda asupra evolutiei acestora. Sectorul turismului in Romania detine in prezent numai o cota modesta din Produsul Intern Brut, in special datorita faptului ca nu a fost sprijinit consistent de factorii de decizie, dezvoltarea sa fiind lasata la voia intamplarii. Este unanim recunoscuta capacitatea turismului de a deveni un sector primordial al economiei nationale, in contextul in care se vor indeplini obiectivele nationale in acest domeniu. 
Rolul statului in orientarea si controlul activitatii turistice 
Implicatiile sociale, culturale si economice ale fenomenului turistic, complexitatea sa, intrepatrunderea componentelor sale eterogene necesita o atentie sporita din partea guvernelor tarilor lumii, care au inteles ca pot avea beneficii importante de pe urma acestei activitati.
Din momentul aparitiei sale si pana in prezent, statul a fost pus in fata unei alegeri dificile: libertate sau control? Aceasta alegere consta in dificultatea societatii moderne de a opta pentru libertate, sacrificand sansele de supravietuire a societatii, sau pentru control, sacrificand libertatea individuala. Turismul este o industrie foarte complexa, sofisticata si care cuprinde o multime de sectoare. Nici o alta industrie nu acopera un grup de sectoare asociate atat de larg ca turismul. Este o combinatie de industrii din intreaga lume, de cea mai mare diversitate, cu o structura extrem de sofisticata. Pornind de la aceasta afirmatie, este evident ca complexitatea fenomenului turistic necesita coordonare si cooperare, pe care doar guvernele au autoritatea si mecanismele de a le organiza. Guvernele au motive temeinice de a se implica in turism.
Importanta economica si sociala a turismului, contributia acestuia la cresterea calitatii vietii reprezinta argumente in ceea ce priveste necesitatea interventiei. De asemenea, turismul poate contribui mai mult decat alte sectoare la realizarea unor obiective mai largi stabilite de guverne ca prioritati in interesul general al cetatenilor: combaterea saraciei, imbunatatirea conditiilor de viata, cresterea incasarilor valutare, intensificarea legaturilor dintre tari si chiar obiective politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale si Locale in Dezvoltarea Turismului Durabil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!