Cricova

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I - Evolutia
1.1 Istoric
Cea de-a doua jumatate a secolului XX este considerata pe drept una dintre cele mai importante perioade in dezvoltarea vinificatiei Republicii Moldova. Anume la inceputul anilor 50, dupa declinul pertinent rezultat in urma celui de-al doilea Razboi Mondial, in Moldova incepe avantul ramurei de vinificatie, fiind de o insemnata exclusiva pentru economia nationala. Dar, in pofida cresterii spectaculoase a capacitatilor vinificatiei primare, organizarea rationala a procesului tehnologic era impiedicata de lipsa acuta a unor incaperi special utilate pentru pastrarea, prelucrarea si maturarea vinurilor. O parte esentiala din materialele vinicole se pastra sub cerul liber, ceea ce evident influenta negativ calitatea productiei si genera mari pierderi.
Astfel apare ideea de a folosi in calitate de depozit de vinuri stolnele din care se extragea piatra pentru constructie ceea ce si duce la fondarea in 1952 a Combinatului de Vinuri ,,Cricova" S.A, pe atunci fiind conceput doar ca depozit de vinuri pentru Combinatul de Vinuri Spumante din Basarabia. Vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative,mai fine si mai rezistente la turbiditate decat cele produse in alte sectii ale Combinatului de Vinuri Spumante. Curand Filiala Institutului Magaraci isi transfera aici toate experimentele si cercetarile stiintifice. 
La 10 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Proiectul este realizat cu mare succes.
Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice, dar si atunci conducerea Combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create.
Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului de degustare ai indreptatit toate asteptarile. In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescand constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale de diferit ordin cu care au fost mentionate vinurile de la Cricova.
In anul 2002 Combinatul de vinuri Cricova, pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si ulterior, prin decretul prezidential, Combinatul este declarat obiect al patrimoniului national si cultural.
1.2 Date semnificative
1947 - Primele experiente in hrubele de piatra, facute de catre academicul Ungureanu Petru. Depunerea spre maturare a primului lot de vinuri spumante clasice.
1952 - Fondarea Combinatului de Vinuri ,,CRICOVA" SA
1954 - Punerea temeliei colectiei de vinuri CRICOVA in baza vinurilor din colectia Moldovei si a vinurilor rare din Colectia lui Goering, revenite URSS in calitate de reparatii dupa al doilea Razboi Mondial.
1955 - Familiarizarea consumatorului cu vinurile de calitate, maturate in butoaiele din cramele CRICOVA
1957 - Inceperea producerii spumantului clasic in cantitati industriale.
1968 - Extinderea masiva a plantatiilor de vita de vie.
1980 - Fortificarea capacitatilor de producere si extinderea pe pietele mondiale.
1991 - Trecerea de la economia centralizata la valorile economiei de piata.
1998 - Fondarea centrului e business si turism ,,Cricova - Vin".


Fisiere in arhiva (1):

  • Cricova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!