Defecte Microbiologice ale Vinului

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5111
Mărime: 800.64KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Balint
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dragomir Dumitru Bojidar
UNIVERSITATEA “AUREL VLAICU” ARAD FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARĂ, TURISM ŞI PROTECŢIA MEDIULUI

Cuprins

  1. 1. Bolile vinului pag. 4
  2. 1.1 Floarea vinului pag. 4
  3. 1.2 Oţetirea vinului pag. 7
  4. 1.3 Manitarea vinului pag. 10
  5. 1.4 Înăcrirea lactică sau borşirea vinului pag. 13
  6. 1.5 Fermentaţia propionică sau degradarea bacteriană a acidului tartric pag. 14
  7. 1.6 Băloşirea vinurilor pag. 15
  8. 1.7 Amăreala vinului pag. 17
  9. 1.8 Izul specific de şoareci pag. 18
  10. 1.9 Boala presiunii şi a întoarcerii vinului pag. 18
  11. Biliografie pag. 20

Extras din referat

Defecte microbiologice ale vinului

1. Bolile vinului

Prin compoziţia lui complexă, vinul constituie un mediu foarte prielnic pentru activitatea microorganismelor, în rândul cărora se află şi cele producătoare de boli. Aceste microorganisme patogene, ce determină îmbolnăviri, aparţin atât grupului levurilor, cât şi grupului bacteriilor.

În vin se întâlnesc boli provocate de agenţi patogeni aerobi şi produse de agenţi patogeni anaerobi. De aceea şi bolile se împart în aerobe şi anaerobe.

Din categoria celor aerobe fac parte: floarea vinului şi oţetirea, iar în categoria celor anaerobe se înscriu: manitarea vinului, înăcrirea lactică sau borşirea, fermentaţia propionică sau degradarea acidului tartric, băloşirea vinului, amăreala vinului sau degradarea glicerolului, izul de şoareci. De fapt, toate bolile vinului se datoresc fermentaţiilor anormale ale unor constituenţi, ca: glucidele, alcoolul etilic, acidul tartric, glicerolul, etc.

1.1 Floarea vinului

Apare cu predilecţie în vinurile cu grad alcoolic scăzut, aciditate slabă, pH ridicat, neprotejate sub raport antiseptic şi antioxidant, păstrate în condiţii de aerare şi la temperaturi relativ ridicate..

Modul de manifestare. La început boala se manifestă prin apariţia la suprafaţa vinului a unor pete izolate de culoare albicioasă, care treptat se extind unindu-se într-o peliculă continuă. În prima fază, acest voal este neted şi subţire, apoi se îngroaşa şi se cutează foarte abundent, căpătând în final nuanţe galbene sau cenuşii (Georgeta Şeptilici – 1968).

La un moment dat încep să se desprindă fragmente din straturile inferioare, care plutesc un timp în masa vinului, urmând depunerea lor la partea inferioară a recipientului. Pe măsura desprinderii straturilor inferioare ale peliculei, la suprafaţa ei se formează altele, sporindu-i continuu grosimea.

De fapt, pelicula este formată din celule de levuri de floare, aşezate strâns unele lângă altele şi în straturi suprapuse.

Într-un stadiu avansat al bolii, vinul îşi schimbă aspectul, opalizându-se. Au loc degajări de CO2, apar mirosuri străine neplăcute, iar gustul devine fad şi dezagreabil, datorită formării unor acizi volatili şi a aldehidei acetice, acesta din urmă pe seama alcoolului etilic:

CH3 – CH2 – OH + ½ O2 CH3 – CH ═ O + H2O

Agenţii patogeni. Floarea vinului este produsă în măsură covârşitoare de microorganisme obligatoriu peliculare, reprezentate de diferite specii de levuri aparţinând genurilor: Candida, Pichia, Hansenula. Ponderea este însă deţinută de specia Candida vini sau Mycoderma vini, obligatoriu peliculară şi foarte avidă de oxigen.

În pelicula de la suprafaţa vinului afectat se mai pot găsi şi levuri facultativ peliculare din genurile Saccharomyces şi Brettanomyces, care nu aparţin celor de tip particular.

Fig. 1 Levurile responsabile de floarea vinului

Modificări produse de microorganismele de floare. O parte din aceste levuri patogene acţionează asupra glucidelor, degradându-le până la acizi şi CO2. Cea mai mare parte dintre ele oxidează, printr-un proces biologic energic, alcoolul etilic transformându-l în apă şi dioxid de carbon. Reacţia globală poate fi exprimata astfel:

CH3 – CH2 – OH + 3O2 2 CO2 + 3 H2O

Unele specii sunt capabile să producă acid acetic, iar altele să metabolizeze acizii (tartric, malic, citric, succinic, lactic, acetic), glicerolul, 2, 3 butilenglicolul, polifenolii, etc., degradându-i total sau parţial. De aceea, într-un timp scurt vinul devine inutilizabil. Unele consecinţe de ordin compoziţional ale activităţii levurilor de floare sunt menţionate în tabelul 1.

