Determinarea Pesticidelor din Miere

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
I. Pesticidele. Prezentare generala
II. Cromatografia de gaze. Prezentare generala
III. Determinarea pesticidelor organoclorurate din miere prin tehnica GC-MS
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I.Pesticidele.Definitie. Prezentare generala.
Generalitati despre pesticide Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante chimice toxice,intrebuintate in agricultura in vederea protectiei plantelor fata de boli si diversi daunatori,asiguranduse astfel obtinerea unor recolte mari si stabile.Termenul de pesticid a fost preluat din limba engleza, in care are sensul de antidaunator, ,,pest" insemnand insecta daunatoare. 
Preparatele contra daunatorilor,au fost cunoscute de foarte mult timp.Datorita progreselor in chimia de sinteza,s-au putut obtine cele mai numeroase si eficace substante.Nu s-a putut realiza dezideratul de a gasi substante nocive numai pentru daunatori si netoxice pentru om sau animale si insecte folositoare.
Toate acest substante sunt periculoase in diferite grade, unele reprezentand toxici dintre cei mai puternici.
Pentru om, riscul de intoxicatie, acuta sau cronica, poate fi de natura profesionala, accidentala sau voluntara si prin contaminarea mediului inconjurator - sol, surse de apa, alimente, aer - cu mari implicatii ulterioare.
Compozitia chimica a pesticidelor
Pesticidele sunt substante cu actiune biologica deosebit de ridicata, utilizate pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor si prezinta o structura chimica variata. Aceste substante de uz fitosanitar reprezinta substante chimice sau combinatii de substante chimice, care se impart in functie de actiunea lor asupra agentilor fitopatogeni in: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, raticide, acaricide. 
Tot in categoria pesticidelor intra: produsele care se folosesc pentru tratarea pre si postrecolta a fructelor si legumelor precum si alte asemenea produse care au ca scop cresterea vigorii si rezistentei, reglarea dezvoltarii si fructificarii plantelor. 
Aceste substante fitofarmaceutice sunt preparate pe baza de sulf, mercur si compusii acestora, fosfor organic cu toxicitate redusa.
Tinand cont de toxicitatea cronica a pesticidelor, ca rezultat al insumarii in timp a efectelor unor doze mici repetate, prin reglementari specifice au fost stabilite Limitele Maxime Admisibile (LMA) de reziduuri in produsele agroalimentare. Limitele Maxime Admise, exprimate in ppm sau mg substanta activa/Kg. produs alimentar, reprezinta concentratiile lipsite de nocivitate si prin aceasta o masura de profilaxie. Pentru incadrarea in aceste limite se impune respectarea cu rigurozitate a dozelor la hectar precum si a timpilor de pauza.
Termenul de pesticid a fost preluat din limba engleza, in care are sensul de antidaunator, ,,pest" insemnand insecta daunatoare. 
Pesticidele, intrebuintate in agricultura, pot fi ingerate ca reziduuri o data cu alimentele provenite din culturile vegetale. Ele au potential cancerigen.
Clasificarea pesticidelor
Clasificarea pesticidelor se face dupa mai multe criterii: originea lor, actiunea antidaunatoare, forma fizica de prezentare, structura chimica, etc. Astfel, unele din ele sunt de origine minerala (de exemplu saruri de As, Ba, Cu, Hg, Pb) si altele sunt de origine vegetala (nicotina, veratrum, stricnina). Majoritatea sunt insa produsi organici de sinteza (esteri organofosforici, derivati organohalogenati, nitroderivati aromatici, derivati carbamici, compusi fenolici si compusi organometalici).
Dupa structura chimica, pesticidele se clasifica in:
o pesticide organoclorurate; 
o pesticide organofosforice; 
o pesticide organocarbamice, respectiv tiocarbamice; 
o pesticide nitrofenolice. 
Dupa natura daunatorului combatut, pesticidele pot fi:
- insecticide (pentru combaterea insectelor daunatoare, transmitatoare de boli omului sau animalelor domestice);
- erbicide (pentru distrugerea buruienilor din culturi);
- fungicide (pentru combaterea ciupercilor ce provoaca boli plantelor);
- acaricide;
- nematocide (pentru combaterea viermilor daunatori culturilor);
- algicide (pentru distrugerea algelor);
- rodenticide (utilizate impotriva rozatoarelor).
In functie de gradul de toxicitate, pesticidele se grupeaza in:
o grupa I - extrem de toxice care contin substanta activa DL50 sub 50 mg/kilocorp, fiind marcate cu etichete rosii,
o grupa II - puternic toxice care contin substanta activa DL50 intre 50 - 200 mg/kilocorp, marcate cu etichete verzi; 
o grupa III - moderat toxice care au DL 50 intre 200 si 1000 mg/kilocorp, marcate cu etichete de culoare albastra; 
o grupa IV - toxicitate redusa care contin substanta activa DL50 peste 1000 mg/kilocorp, marcate cu etichete negre. 
Masurile de protectie aflate in vigoare prevad ca numai pesticidele din grupa III si IV se pot distribui persoanelor fizice in scopuri agricole.
De remarcat este, ca in timp ce ca erbicidele, fungicidele, bactericidele se folosesc un numar mare de substante apartinand la clase diferite de compusi chimici, ca insecticide se foloseste o gama restransa de substante apartinandla trei categorii principale: substante organoclorurate, organofosforice si derivati metilcarbamici.
Aceste categorii de substante prezinta un interes deosebit deoarece sunt folosite anual , in cantitati imense.
In cele ce urmeaza, se va acorda o atentie mai mare contaminarii produselor alimentare cu insecticide, deoarece unele dintre ele, pe langa caracterul toxic, au si potential mutagen si carcinogenic.
Proprietatile Fizico-Chimice ale Pesticidelor 
Proprietatile fizico-chimice ca punctul de fierbere, refractia molara, presiunea critica, viscozitatea si retentia cromatografica sunt cele mai simple proprietati fizico-chimice experimentale ale compusilor chimici. De cele mai multe ori, aceste valori sunt tabelate si pot fi folosite in proiectarea instalatiilor industriale de producere si separare . Sunt insa cazuri in care nu se dispune de date pentru un anumit compus, cazuri in care se apeleaza la studiile de corelatie pentru a regasi valorile dorite. Amestecurile complexe de pesticide pot ridica dificultati in separarea cromatografica.O solutie este utilizarea de modele matematice capabile sa optimizeze faza mobila pentru a asigura o buna separare . Acestea pot da rezultate superioare altor metode atunci cand se aplica amestecurilor complexe de compusi cu structura asemanatoare. In cazul cel mai general se considera functii de optim cumulat provenit din mai multe modele.
Corelarea proprietatilor fizico-chimice cu structura este un instrument puternic, capabil de a furniza solutii atunci cand ne confruntam cu lipsa de date preliminare, de a furniza explicatii de natura structurala si chiar de a modela proprietatea pe clase de compusi, descompunand-o pe aceasta in elementele sale intrinseci: tipul interactiei intramoleculare predominante tipul proprietatii atomice responsabile de manifestarea proprietatii masurabile si modelul descriptorului de proprietate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Pesticidelor din Miere.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!