Extras din referat
CONSIDERATII GENERALE :
CONSERVAREA PRODUSELOR ALIMENTARE: ansamblul de metode sau tratamente si operatii prin care creste durata de pastrare a unor produse alimentare in vederea reglarii proceselor biochimice a alimentelor ce provin din organisme vii si impiedicarii proceselor determinate de microorganisme.
PROCEDEE DE CONSERVARE: - alese in functie de natura alimentului si de conditiile de pastrare, ele se impart in:
a. procedee prin frig,
b. prin deshidratare,
c. prin incalzire,
d. alte metode de conservare
CONSERVAREA PRIN DESHIDRATARE – ASPECTE GENERALE :
DESHIDRATAREA • reprezinta reducerea continutului de apa din produs
• se realizeaza prin evaporarea apei pana la valoarea aw < 0,7
• eliminarea apei din alimente trebuie dirijata in asa fel incat coloizii hidrofili sa-si mentina capacitatea de rehidratare
METODA ASIGURA stagnarea activitatii enzimelor si oprirea activitatii microorganismelor.
CONSERVAREA PRIN DESHIDRATARE – ASPECTE GENERALE :
Conditiile principale ale deshidratarii sunt:- un nivel de temperatura care sa asigure evaporarea apei;- o suprafata de contact cu aerul maxim posibila;- circulatia aerului pentru eliminarea vaporilor de apa rezultati.
Principalele metode de deshidratare sunt: uscarea naturala, deshidratarea dirijata in instalatii speciale la presiune normala, deshidratarea in pat fluidizat, concentrarea in vid, liofilizarea (criodesicarea sau criosublimarea).
Conținut arhivă zip
- Deshidratarea Osmotica a Fructelor.ppt