Tabelul 1. Modificări produse de Floarea vinului

Specificare Vin alb Vin roşu

Fără floare Atacat Fără floare Atacat

Alcool (vol%) 8,3 7,2 9,3 5,7

Aciditate fixă (acid tartric) 6,60 4,56 4,97 4,20

Aciditate fixă (H2SO4) 4,31 2,98 3,25 2,80

Aciditate volatilă (acid tartric) 1,14 0,48 2,95 3,06

Aciditate volatilă (H2SO4) 0,75 0,31 1,93 2,00

Extract sec (g/l) 18,10 14,90 18,45 16,57

Substanţe minerale (g/l) 1,80 1,70 - -

Tartraţi (g/l) 2,45 2,45 2,39 2,22

Prezenţa în vin a zaharurilor fermentescibile, fie chiar şi în proporţii foarte mici, a aerului şi a temperaturii ridicate (24-26°C) constituie condiţiile care favorizează dezvoltarea şi activitatea acestor levuri patogene (Kolew, S. R.–1958; Motoc D. – 1964).

Posibilităţi de prevenire a bolii. Floarea vinului poate fi preîntâmpinată printr-o tehnologie de vinificare, păstrare şi condiţionare corectă şi eliminarea condiţiilor care favorizează înmulţirea şi activitatea levurilor de floare. Principalele măsuri constau în:

- vinificarea strugurilor în perfectă stare fitosanitară;

- deburbarea musturilor la vinificatia în alb;

- sulfitarea raţională încă din primele faze ale vinificaţiei;

- introducerea şi conducerea ştiinţifică a fermentaţiei şi a fermentaţiei-maceraţiei;

- manipularea vinurilor (în special a celor cu conţinuturi mai mici în alcool şi aciditate) în condiţii de igienă vinicolă riguroasă;

- evitarea contactului produselor cu aerul, prin facerea cu regularitate a plinului în vase.

În cazul în care nu există vin corespunzător pentru umplere se poate recurge la introducerea, în vasele cu “gol”, a unei cantităţi mici de ulei de măsline sau ulei de parafină care se aşează uniform pe suprafaţa vinului, izolându-l de aer. Rezultate bune se obţin când aerul din gol este înlocuit cu CO2 sau azot (gaze neutre).

Mijloace de tratare a vinurilor afectate sunt diferenţiate în funcţie de stadiul evoluţiei bolii.

a) Când boala este la început şi caracteristicile vinului nu sunt încă afectate, măsura ce poate fi la îndemână practicienilor şi tehnicienilor constă în eliminarea peliculei de la suprafaţa vinului prin deversare. În acest scop, cu ajutorul unui furtun sau tub de sticlă din prelungirea unei pâlnii se introduce vin sub peliculă până când aceasta este eliminată prin vrana vasului.

Printr-o batere nu prea energică a zonelor din apropierea vranei, folosind un ciocan de lemn, eliminarea peliculei este grăbită.

Preview document

Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 1
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 2
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 3
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 4
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 5
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 6
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 7
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 8
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 9
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 10
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 11
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 12
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 13
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 14
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 15
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 16
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 17
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 18
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 19
Defecte Microbiologice ale Vinului - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Defecte Microbiologice ale Vinului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologii Generale în Industria Vinului

1. INTRODUCERE Vinul este o băutură alcoolică ( cu o concentratie cuprinsă între 7 şi 16% alcool etilic ) obţinută prin fermentarea mustului de...

Tehnologia Vinului Alb

I. GENERALITATI Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de...

Evaluarea Calității Vinului Roșu

The evaluation of red whine quality Cuvinte cheie: vin roşu, defect, calitate, falsificare, proprietate, sortiment (Abstract): Extremely...

Tehnologia de obținere a vinului alb sec

1. GENERALITĂŢI Vinificaţia reprezintă procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul preparării vinurilor şi a produselor pe bază de...

Obținerea vinului alb de calitate superioară în centru viticol jariștea

Feteasca regala 1. Feteasca regala Feteasca regala este un soi autohto, obtinut in tara noastra intre cele doua razboaie mondiale in comuna Danes...

Linia tehnologică pentru obținerea vinului rose demisec și dulce

ARGUMENT Tema proiectului se refera la proiectarea unei linii tehnologice în vederea obținerii vinului rose demisec și dulce. Un prim aspect al...

Tehnologia de fabricare a vinului roșu sec

Memoriu justificativ Este cunoscut faptul că economia oricărui stat este influenţată şi determinată intr-o foarte mare măsură de rezultatele...

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Doc

INTRODUCERE Vinurile de calitate superioară cu denumire de origine controlată (D.O.C) au personalitatea locului de producere, soiului și modului...

Te-ar putea interesa și

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Tehnologia de Obținere a Vinului Alb Demidulce

1. Tehnologia vinului 1.1 Noţiuni generale despre oenologie Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinta care se ocupă cu studiul proceselor...

Inițierea și administrarea micilor afaceri - vinuri

I. DESCRIEREA GENERALA A AFACERII În regiunile care astazi formeaza spatiul românesc, vita de vie crestea salbatica, în urma cu mii de ani. Specia...

Microbiologia Vinului

Microbiologia vinului 1. Introducere Despre vita de vie s-au scris si vorbit atat de multe, incat s-ar parea ca nimic nou nu ar mai putea fi...

Vinul Dulce

I.Tehnologia de fabricaţie I.1.Generalităţi Vinul este o băutură alcoolică, obţinută prin fer- mentarea mustului de struguri proaspeţi sau...

Vinurile

Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentaţie alcoolică, completă sau parţială, a strugurilor proaspeţi sau supuşi unor prelucrări, ori a...

Contaminarea vinului

Vinul, fructul viei și al muncii omului nu a fost, nu este și nici nu ar trebui considerat doar un simplu bun de consum. Acesta ca și definiție...

Analize Senzoriale ale Vinurilor

Cap. I. Vinul – băutură recunoscută ca sănătoasă şi igienică Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentaţie alcoolică completă sau...

Ai nevoie de altceva?