Controlul Calitatii Carcaselor de Suine

Extras din referat Cum descarc?

Istoric
Savoare si aroma, rafinament gastronomic, dar si proteine, deci forta-carnea a reprezentat pentru omenire alimentul principal, mai ales pe mesele favorizantilor soartei.
La inceputuri, stramosii omului de astazi, vanatori prin definitie, isi disputau prazile cu animalele padurii.Cel mai puteric invingea de fiecare data. Conditiile climatice se schimba, pamantul cunoscand primele raciri substantiale petrecute acum 2,8-2,5 milioane de ani. Alimentatia se schimba si ea radical, carnea devenind adevart motiv de festin , de bucurie a intregii ginti. Deocamdata, doar carnea animalelor mici, mult mai usor de doborat de un Homo Habilis ce nu depasea cu mult inaltimea de 1.30 m.
Apar si primele preferinte alimentare. Creierul este astfel foarte gustat chiar la locul faptei, iar maduva oaselor, mai greu de obtinut, se pastreaza pentru intimitatea calma a adaposturilor.
Important in hrana, sursa a vietii, animalul patrunde rapid si in mitologia primara a stramotilor nostri. Apar primele reprezentari simbolice legate de aceasta data de personalitatea mereu in schimbare a omului de Cro-Magnon.Au fost mai intai desene, apoi chiar statiete, figurine reprezentand animale. In mitologia greaca, alaturi de panteonul uman, aparea si o pleiada intreaga de mituri cu vaci sau tauri, ce vor da mai tarziu numele unor importante regiuni geografice ale lumii noastre ( Bosforul cu semnificatia <<trecerea boului>>).
Animalul si carnea sa intrasera definitiv in istorie.
In lumea antica, gusturile erau, ca si acum, extrem de impartite. In functie de zona, de mentalitati, dar,bineinteles si de resurse.
Astfel, egipenii erau mari consumatori de carne de tot felul. Scene foarte interesante de macelarie apar adesea pe peretii piramidelor dce adapostesc mormintele importante.
Si lumea greaca venera carnea. Aliment de altfel foarte scump, de foarte multe ori populatia saraca gustandu-l doar rar, cu prilejul marilor sacrificii religioase. In mediul rural se consuma carne de pasare, de porc,de ied. Locuitorii Atenei sunt putin mai aparte, ei intrand in istorie si ca mari consumatori de peste.
Civilizatia romana a fost mai stans legata de alimentul de acum rege.
Tot porcul este considerat de baza si in mentalitatea alimentara a populatiei galice, stramosii grumanzi ai francezilor de astazi.
Pentru multi carnea de porc era considerata o raritate, ei consumand ma iadesea carnea de ied sau de oaie.
Insa la un moment dat incepe declinul carnii de porc, fiind considerata impura. Declinulului porcului ii urmeaza ascensiunea carnii de vita. La fel selectata in functie de burta consumatorului. Exceptiile insa raman foarte gustoase. Printre ele purcelul de lapte, degustat inca din timpurile antichitatii romane.
Retetele sunt diverse, mai ales in functie de tipul de carne preferat. Carnea, numita cel mai frecvent doar simplu <<alimentul>> pe toata perioada Evului Mediu pana spre secolele XVII-XVIII, rotunjeste si silueta. Pictura timpurilor trecute inregistreaza vizibilele schimbari. Siluetelor zvelte desenate de Botticelli le urmeaza nudurile greoaie ale lui Rubens.
CAPITOLUL I
1.1 TEHNOLOGIA ABATORIZARII SI OBTINERII CARCASELOR DE SUINE
Tehnologia de abatorizare a animalelor include, in general, procese mecanice, diversele operatii avand particularitati in raport cu specia. Principalele etape ale abatorizarii sunt urmatoarele:
-pregatirea animalelor pentru taiere;
-suprimarea vietii animalelor;
-prelucrarea initiala a animalelor;
-prelucrarea carcasei;
-examenul sanitar-veterinar, marcarea si cantarirea carcasei;
-prelucrarea frigorifica; (2)
In abatorizarea suinelor se intalnesc trei fluxuri tehnologice de prelucrare : prin jupuire, prin oparire si pentru bacon.
SCHEMA TEHNOLOGICA DE OBTINERE A CARCASEI DE PORC
1.2 Pregatirea animalelor pentru sacrificare
Conditionarea -pregatirea animalului pentru sacrificare: slabirea animalului, respectarea timpului de odihna ( 6 ore iarna, 12 ore vara) , in acest timp animalele sunt curatate si nu li se administreaza furaje, doar apa. Dieta este obligatorie deoarece la animalul proaspat hranit masa gastrointestinala este sub presiune si se poate sparge si infesta carcasa. 
Examenul sanitar . Acesta urmareste doua obiective si anume: 
- depistarea eventualelor boli infecto-contagioase (rujet, pesta) si a unor stari fiziologice anormale (scroafe gestante , vieri necastrati);
- luarea deciziei privind sacrificarea (se sacrifica porcinele sanatoase, se interzice tairea animlelor cu stari fiziologice anormale si se recomanda sacrificarea in sala sanitara, a celor ce pot difuza boli infecto-contagioase si a caror carne poate afecta sanatatea consumatorului).
Igienizarea suinelor. Se realizeaza prin dusare intensa, avand doua efecte : 
- igienizarea abatorizarii si a carcasei obtinute;
- facilitarea sangerarii si jupuirii; 
Cantarirea animalelor. Determinarea greutatii corporale a suinelor permite o buna interpretare tehnica si economica a indicatorilor de abator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Calitatii Carcaselor de Suine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!