Cultura Gastronomica a Federatiei Ruse

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.
2. Istoria si evolutia culturii gastronomice rusesti.
3. Baza de alimentatie.
4. Retete specifice.
5. Festivaluri gastronomice.
6. Concluzii.


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere.
Gastronomia este studiul relatiei dintre cultura si alimentatie. Deseori se greseste considerand ca termenul gastronomie se refera exclusiv la arta de a gati, dar aceasta este doar o mica parte a acestei stiinte. Nu se poate spune ca un bucatar este intotdeauna si un gurmet, adica un rafinat al gustului.
Gastronomia studiaza diverse componente culturale ce au alimentatia si mancarea, in general, ca element de baza. Astfel, ea este relationata cu Artele frumoase si Stiintele sociale in termeni de cultura, si cu Stiintele naturale referitor la sistemul nutritional al corpului uman.
Gastronomia inseamna cunoasterea rationala a tot ce are legatura cu modul de a se hrani al oamenilor. Scopul sau este de a veghea sanatatea oamenilor, cu ajutorul celei mai bune hrane posibile. Ii revine rolul de a propaga anumite principii, elaborate de si cu sprijinul celor care cerceteaza, furnizeaza sau prepara lucruri ce se pot converti in alimente. Astfel, ea este aceea care, intr-adevar, pune in miscare cultivatorii, viticultorii, pescarii, vanatorii si numeroasa familie a bucatarilor, indiferent de titlul sau calificarea sub care isi desfasoara activitatea de preparare a alimentelor. 
Gastronomia tine cont de: istoria naturala, prin clasificarea pe care o face substantelor alimentare; de fizica, prin examenul compozitiei alimentelor si al calitatilor acestora; de chimie, prin diverse analize si descompuneri pe care alimentele le pot suferi; de bucatarie, prin arta de a prepara mancaruri si a le da un gust placut; de comert, prin cunoasterea mijloacelor de a cumpara ceea ce se consuma de pe cea mai buna piata posibila si de a furniza cat mai avantajos ceea ce se vinde; de economia politica, prin resursele pe care le prezinta la import si mijloacele de schimb stabilite intre natiuni.
Cunostintele gastronomice sunt necesare tuturor oamenilor, caci ele sunt cele care le furnizeaza placerea ce le este destinata; aceasta utilitate creste cu cat clasele sociale sunt mai instarite; in sfarsit, ele sunt indispensabile celui care se bucura de un venit foarte mare, primeste multa lume, fie ca face un act necesar de reprezentare, fie ca isi urmeaza inclinatiile, fie ca vrea sa fie la moda. Aceste cunostinte constituie pentru el un avantaj special, chiar daca de felul in care se pregateste masa se ocupa un personal calificat; poate supraveghea acest personal, chiar daca este de incredere, poate dirija operatiunile in numeroase ocazii.
2. Istoria si evolutia culturii gastronomice rusesti.
Rusia este un taram al superlativelor - cea mai mare tara din lume, cea mai mare rezerva de gaz natural si a doua producatoare de petrol, patria celor mai lungi cai ferate din lume, cel mai aglomerat sistem de metrou si unul dintre cele mai vechi, mari si adanci lacuri, Baikal. Rusia are si statiuni de litoral, iar Kremlinul si cupolele acoperite de zapada ale catedralei sale reflecta puterea si misticismul acestei natiuni nordice.
Primele date despre bucataria ruseasca apar in letopisete - scrieri vechi din secolele X- XV. Tot in letopisete sunt descrise conditiile naturale si asezarea geografica a Rusiei care au contribuit la dezvoltarea culturii gastronomice rusesti Raurile si lacurile bogate in peste, padurile intinse pe suprafete imense sunt o dovada a aparitie in bucataria ruseasca a multor preparate pe baza de peste,vanat, ciuperci si fructe de padure. 
