Aflatoxinele alcatuiesc o familie de toxine fungice produse in special de doua specii de Aspergillus care sunt abundente in zone calduroase si cu climat umed: Aspergillus flavus - este prezenta pretutindeni, produce aflatoxine B. Parasiticus -produce ambele aflatoxine B si G, are o distributie mai limitata. Majoritatea culturilor in care se se produc aflatoxine sunt cele de cafea, arahide, porumb, alune, condimente si semintele de bumbac, culturi in care Aspergillus flavus se poate asocia usor . Aceasta nu poate fi distrusa prin fierbere sau prin metabolism. Nivelul maxim admis de aflatoxine in unele produse cerealiere este: - Cereale, produse cerealiere B1 - 2 ug/kg; B1+B2+G1+G2 - 4 ug/kg - Porumb dupa tratamente fizice B1 - 5 ug/kg; B1+B2+G1+G2 - 10 ug/kg - Cereale procesate pentru copii B1 - 0,1 ug/kg Temperaturile ridicate favorizeaza dezvoltarea aspergiliilor toxigene in timpul infloritului / polenizarii / dezvoltarii bobului de porumb iar seceta (stress hidric) induce biosinteza aflatoxinelor in fungii infectanti. Pentru a determina prezenta aflatoxinelor, trebuie acordata o importanta deosebita si obtinerii unei probe reprezentative (in primul rand datorita distributiei inegale a acestora in materialul de analizat), pregatirii probelor si in final analizei in sine. Proba trebuie supusa unei extractii a toxinei si apoi purificata pentru a indeparta excesul de eluent si substantele straine. Extractul purificat se supune apoi analizei pentru a determina tipul si cantitatea de aflatoxina prezenta in materialul de analizat. Exista mai multe metode de determinare a aflatoxinelor, dintre care amintim: coloanele de imunoafinitate Kobra cell-celula electrochimica asezata intre coloana cromatografica si detector Testele Elisa-teste imunoenzimatice competitive pentru analizarea matricilor alimentare in vederea monitorizarii continutului de aflatoxine
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).