Extras din referat
1.Clasificarea alimentelor după conţinutul glucidic
- Consumabile fără restricţii
» carne, peşte, ouă, brânzeturi fermentate;
» unt, smantana, ulei;
» zarzavaturi.
- Permise limitat (cântărind şi calculând conţinutul în glucide)
Pentru a nu depăşi cele 250 g glucide permise zilnic, trebuie cântărite fructele, legumele uscate şi pâinea: maxim două fructe pe zi, la sfârşitul mesei; 1- 2 porţii de legume uscate şi maxim 100 g de pâine albă.
» lapte şi lactate proaspete: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci, urdă, caş dulce
» fructe şi legume cu 5% glucide: ardei graşi, castraveţi, conopidă, ciuperci, fasole verde, vinete, pepeni, lămâi, grapefruit
» fructe şi legume cu 10% glucide: ceapă, morcovi, praz, gulii, ţelină, sfeclă, căpşuni, portocale, mandarine, fragi, mere, cireşe de mai
» fructe cu 15% glucide: cireşe de vară, mere ionatan
» legume şi leguminoase cu 25% glucide: cartofi, fasole, mazăre, bob, linte (fierte)
» pâine intermediară – 50% glucide (păinea albă conţine 60% glucide iar pâinea graham 45%)
» mămăliguţă – 12,5% glucide
» paste făinoase fierte – 20% glucide
» orez fiert – 20% glucide (nefiert orezul conţine 75%)
Alimente ce trebuie evitate
» dulciuri concentrate: zahăr, miere de albine, gem, rahat, dulceaţă, îngheţată, ciocolată
» fructe cu 20% glucide, bine coapte sau uscate: struguri, prune, pere Bergamotte, banane, curmale, stafide, smochine
» băuturi răcoritoare care conţin zahăr: siropuri, pepsi, cola
» băuturi alcoolice bogate în glucide: lichior, vermut, vin fiert
2.Definiţia glucidelor
Glucidele (zaharide) sunt substanţe organice mai uşor asimilabile. Au un înalt conţinut caloric cu efect prompt rapid, nu necesită o digestie grea şi furnizează energie imediat transformabilă în căldură sau acţiune. Din această cauză o alimentaţie bogată în glucide este recomandată atleţilor şi celor ce desfăşoară activităţi obositoare sau în climat rece.
Din punct de vedere chimic ele sunt formate din C, H, O. Au formula (CH2O)n. De aici numele de carbohidraţi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Continutul si Proprietatile Glucidelor din Produselor Alimentare.doc