Contaminări ale produselor alimentare

Extras din referat Cum descarc?

Produsele alimentare, in general, se pot contamina cu urmatoarele grupe de substante:
Pesticidele organoclorurate
Se incadreza in grupul substantelor cu toxicitate moderata, ordinea crescanda a toxicitatii acute fiind: hexaclorciclohexan ( HCH), Clordan, DDT, Lindan, Toxafen, Heptaclor, Dieldrin, Aldrin.
Tinand seama de actiunea cumulativa, este necesar ca aprecierea toxicitatii lor se face pe baza evaluarii complexe a relatiei dintre doza si durata de administrare.
La om, absorbtia insecticidelor organoclorurate la nivelul aparatului digestiv este redusa, cea mai mare parte din doza administrata oral este eliminata fara nici o modificare, cu materiile fecale.
In ceea ce priveste interferenta metabolica a organocloruratelor HCH si DDT, afecteaza absorbtia carotenului si a vitaminei A. Capacitatea de depozitare a DDT in tesuturile grase exercita un efect de protectie a organismului uman. Exista pericolul ca la un moment dat acesta sa fie mobilizat din depozit si intrand in circulatie sa provoace starea toxica. Orientarea generala este de a reduce utilizarea organocloruratelor in agricultura, si in special al DDT-ului. Cercetarile toxicologice au demonstrat ca reziduurile de pesticide organoclorurate afecteaza functia hepatica, sistemul nervos central, glandele suprarenale, reactivitatea imunologica, metabolismul vitaminelor, influenteaza activitatea intregului organism.
Pesticidele organofosforice
Au perspective largi de utilizare in protectia plantelor datorita eficacitatii lor ridicate, date de efectul sistemic si de contact, de remanenta redusa, ca urmare a hidrolizei rapide; atat in mediul exterior cat si in produsele alimentare, neavand proprietati de cumulare specifice organocloruratelor.
Insecticidele organofosforice, au o toxicitate pronuntata; manipularea si administrarea lor pot provoca intoxicatii grave. Insecticidele organofosforice pot patrunde in organism pe toate caile: respiratorie, digestiva , cutanata.
Toxicitatea cronica prin cumulare, nu prezinta pericol din partea organofosforicelor. Organofosforicele au un efect puternic inhibant asupra sistemelor enzimatice, iar efectele lor se pot grupa in 3 categorii:
- simptome muscarinice: cu hipersecretii bronsice, salivare, dureri abdominale, inapetenta, dispnee, bradicardie
- simptome nicotinice: contractia musculaturii fetei, limbii, al organismului
- simptome ale sistemului nervos central: excitatii, depresiune corticala.
Prezenta organofosforicelor in produsele alimentare, releva o administrare incorecta a acestora si nerespectarea intervalului de pauze, majoritatea descompunandu-se in 10 zile, pana la 5-6 saptamani de la tratament.
Carbamatii si ditiocarbamatii
Sunt substante folosite ca agenti fungicizi, au o actiune insecticida, nematocida, regulator de crestere.
Majoritatea pesticidelor din aceasta grupa au o toxicitate mica sau medie, si au proprietati cumulative reduse.
Intoxicatiile cu pesticide din acesta grupa duc la schimbarea compozitiei morfologice a sangelui si la inhibarea activitatii colinesterazei din sange.
Simptomele in cazul intoxicarii cu carbamati sunt traduse prin fibrilatii musculare, iar in cazuri grave, prin dereglarea respiratiei, al coordonarii miscarilor si functiilor vezicii urinare si al intestinelor.
Contaminarea produselor alimentare cu pesticide
Cai de contaminare- un rol important il detin: atmosfera, hidrosfera si solul.
Trebuie luate in considerare evaporarea si volatilizarea pesticidelor la suprafata solului si al plantelor, procese ce au loc cu viteze diferite; in functie de proprietatile substantelor, de temperatura si umiditate.
Avand in vedere persistenta acestor tipuri de substante si pericolul cumularii lor, organocloruratele ridica probleme complexe privind igiena alimentelor.
O parte din pesticidele ajunse in sol sunt biodegradate, antrenate de apele subterane sau adsorbite de sistemul radicular al plantelor.
Fractiunea ce cade pe sol poate fi vaporizara, cel mai adesea este solubilizata de apele din precipitatii si antrenata fie pe suprafata, fie in profunzimea solului, afectand flora microbiana din sol. Cantitatea de pesticide antrenata pe sol poate ramane activa o durata mare, timpul necesar pentru disparitia unei jumatati din cantitatea de produs in sol este urmatoarea: la Clartion -30 zile; Diazinon - 7zile pana la 5 luni; Aldrin - 1-4 ani; DDT- 2 pana la 10 ani.
Durata mentinerii active a unui pesticid este conditionata de o serie de factori de degradare, determinate de prezenta sau absenta microorganiasmelor si de caracteristicile fizico-chimice ale mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminari ale Produselor Alimentare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!