Cuprins
- 1.Notiuni introductive 1-2
- 2.Necesarul energetic (caloric) al omului 2-3
- 2.1 Proteine 3
- 2.2 Glucide .4
- 2.3 Lipide .4
- 2.4 Fibre alimentare .4
- 2.5 Vitamine si saruri minerale 5
- 3. Nivelul glicemiei si obezitatea .5
- 4. Complicatiile adultului supraponderal .6
- 5. Principiile dietei .6-8
- 6. Meniu .8-20
Extras din referat
Notiuni introductive
Deşi este mult mai răspândită decât obezitatea, supraponderalitatea este o problemă medicală mult mai extinsă, fiind primul pas către obezitate şi către toate complicaţiile pe care aceasta le aduce. Cu toate acestea, nivelul de informaţii existent este mult inferior decât în cazul obezităţii.
Termenul de supraponderal, este folosit în mod comun pentru a defini o persoană al cărei corp conţine mai multă grăsime decât este necesar pentru funcţionarea normală a organismului. Excesul de grăsime şi implicit excesul de kilograme este o caracteristică specifică multor persoane, devenind chiar o problemă de interes naţional, numărul supraponderalilor fiind de peste 64% din populaţia adultă în Statele Unite ale Americii.
Orice persoană interesată de alimentaţia sănătoasă trebuie să ştie că procentul de grăsime pe care corpul trebuie să îl înmagazineze pentru o funcţionare corectă este de aproximativ 20-25% în cazul femeilor, şi de 15-18% în cazul bărbaţilor.
Tot ceea ce se încadrează între aceste limite, poartă numele de grăsimi esenţiale, iar ceea ce depăşeşte aceşti parametrii, chiar şi în cazul indivizilor sănătoşi poartă denumirea de depozite de grăsime, care au rolul de a furniza o rezervă energetică organismului.
O cantitate nesemnificativă de grăsime este benefică oricărui organism având în vedere că aceasta este un izolator termic, un absorbant al şocurilor în zonele sensibile şi un depozit energetic în situaţii care cer un consum energetic sporit, însă cu toate acestea, atunci când această limită este depăşită, poate duce la obezitate.
Obezitatea reprezinta un dezechilibru care consta intr-o crestere exagerata a greutatii corporale printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in diferite organe si tesuturi ale organismului.
Numeroase cercetari efectuate pe fumatori au aratat ca oprirea intoxicatiei cu nicotina duce la cresterea in greutate.
Pentru a determina acest coeficient al grăsimii se folosesc mai multe modalităţi, printre care compararea greutăţii şi a înălţimii cu un standard considerat ideal, calcularea IMC (indicelui de masă corporală), analiza independenţei bioelectrice, măsurătoarea greutăţii hidrostatice sau procedeul numit DEXA , un procedeu deosebit de complex care a fost dezvoltat în primă fază pentru a măsura densitatea oaselor.
Inaltimea si greutatea ideala
Femei Femei Barbati Barbati
Inaltime(m) Greutate(kg) Inaltime(m) Greutate(k)
1,47 43,5-48,5 1,57 53,8-58,5
1,50 44,5-49,9 1,60 54,9-60,3
1,53 45,8-51,3 1,63 56,2-61,7
1,55 47,2-52,6 1,65 57,6-63,0
1,57 48,5-54,9 1,68 59,0-64,9
1,60 49,9-55,3 1,70 60,8-66,7
1,63 51,3-57,3 1,73 62,6-68,9
1,65 52,6-59,0 1,75 64,4-70,8
1,68 54,4-61,2 1,78 66,2-72,6
1,70 56,2-63,0 1,80 68,0-74,8
1,73 58,1-64,9 1,83 69,9-77,1
1,75 59,9-66,7 1,86 71,7-79,4
1,78 61,7-68,5 1,88 73,5-81,6
1,80 63,5-70,3 1,91 75,5-83,5
1,83 65,3-72,1 1,93 78,1-86,2
Valori IMC (indice de masa corporala)
IMC= greutate in kg/ inaltime in m
Sub 19,9 –subponderal
20,0 -24,9 –greutate normala
25,0-29,9 –supraponderal
30,0-34,9 –obezitate medie
35,0-39,9 –obezitate majora
40,0 sau mai mare –obezitate morbida
Necesarul energetic (caloric) al omului
Pentru a-si desfasura activitatea sa in conditii bune,organismul uman trebuie sa
primeasca zilnic o cantitate de energie si de factori nutritivi (protide, glucide, lipide minerale, vitamine si apa). Acestea sunt furnizate prin aportul de alimente.
Nevoile nutritive se prezinta fie sub forma nevoilor energetice (calorice) exprimate in calorii, fie sub forma nevoilor in factori nutritivi (proteine, glucide, lipide, minerale, apa, vitamine).
Caloria ( cal), reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui litru de apa cu un grad intre 0◦ si 100◦.
Prin arderea unui gram de glucide se elibereaza cca. 4,1 calorii, a unui gram de proteine tot 4,1 calorii si a unui gram de lipide 9,3 calorii.
G=4,1 kcal/g sau 16,7 kJ/g
P=4,1 kcal/g sau 16,7kJ/g
L=9,3 kcal/g sau 37,7kJ/g
Raportand la kilogram-corp greutatea ideala nevoile calorice ale uni individ in functie de efortul depus sunt considerate astfel:
-pentru repaus la pat sunt necesare: 25-30 cal/zi
-pentru un exercitiu usor: 35-40 cal/zi
-pentru un exercitiu moderat: 40-45 cal/zi
-pentru un exercitiu intens: 45-50 cal/zi
-pentru un exercitiu foarte intens: 50-60 cal/zi
O alta posibilitate de a stabili nevoile calorice este si aceea de a adauga un plus de calorii peste valoarea metabolismului de baza al individului in functie de intensitatea efortului depus astfel:
-pentru viata sedentara: 800-900 cal/zi
-pentru o activitate usoara: 900-1400 cal/zi
-pentru o activitate moderata: 1400-1800 cal/zi
-pentru o activitate grea: 1800-4500 cal/zi
VE= G* 4,1 + P* 4,1+ L* 9,3
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dieta unui Adult Supraponderal.doc