Criterii de selecție a bacteriilor probiotice

Extras din referat Cum descarc?

In tarile cu economie avansata, mai ales datorita progreselor inregistrate in
domeniul medical, se constata o imbatranire progresiva a populatiei ceea ce
conduce implicit la o crestere a frecventei unor boli numite "bolile adultului".In
aceste circumstante, este necesar ca in corelatia alimentatie-sanatate sa se
considere trei functii ale produsului alimentar:
- functia primara de nutritie
- functia secundara de aliment agreabil
- functie de activitate fiziologica pentru a preveni bolile adultului, reducerea
imunitatii si, in general, imbatranirea.
Pana in prezent criteriul principal de selctie pentru bacteriile probiotice utilizate in
productia de PLF a fost bazat pe productie si proprietatile organoleptice.
Proprietatile probiotice sau revendicarile de sanatate au fost adaugate mai tarziu
bazate pe documentare din literatura sau date din experimente mai recente. Este
limpede ca criterii tehnologice pot sa nu conduca la alegerea tulpinilor celor mai
potrivite sub aspect nutritional pentru PLA. Astfel ca s-au aplicat criterii de selectie
mai riguros alese.
In selectarea unei culturi sau tulpini pentru producerea unui PLF traditional sunt
importante numeroase consieratii. in general, criteriile de selectie pot fi clasificate
in tehnologice si functionale fiecare dintre ele cu un numar de subcriterii 
Culturile care promoveaza sanatatea sau culturile esentiale trebuie sa
indeplineasca criteriile descrise in tabelul de mai jos pentru a fi acceptabile din punct de
vedere senzorial si comercial. Astazi exista tendinta de a utiliza culturi formate
dintr-o singura tulpina definita in productia de lapte fermentat. Stiind ca exista mari
variatii ale proprietatilor specifice chiar intre tulpinile ale aceleiasi specii, devine
dubioasa extrapolarea studiilor efectuate asupra unei tulpini probiotice la alta tulpina. Astfel incat datele obtinute asupra unei tulpini sunt strict limitate la aceasta.
Criterii de selectie traditionale si functionale pentru starterii care promoveaza sanatatea in produse lactate fermentate
Criterii tehnologice Criterii functionale
Tehnice Estetice Etice Organoleptice Nutritionale Sanatate
Aspecte productive Origine Origine Aroma Energie degradarea lactozei Origine
Stabilitate la depozitare Proprietati igienice Modificari genetice Textura Degradarea proteinei Convenabil pentru teste clinice
Aplicabilitate la diverse produse Culoare Structuri Aroma Siguranta Efect igienic Aspect Producerea/ utilizarea vitaminelor Proprietati pentru folosire clinica


Fisiere in arhiva (1):

  • Criterii de selectie a bacteriilor probiotice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!