Depozitarea căpșunilor

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 1
Generalitati 1
Compozitia biochimica a fructelor de capsuni si valoarea lor in alimentatie 2
Recoltarea capsunilor 3
Caracteristici calitative 3
Sisteme de depozitare dupa recoltare 4
1. Depozitare in stare refrigerata: 4
2. Depozitare in stare refrigerata in conditii de CA / ULO -  depozite frigorifice. 5
3. Depozitare in stare refrigerata in conditii de CA / ULO -  sistem paletizat. 5
Capsunii deshidratati 5
Transformari calitative suferite de capsuni prin uscare: 6
Liofilizarea 6
Avantaje fructe liofilizate: 7
Ambalarea si depozitarea capsunilor deshidratati 7
Stiati ca ? 8
Concluzii 9
REFERINTE BIBLIOGRAFICE 10


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Capsunul este o planta perena formata in conditii de padure cu un continut de apoximativ 90% apa , pana la 9% glucide , 2 % acizi organici , 0.5% pectine si 1,7 % proteine . Capsunile nu mai evolueaza in coacere dupa recoltare, ele raman exact in stadiulin care au fost culese.Datorita continutului mare in apa, capsunile sunt fructefoarte perisabile. Mai ales in conditii cu umiditate excesiva,capsunile devin sensibile la mucegaiuri si putregaiuri.Acest neajuns poate fi eliminat prin utilizarea unor ambalaje corespunzatoare, cum ar fi cutiile din plastic. Dupa recoltare fructele sunt supuse unei depozitari speciale cu atmosfera controlata . Deshidratarea fructelor prelungeste termenul de consumare a acestora dar adduce si multiple transformari capsunului . Liofilizarea este cel mai nou si profitabil proces de conservare avand multiple avantaje . 
Generalitati
Capsunul (fragaria grandiflora) este un arbust fructifer; originea lui este diferita in functie de soiul din care apartin; astfel Gorella- Olanda, Pocahontas- S.U.A., Red Gauntlet- U.K., Regina- Germania, Senga Sengana- Germania, Talisman- U.K., Benton- S.U.A., Aiko- S.U.A., Dukat- Polonia, Elsanta- Olanda etc.
Capsunul este una dintre speciile pomicole care prezinta un interes economic si alimentar deosebit datorita potentialului mare de productie, calitatii fructelor, continutului in vitamina C si alte substante utile pentru alimentatia omului.
Capsunele se numara alaturi de cirese printre primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului (mai-iunie).Capsunul este o planta perena formata in conditii de padure, la umbra, intr-un sol reavan aerat si acoperit an de an cu straturi noi de frunze, ceea ce a determinat formarea unui sistem radicular nu prea profund.
Plantele de capsun in varsta de un an sunt apte sa dea productii mari iar fructele lor ajung la maturitate cu 2-5 zile mai devreme fata de cele ale plantelor mai in varsta. Productia anuala de capsune a unui hectar de cultura este de 15-25 t, in functie de soiuri.
Pentru prima data in Romania o astfel de plantatie a fost infiintata la Simleul-Silvaniei de Schill Margareta in 1958.Pentru cultura anuala se aleg terenuri de gradina, plane sau usor inclinate pana la 7%, pretabile la mecanizare si irigare.Pe teritoriul tarii noastre, in flora spontana regasim 3 specii ale genului Fragaria: Fragaria vesca sylvestris, Fragaria viridis (collina) si Fragaria elatior.
Fragul comun (Fragaria vesca) este o specie diploida cu flori hermafrotide. Se intalneste in flora spontana, in paduri pana in regiunea pasunilor subalpine. Fructul este deosebit de aromat, dar cu dimensiuni foarte mici, motiv pentru care cultura acestuia nu prezinta importanta economica.
Fragul de camp (Fragaria viridis) are fructe gatuite, de asemenea aromate intens, care se desprind mai greu de pe pedicel. Este intalnit si la campie, in imediata vecinatate a padurilor, in valcele, etc.
Sortimentul cultivat la noi in tara este format din urmatoarele soiuri: Premial, Sunrice - soiuri timpurii, Gorella, Elsanta, Magic, Redgauntlet, Roreal - soiuri cu coacere mijlocie, Senga Sengana, Benton - soiuri cu coacere tardiva
Compozitia biochimica a fructelor de capsuni si valoarea lor in alimentatie
Procentual capsunele in stare proaspata contin:
- 87-91% apa
- 4,5-9,7% glucide (glucoza, fructoza)
- 0,72-1,19% acizi organici
- 0,1-0,5% pectine
- 0,94-1,74% proteine
- saruri minerale, in special potasiu, fier, fosfor, mangan, calciu
- vitamine (continutul in vitamina C este egal cu cel al lamailor si in plus, au un continut ridicat de vitamina B si vitamina K, acid pantotenic, vitamina E).
In tratamentul insomniilor, se recomanda consumul de capsune proaspete datorita procentului ridicat de vitamina B si de mangan, care regleaza activitatea sistemului nervos.
In tratamentul anemiilor capsunele sunt deopotriva indicate din pricina continutului lor in fier si cupru, iar datorita vitaminei K ajuta la buna functionare a ficatului.Sistemul imunitar este stimulat de prezenta acidului pantotenic, un acid indispensabil formarii anticorpilor.Iodul dupa cum este bine cunoscut are un rol esential in functionarea glandei tiroide.Efectul remineralizant al capsunelor deriva din continutul mare in magneziu si calciu, fosfor dar si provitamina A. Din aceasta cauza capsunele sunt recomandate in alimentatia bolnavilor de TBC, in tratamentul osteoporozei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Depozitarea capsunilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vieru R., Hedesan Gh., Panait Elisabeta - Aprecieri asupra comportarii la congelare a unor soiuri de capsuni, Lucrari stiintifice-Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Pastrarea si Valorificarea Legumelor si Fructelor, 1971 
2.http://www.e-scoala.ro/comunicare/caracterizare_capsuni.html
3.http://a1.ro/lifestyle/health/10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-capsuni-id157651.html
4. https://issuu.com/ccivl/docs/tehnologii_de_deshidratare_a_legume
5.https://www.romaldo.ro/ro/fructe/capsuni


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!