Dieta unui Adult Supraponderal

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive 1-2
2.Necesarul energetic (caloric) al omului 2-3
2.1 Proteine 3
2.2 Glucide .4
2.3 Lipide .4
2.4 Fibre alimentare .4
2.5 Vitamine si saruri minerale 5
3. Nivelul glicemiei si obezitatea .5
4. Complicatiile adultului supraponderal .6
5. Principiile dietei .6-8
6. Meniu .8-20


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni introductive
Desi este mult mai raspandita decat obezitatea, supraponderalitatea este o problema medicala mult mai extinsa, fiind primul pas catre obezitate si catre toate complicatiile pe care aceasta le aduce. Cu toate acestea, nivelul de informatii existent este mult inferior decat in cazul obezitatii.
Termenul de supraponderal, este folosit in mod comun pentru a defini o persoana al carei corp contine mai multa grasime decat este necesar pentru functionarea normala a organismului. Excesul de grasime si implicit excesul de kilograme este o caracteristica specifica multor persoane, devenind chiar o problema de interes national, numarul supraponderalilor fiind de peste 64% din populatia adulta in Statele Unite ale Americii.
Orice persoana interesata de alimentatia sanatoasa trebuie sa stie ca procentul de grasime pe care corpul trebuie sa il inmagazineze pentru o functionare corecta este de aproximativ 20-25% in cazul femeilor, si de 15-18% in cazul barbatilor. 
Tot ceea ce se incadreaza intre aceste limite, poarta numele de grasimi esentiale, iar ceea ce depaseste acesti parametrii, chiar si in cazul indivizilor sanatosi poarta denumirea de depozite de grasime, care au rolul de a furniza o rezerva energetica organismului. 
O cantitate nesemnificativa de grasime este benefica oricarui organism avand in vedere ca aceasta este un izolator termic, un absorbant al socurilor in zonele sensibile si un depozit energetic in situatii care cer un consum energetic sporit, insa cu toate acestea, atunci cand aceasta limita este depasita, poate duce la obezitate.
Obezitatea reprezinta un dezechilibru care consta intr-o crestere exagerata a greutatii corporale printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in diferite organe si tesuturi ale organismului.
Numeroase cercetari efectuate pe fumatori au aratat ca oprirea intoxicatiei cu nicotina duce la cresterea in greutate.
Pentru a determina acest coeficient al grasimii se folosesc mai multe modalitati, printre care compararea greutatii si a inaltimii cu un standard considerat ideal, calcularea IMC (indicelui de masa corporala), analiza independentei bioelectrice, masuratoarea greutatii hidrostatice sau procedeul numit DEXA , un procedeu deosebit de complex care a fost dezvoltat in prima faza pentru a masura densitatea oaselor.
Inaltimea si greutatea ideala
Femei Femei Barbati Barbati
Inaltime(m) Greutate(kg) Inaltime(m) Greutate(k)
1,47 43,5-48,5 1,57 53,8-58,5
1,50 44,5-49,9 1,60 54,9-60,3
1,53 45,8-51,3 1,63 56,2-61,7
1,55 47,2-52,6 1,65 57,6-63,0
1,57 48,5-54,9 1,68 59,0-64,9
1,60 49,9-55,3 1,70 60,8-66,7
1,63 51,3-57,3 1,73 62,6-68,9
1,65 52,6-59,0 1,75 64,4-70,8
1,68 54,4-61,2 1,78 66,2-72,6
1,70 56,2-63,0 1,80 68,0-74,8
1,73 58,1-64,9 1,83 69,9-77,1
1,75 59,9-66,7 1,86 71,7-79,4
1,78 61,7-68,5 1,88 73,5-81,6
1,80 63,5-70,3 1,91 75,5-83,5
1,83 65,3-72,1 1,93 78,1-86,2
Valori IMC (indice de masa corporala)
IMC= greutate in kg/ inaltime in m
Sub 19,9 -subponderal
20,0 -24,9 -greutate normala
25,0-29,9 -supraponderal
30,0-34,9 -obezitate medie
35,0-39,9 -obezitate majora
40,0 sau mai mare -obezitate morbida
Necesarul energetic (caloric) al omului
Pentru a-si desfasura activitatea sa in conditii bune,organismul uman trebuie sa 
primeasca zilnic o cantitate de energie si de factori nutritivi (protide, glucide, lipide minerale, vitamine si apa). Acestea sunt furnizate prin aportul de alimente. 
Nevoile nutritive se prezinta fie sub forma nevoilor energetice (calorice) exprimate in calorii, fie sub forma nevoilor in factori nutritivi (proteine, glucide, lipide, minerale, apa, vitamine). 
Caloria ( cal), reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui litru de apa cu un grad intre 0o si 100o.
Prin arderea unui gram de glucide se elibereaza cca. 4,1 calorii, a unui gram de proteine tot 4,1 calorii si a unui gram de lipide 9,3 calorii. 
G=4,1 kcal/g sau 16,7 kJ/g
P=4,1 kcal/g sau 16,7kJ/g
L=9,3 kcal/g sau 37,7kJ/g
Raportand la kilogram-corp greutatea ideala nevoile calorice ale uni individ in functie de efortul depus sunt considerate astfel:
-pentru repaus la pat sunt necesare: 25-30 cal/zi
-pentru un exercitiu usor: 35-40 cal/zi 
-pentru un exercitiu moderat: 40-45 cal/zi
-pentru un exercitiu intens: 45-50 cal/zi
-pentru un exercitiu foarte intens: 50-60 cal/zi
O alta posibilitate de a stabili nevoile calorice este si aceea de a adauga un plus de calorii peste valoarea metabolismului de baza al individului in functie de intensitatea efortului depus astfel: 
-pentru viata sedentara: 800-900 cal/zi
-pentru o activitate usoara: 900-1400 cal/zi
-pentru o activitate moderata: 1400-1800 cal/zi
-pentru o activitate grea: 1800-4500 cal/zi
VE= G* 4,1 + P* 4,1+ L* 9,3


Fisiere in arhiva (1):

  • Dieta unui Adult Supraponderal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!