Determinarea Multielementelor si Diferentierea Regionala a Vinurilor Australiene

Extras din referat Cum descarc?

Concentratiile au fost determinate pentru 56 de elemente din 1397 mostre din vinul Australian, utilizand solutie bazata pe cuplarea cu plasma a spectrometriei de masa si a spectroscopie de emisie. Interpretarea datelor indica ca, spre deosebire de vinurile rosii si albe, cele vechi si din mai multe soiuri de struguri au avut un efect mic asupra compozitiei multielementelor din vinului, desi diferente semnificative au fost observate intre vinurile rosii si albe.
Regiuni viticole in crestere din diferite judete Australiene au fost discriminate, in general, cu usurinta , prin utilizarea analizei discriminante liniare, iar o buna discriminare a fost observata de obicei intre regiunile din acelasi judet. Cu toate acestea, in judetele apropiate cum ar fi cele din sudul Australiei au aparut unele dificultati atunci cand s-a incearcat discriminarea vinurilor din aceste regiuni.
Aceasta cercetare a demonstrat posibilitatea folosirii compozitiei elementale a vinurilor australiene la discriminare intre vinuri cultivate in diferite regiuni si potentialul folosirii acestei tehnici pentru stabilirea provenientei exacte.
Introducere:
Originea geografica a vinului este un factor important atunci cand se determina valoarea comerciala a acestuia, iar cateva tari si regiuni producatoare de vin au o mare reputatie pentru producerea de vinuri de o calitate exceptionala. Ca o consecinta, atata timp cat vinul este produs, el a fost alterat si contrafacut, cu numeroase cazuri raportate in care indivizi sau firme au denaturant fraudulos originea vinurilor comerciale obtine In ultimele doua decenii, a existat o cantitate semnificativa de cercetare efectuate la nivel international pentru a dezvolta o tehnica analitica care pot detecta si preveni practicile frauduloase de etichetare, printr-o acuratete in identificarea originilor geografice ale vinului.
Cercetarea anterioara a indicat ca determinarea multielementelor din vinuri poate permite discriminarea cu succes a vinurilor din diferite regiuni si tari. Aceasta se bazeaza pe principiul ca oligoelementelor prezente in vin sunt derivate in primul rand din sol si mediul local (care sunt unice pentru o locatie geografica) si ca, concentratiile din majoritatea elementelor nu vor fi modificate in mod semnificativ in timpul producerii vinului, transportului sau depozitarii. Cu toate acestea, alti factori cum ar fi practicile viticole si de vinificatie, varietate strugurilor, variatiile climaterice intre recolte si contaminarea mediului pot, de asemenea, sa aiba un efect asupra compozitia multielement. In particular, au existat o serie de studii raportate in cazul in care aplicarea acestor tehnici permite stabilirea provenientei vinurilor. Majoritatea dintre acestea au implicat discriminare intre vinurile produse in diferite regiuni ale aceleiasi tari, in timp ce mai multe studii au raportat discriminarea cu succes a vinurilor produse in diferite tari. Discriminarea regionala a fost raportata pentru vinurile produse in Spania, Canada, Germania, Italia, Portugalia, Noua Zeelanda, Argentina, Africa de Sud, in timp ce discriminare intre diferite tari Europene si din America de Sud a fost,de altfel, raportata. 
Utilizarea spectroscopiei de emisie pentru analiza probelor vinuri a nu fost asa documentata ca ICP-MS, desi Thiel, Danzer (1997), Gonzalvez, Llorens Cervera, Cristian, si De La Guardia (2009)au dezvoltat cu succes metode care au permis determinarea multielementelor si discriminarile regionale de probe de vinuri.
In ciuda succesului acestor studii, nu au existat publicatii cu privire la compozitia in multielemente a vinurilor australiene ce puteau facilita discriminarea regionala. Acest lucru este oarecum surprinzator, pentru ca Australia este al saselea cel mai mare producator de vin si al patrulea cel mai mare exportator cu peste un miliard de litri de vin produs in 2009 . Vanzarile de vin Australian au cadus beneficii de peste 4 miliarde de dolari economiei Australiane, piata de export fiin extrem de importanta, aproape 70% din productia totala a Australiei este acum exportata. Vinurile Australiene au premii pe plan international, pentru ca practicile viticole si de vinificatie in interiorul tarii sunt la un standard ridicat si produsul a dezvoltat o reputatie internationala pentru calitate constant. Cu toate acestea, recentele cazuri de etichetare frauduloasa a vinurilor australiene au fost confirmate, unde persoanele sau organizatiile au incercat sa profite de renumele bun al industriei vinului Australian. Prin urmare, capacitatea de a valida stiintific informatiile de etichetare de pe o sticla de vin ar adduce un mare beneficiu producatorilor individuali si industriei ca intreg.
