Coroziunea Microbilogic

Cuprins referat Cum descarc?

1 Notiuni introductive 1
1.1 Materiale metalice si aliaje folosite in industria alimentara 1
1.2 Definirea coroziunii si clasificarea tipurilor de coroziune 2
1.3 Clasificarea mediilor corozive 3
1.4 Factorii care influenteaza coroziunea 4
1.5 Mecanismul coroziunii 4
2 Microorganisme implicate in coroziunea microbiologica 6
2.1 Bacteriile 7
2.1.1 Bacterii sulfo-reducatoare 7
2.1.2 Bacterii sulfo-oxidante 9
2.1.3 Ferobacterii 12
2.2 Ciupercile 13
2.3 Algele 17
3 Mecanismul coroziunii microbiene 20
3.1 Mecanismul coroziunii microbiologice la metale 20
3.1.1 Producerea de metaboliti cu actiune coroziva 20
3.1.2 Coroziunea prin gradiente diferite de concentratie a acceptorilor de electroni 22
3.1.3 Coroziunea prin depolarizare catodica 23
3.2 Mecanismul coroziunii microbiologice la materialele nemetalice 23
4 Comportarea diverselor materiale si metode de combatere a coroziunii microbiologice 25
Bibliografie 34


Extras din referat Cum descarc?

1.1. Materiale metalice si aliaje folosite in industria alimentara
In industria alimentara, materialele matalice sunt folosite pentru construirea de utilaje si instalatii tehnologice, ambalaje.
Alegerea materialelor trebuie sa tina cont de condtiile specifice in care se desfasoara procesele tehnologice din industria alimentara:
? existanta unor medii de lucru agresive si dificile: substante acide sau alcaline, umiditate excesiva, existenta in mediu a prafului si a altor particule fine, presiune ridicata;
? produsele si materialele nu trebuie sa intre in reactii chimice, ceea ce duce la alterarea produselor;
? unele utilaje pot functiona continuu timp indelungat, aproape un an, fara a putea fi scoase din functiune (de exemplu coloanele de distilare si rafinare).
Transformarile fizice si chimice ale produselor alimentare ambalate, procesele care au loc in intreaga perioada de la ambalare pana la consum, impun materialelor destinate ambalajelor si alte conditii in afara conditiilor generale impuse materialelor folosite la confectionarea ambalajelor. Ele trebuie sa fie:
? permeabile, pentru a asigura respiratia produsului alimentar ambalat sau evacuarea gazelor de fermentatie,
? impermeabile la microorganismele daunatoare, la arome, gaze sau vapori de apa, in cazul materiei grase sau a produselor deshidratate,
? rezistenta la temperaturi coborate sau la caldura,
? stabile chimic fata de apa, acizi, baze, saruri, grasimi,
? usor sudabile la inchiderea ambalajului,
? compatibile cu lacurile si vopselele de etichetare,
? lipsite de miros sau gust propriu,
? lipsite de componente care ar putea modifica proprietatile produselor ambalate.
In industria alimentara se folosesc: materiale plastice anorganice (sticla, ceramica), materiale plastice organice (polietena, polipropilena, polietilen tereftalatul PET), hartie si carton, etc.
Materialele metalice utilizate in industria alimentara se impart in:
* materiale metalice feroase: fierul si aliajele lui, fonta si otelul;
* materiale metalice neferoase: cuprul, aluminiul, staniul, etc. si aliajele lor.
1.2. Definirea coroziunii si clasificarea tipurilor de coroziune
Coroziunea reprezinta procesul chimic sau electrochimic de degradare a suprafetelor metalice sau nemetalice, datorita reactiei spontane cu elementele sau cu compusii chimice din mediul exterior: oxizi, vapori de apa, gaze, solutii, etc. Rezultatul coroziunii il reprezinta modoficarea compozitiei si a proprietatilor materialului respectiv. 
Clasificarea coroziunii metalelor se poate face dupa mecanismul procesului de distrugere si dupa aspectul exterior al distrugerii.
Dupa mecanismul de desfasurare a procesului se disting doua tipuri de coroziune. coroziunea chimica si coroziunea electrochimica.
a. coroziunea chimica reprezinta procesul de distrugere a metalelor si a aliajelor in urma reactiei chimice directe ce are loc intre nemetal si mediul sau, fara schimb de sarcini electrice. Agentii corozivi pot fi gaze uscate sau substante lichide. Produsele de coroziune, in special oxizi, raman la suprafata metalului sub forma de pelicule. Acestea reduc viteza de inaintare a procesului de coroziune daca sunt continue si daca volumul oxidului rezultat este cu putin mai mare decat volumul metalului din care provine. Peliculele formate poarta denumirea de pelicule protectoare.
b. coroziunea electrochimica se produce atunci cand piesele piesle metalice vin in contact cu substante lichide care conduc curentul electric, denumite electroliti. Astefel de solutii electrolitice sunt. umiditatea atmosferica, apa, aburul, etc. Coroziunea electrocimica se bazeaza pe reactiile asemanatoare ce au loc in pilele galvanice. daca doua se afla in contact intre ele intr-o solutie electrolitica, intre cele doua metale apare in curent electric, datorita faptului ca metalul care are mai multi electroni, cedeaza o parte celuilalt. metalul care pierde elctroni se incarca pozitiv si constituie anodul, iar celalalt se incarca negativ si constituie catodul. In urma acestor reactii unul dintre metale este dizolvat si se corordeaza.
c. coroziunea microbiologica. Procesele de coroziune sunt amorsate si stimulate in 60% din cazuri de elemente biologice. bacterii, actinomicete, ciuperci microscopice, alge, protozoare, etc. 
Dupa aspectul exterior coroziunea poate sa aiba mai multe aspecte, distingandu-se doua forme:


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Microbilogic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!