Controlul sanitar veterinar al cărnii

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I - GENERALITATI DESPRE CARNE 2
CAPITOLUL II - ETAPELE IN CONTROLUL SANITAR-VETERINAR AL CARNII 3
2.1 Inspectia de sanatate ante-mortem 3
2.2 Inspectia de sanatate post-mortem 4
CAPITOLUL III - MARCA DE SANATATE 6
CAPITOLUL IV - DEPOZITAREA 8
CAPITOLUL V - TAIEREA DE URGENTA IN AFARA ABATORULUI 9
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Dintre toate produsele de origine animala, ce constituie alimente pentru om, carnea se situeaza pe primul plan, atat datorita continutului ridicat de substante nutritive (proteine, grasimi, vitamine, saruri minerale) cat si digestibilitatii ridicate si de asemenea pretabilitatii acesteia si a preparatelor din carne la conservare. 
Teoretic, s-ar putea consuma carnea de la aproape toate speciile de mamifere, pasari si pesti, mai ales in conditiile existentei actuale a "foamei de proteine", ce bantuie o mare parte a planetei noastre. 
Totusi, criteriile de apreciere a comestibilitatii carnii diferitelor specii de animale sunt adesea subordonate unor considerente mai mult sau mai putin obiective, dar si unor elemente de traditie, obiceiuri locale si chiar religioase. 
Datorita utilajelor moderne, tehnologiilor noi si imbunatatite, industria carnii a cunoscut o dezvoltare deosebita, fapt ce asigura realizarea unor produse de calitate superioara. 
Aceasta baza materiala moderna este folosita in vederea perfectionarii continue a proceselor tehnologice, imbunatatirii gamei de sortimente, economisirii de energie. 
In conditiile globalizarii comertului cu produse alimentare de origine animala, controlul sanitar veterinar devine o necesitate. 
Salubritatea alimentelor de origine animala impune ca operatiunile de prelucrare, conservare, transport si desfacere sa se desfasoare in cele mai severe conditii igienice. 
Gratie asigurarii si respectarii normelor sanitare veterinare, consumatorul este asigurat atat de faptul ca produsele nu-i dauneaza sanatatii, fiind libere de orice noxa fizica, chimica si biologica, cat si de calitatea nutritiva a acestora.
CAPITOLUL I
GENERALITATI DESPRE CARNE
Prin carne,. se intelege tesutul muscular al animalului taiat, impreuna cu tesuturile cu care se afla in conexiune naturala: grasime, oase, tendoane, aponevroze, tesut conjunctiv, vase, nervi, ganglioni limfatici. 
Celelalte parti comestibile din corpul animalelor poarta denumirea de subproduse (sange, grasimi, picioare, urechi, burta etc.) si de organe ( ficat, creier, inima, rinichi, splina, pulmoni, limba, glanda mamara etc. ).
Notiunea de carne macra semnifica musculatura fara grasime si fara oase. 
Din punct de vedere morfologic, carnea cuprinde : tesut muscular striat, tesut conjunctiv, tesut adipos, tesut osos, vase sanguine si nervi
Tesutul muscular este componentul de baza al carnii si este reprezentat de musculatura striata somatica, a carei unitate morfo-structurala o constituie fibra musculara striata.
Musculatura organismelor este de trei tipuri: striata, neteda si cardiaca. in organismul animalelor, musculatura neteda si cea cardiaca se afla in cantitati mici, deci este evident ca prin carne se intelege musculatura striata (scheletica) impreuna cu tesuturile la care adera, adica : pielea, grasimea, cartilajele, oasele, vasele sanguine, nervii, vasele limfatice si limfoganglionii 
Tesutul conjunctiv, component major al carnii, este reprezentat de : tesutul conjunctiv lax, tesutul conjunctiv reticular, tesutul adipos, tesuturile conjunctive fibroase, tesutul cartilaginos si tesutul osos.
Tesutul sanguin este format din plasma sanguina si din elementele figurate sanguine, fiind in cantitate variabila in carne, in functie de modul cum au fost sangerate animalele.
Proportia diferitelor tesuturi care intra in componenta carnii este determinata de starea de ingrasare a animalului, varsta, sex si de rasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Sanitar Veterinar al Carnii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!