Ca atare, scopul principal al studiu prezentului a fost de a investiga daca compozitia multielementelor din vinuri ar putea fi folosite sa discrimineze diferite regiuni de vinuri din Australia. In plus, efectul factorilor ca de exemplu varietatea si recolta asupra compozitiei multielementelor vinului au fost, de asemenea investigate. Acest studiu reprezinta, de asemenea, o contributie semnificativa la cunostintele existente in domeniu, ca mai multe probe (1397), din mai multe regiuni (51) si mai multe recolte (19) au fost analizate pentru studiile anterioare. In plus, atat ICP-MS si AES au fost folosite la analiza probelor pentru a permite determinarea unei game largi de elemente.
Originea unei sticle de vin Australian se observa pe eticheta prin indicatia geografica (GI) protejata de lege. Aceste clasificari urmaresc un sistem de subordonare, unde primul nivel de clasificare este statul in care vinul a fost produs: Australia este format din sase state (New South Wales, Queensland, Australia de Sud, Tasmania, Victoria si Australia de Vest), si fiecare stat este o GI in sine. New South Wales, Australia de Sud, Victoria si Australia de Vest sunt impartite in mai multe zone, fiecare dintre ele este impartit in regiuni si in unele cazuri, subregiuni. Queensland nu este impartita in zone, ca doar are doua regiuni, in timp ce Tasmania nu este impartit in zone sau regiuni din cauza dimensiunilor sale mici. Zonele sunt rar folosite pentru clasificarea vinurilor australiene, ca identitate regionala este in general considerat mai important, si ca atare, obiectivul din aceasta lucrare a fost discriminarile regionale. Urmatoarele regiuni sunt discutate in aceasta lucrare: Hunter Valley (New South Wales); Barossa Valley, Coonawarra, McLaren Vale, Langhorne Creek si Clare Valley (Australia de Sud), Yarra Valley, Mornington Peninsula si Geelong (Victoria); Margaret River, Valea Swan, Pemberton si Great Southern (Australia de Vest); si Tasmania. Trebuie subliniat ca Hunter Valley este o zona si Valea Swan este o subregiune, cu toate acestea, vinul este vandut foarte rar sub indicatia geografica a regiunii lor (Hunter si cartierul Swan).
2.Metode.
2.1. Exemplu de colectare
In timp ce vinul, in special cel pentru export, este adesea vandut in vrac, in sensul acestui studiu s-a decis sa se concentreze mostre de vin imbuteliat, ca metoda predominanta de vanzare. In plus, deoarece a fost preconizat ca tehnicile dezvoltate sa fie aplicate la vinurile fine, care nu sunt vandute in vrac si care produc daune semnificative reputatiei tarii prin frauda, ambalare trebuie sa fie prioritara. Inainte de analiza, probele au fost transferate din sticle in tuburi de aer, inchise, de 15 ml din polipropilena si stocate intr-un frigider la 4 ? C.
2.2 Prepararea monstrelor
Mai multe abordari de esantioane inainte de tratament au fost documentate in literatura de specialitate, cele mai comune metode fiind fie prin a dilua probele vin inainte de analiza, sau prin a finaliza o dizolvare a acidului de proba. Ambele abordari au fost investigate in aceasta cercetare, cu o excelenta reproductibilitate obtinuta in cadrul metodei si o buna comparatie interna realizat intre cele doua metode. Cu toate acestea, dilutia probei sa dovedit a fi cea mai adecvata pentru probele de vin, deoarece este mai mult timp eficienta decat dizolvarea acidului, si in acelasi timp, minimizeaza sansa de contaminare de la reactivi si de la vasele de reactie. Diferiti factori de dilutie au fost experimentati, dilutia decimale reprezentand cel mai bun compromis intre reducerea la minimum a efectelor suprimarii constituientilor organici din vinuri, fara a pierde capacitatea de a detecta elementele prezente la concentratii in parti pe milliard. Probele au fost diluate cu apa MilliQ (18 MX) care a fost acidifiata cu acid azotic 2% si a avut 2 ppb rodiu si iridiu adaugat ca standarde interne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Multielementelor si Diferentierea Regionala a Vinurilor Australiene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!