Contaminarea Produselor Alimentare cu Micotoxine

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Definitie, efecte, conditii de contaminare 3
3. Factorii care favorizeaza contaminarea cu mucegaiuri 4
4. Formarea si structura micotoxinelor 5
5. Originea micotoxinelor si produsele contaminate 6
6. Principalele micotoxine 7
7. Prezenta micotoxinelor in diverse produse alimentare 10
8. Posibilitati de reducere a continutului de micotoxine in produsele alimentare..15
9. Concluzii 17
10. Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Micotoxinele prezente in mod natural in diverse produse alimentare constituie o problema serioasa de siguranta alimentara, mai ales in anumite regiuni ale globului in care conditiile climatice sau standardele din agricultura sunt precare. Exista dovezi convingatoare care arata o asociere intre expunerea la aflatoxine si cancerul primar de ficat. Micotoxinele produc pagube importante si in zootehnie. Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FAO) estimeaza ca pe plan mondial pana la 25 % din culturile alimentare sunt semnificativ contaminate cu micotoxine. Cele mai importante micotoxine care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea omului sunt sintetizate de mucegaiurile care cresc pe cereale, in special porumb, dar si grau, orz, ovaz si orez.
Consecintele consumului de alimente contaminate cu aflatoxina asupra sanatatii omului sunt estimate indirect pe baza efectului observat la animale. Susceptibilitatea omului la aflatoxina nu este foarte bine cunoscuta datorita raritatii cazurilor. Date cu privire la doza de risc pentru oameni au fost obtinute cu ocazia unor intoxicatii colective izbucnite, una in India in 1974 in cursul careia au fost afectate aproape 400 de persoane din care o treime au murit si alta in Kenia in 1982, unde au fost spitalizate 20 de persoane dintre care au decedat 12. Investigatiile din care aceste focare de aflatoxicoza au dus la concluzia ca ele s-au datorat ingestiei repetate a unei cantitati de 38-55 micrograme de aflatoxina/kg corp mai multe zile la rand. Cercetarile facute de veterinari americani, sugereaza ca unii aditivi alimentari cum este BHT (butil-hidroxitoluen, sau E 321) ar putea fi folositi in viitor ca masura de protectie fata de efectele nedorite ale alimentelor contaminate cu aflatoxina. Vivacitatea si viteza de raspandire in conditiile naturale este uimitoare. 
De exemplu: dintr-un spor de Penicillium aflat pe un mediu nutritiv, must de malt cu agar, dupa a doua zi de la germinarea acestuia s-au format 100.000 spori si in urmatoarele 24 ore inca 2o spori. Pe un bob de grau mucegait cu Penicillium verrucosum var. Cyclopium s-au numarat 25 milioane spori. O portocala mucegaita este purtatoare a aproximativ 15 miliarde de spori.
2. Definitie, efecte, conditii de contaminare
De cateva decenii s-a atras atentia asupra faptului ca unele produse alimentare contin in componenta lor biologica naturala anumite substante toxice: micotoxinele.
Dupa Mannon si Johnson ( 1985), aproximativ 25% din produsele agro-alimentare sunt contaminate cu anumiti metaboliti secundari ai unor specii de mucegaiuri. Mucegaiurile trebuie privite sub doua aspecte (Dupuy, 1994):
-benefic: produc transformarea unor materii prime alimentare (in particular prin fermentatie), produc antibiotice, enzime, proteine, etc., cu larga utilizare in industria alimentara si medicina;
-daunator: altereaza produsele alimentare, iar unele sunt agenti patogeni producand micoze si alergii; multe produc metaboliti secundari- micotoxine.
O micotoxina este un metabolit toxic, elaborat de un mucegai care se dezvolta pe un aliment; prin ingestia acestuia in cantitate mare provoaca intoxicatii la om si animale. Micotoxinele provoaca imbolnaviri, care nu sunt nici infectioase, nici contagioase. Micotoxinele sunt produse ale metabolismului secundar al mucegaiurilor, ele rezulta in urma unor succesiuni de reactii catalizate de enzime, care actioneaza asupra produselor rezultate din metabolismul principal. Nu toate speciile de mucegaiuri sunt toxicogene, numai anumite specii avand capacitatea de a elabora micotoxine( aproximativ 200).
Mucegaiurile si micotoxinele creeaza probleme de natura economica in agricultura, crescatorilor de pasari si animale si pierderi in industria alimentara. Se estimeaza ca pe plan mondial aceste pierderi sunt de peste 5-10 %. Ca toate substantele toxice, ele produc doua tipuri de intoxicatii: 
-acute, care se produc prin ingestia unei doze relativ mari de micotoxine sau in cantitati mai mici intr-un interval scurt de timp;
-cronice, care se produc pe termen lung, iar intoxicatia se manifesta dupa consumarea unor doze mici un timp indelungat si repetat. Aceste intoxicatii provoaca tulburari la nivelul diferitelor organe si sisteme: ficat, rinichi, cnetri nervosi, circulatia sanguina sau la nivelul tractului digestiv.
3. Factori care favorizeaza contaminarea cu mucegaiuri
Factorii care favorizeaza contaminarea produselor agro-alimentare cu mucegaiuri sunt: starea produsului, temperatura, oxigenul din aer, natura substratului si cantitatea de apa.
a) Integritatea boabelor si a invelisului produselor vegetale. 
Asigura calitatea produselor in timpul conservarii si mai dificil atacul mucegaiurilor.
b) Temperatura. 
Temperatura de 20...30? C reprezinta o zona optima de crestere la care mucegaiurile pot sa se dezvolte intr-o gama foarte larga. Exista si unele exceptii : Aspergillus flavus se poate dezvolta si la temperaturi de 36...38? C si poate forma la 25? C aflatoxine. Penicillium verrucosum se poate dezvolta si poate produce toxine la 4? C. Fusarium produce toxina T2 la 4...8? C. Mucegaiurile sunt in general aerobe, iar cresterea cantitatii de CO2 limiteaza dezvoltarea.
c) Natura substratului. 
In general, substratul optim este cel glucidic. Aflatoxina este secretata in special pe amidon, iar zearenona se formeaza pe un substrat celulozic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminarea Produselor Alimentare cu Micotoxine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!