Din cele mai vechi timpuri, ocupatia principala a rusilor a fost agricultura. Pe pamanturile lor, taranii cultivau grau, hrisca, orz, ovaz, orez, secara si altele. Din aceste cereale rusii fierbeau "k???" (kasha).Cele mai populare sunt pe baza de ovaz, hrisca, orz. Kasha a fost si ramane mancarea traditionala a rusilor. In popor, kasha este numita ,,strabunica" painii. Un vechi proverb rusesc spune: ,, Kasha este mama noastra, iar painea de secara - tatal nostru". Acest fel de mancare insoteste poporul rus pe parcursul intregii vieti: copiii mici mananca gris cu lapte, maturii prefera kasha din hrisca sau din fulgi de ovaz. Ideala pentru micul dejun este kasha din fulgi de ovaz si fructe confiate (musli). Aceasta contine ingredientele de baza necesare functionarii organismului: cereale si lapte bogat in calciu. Cerealele mai contin fibre alimentare, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, acestea asigurand un sfert din aportul energetic necesar in fiecare zi.
Incepand cu secolul X, in bucataria ruseasca incep sa fie folosite tot mai des varza, sfecla, ridichea, mazarea, castravetii. Acestea erau servite crude, fierte sau murate. Cartoful s-a raspandit, in Rusia, abia in secolul XVIII, iar rosiile in secolul XIX. Pana la inceputul secolului XIX in bucataria ruseasca nu existau salate. Primele salate erau pregatite dintr-un singur fel de leguma, astfel incat ele au primit denumirea de: salata de varza, salata de castraveti sau salata de cartofi. Mai tarziu, retetele de salate s-au diversificat: contineau mai multe feluri de legume, carne si chiar peste. Au aparut si primele denumiri: ,, Primavara", ,,Sanatate", ,,Perla marina" si altele. 
Preparatele calde ( lichide), care erau numite ,,fierturi", au aparut in bucataria ruseasca inca din perioada antica. Primele au fost: borsul de peste (uha), ciorba de varza ( sci), mai tarziu borsul rusesc, rasolnik ( supa traditionala), soleanca. In secolul XIX, toate aceste feluri de mancare calda au primit denumirea comuna de supe.
3. Baza de alimentatie
Multiculturala si bogata, Rusia isi iubeste cu strasnicie traditiile culinare si, in acelasi timp, stie sa isi adauge in coroana delicatese din gastronomia franceza, germana sau italiana. Bucataria consistenta de izba, cu retete uneori improvizate in masura accesului la ingrediente, se impleteste fara complexe cu rafinamentele unui dineu imperial. Excesele sunt privite cu indulgenta, mancarea trebuie sa tina de foame si de frig, iar bautura sa fie combustibil. Combinatia Estului cu Vestul a dat cateva preparate clasice, cum ar fi Boeuf Stroganoff, Pui a la Kiev sau sarlota ruseasca. In rest, mancarurile sunt dense si intense - acre, iuti, sarate sau foarte dulci, un fel de sublimari ale instinctului de conservare prin paduri, stepe sau pustiuri inghetate. Supele - calde sau reci - sunt nelipsite de pe masa rusului: okroshka - din lapte acru cu castraveti, usturoi si ierburi picante, botvinya - servita cu peste si gheata pisata, supa de varza si borsul de sfecla rosie, servit cu paine alba si smantana. La fel de consistente, pelmeni, vareniki si pirostile sunt umplute cu carne, varza, ciuperci sau cartofi. Caviarul se aseaza pe blinele si se serveste cu smantana si/sau unt. Pestele este prezent in nenumarate retete, de la zakuski, gustarile picante si acre si pana in supe si umpluturi diverse.
Despre bauturi nici macar nu e nevoie sa amintim. In afara de vodca, rusul se mai incalzeste cu ceai, se delecteaza cu kvas si sarbatoreste cu sampanie. De indulcit, se indulceste cu o multime de gogosele cu nume simpatice: chuk-chuk, ponchiki sau prianiki.


Fisiere in arhiva (2):

  • Cultura Gastronomica a Federatiei Ruse.doc
  • titlu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!