Contaminarea formulelor destinate sugarilor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: docx, ppt
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2820
Mărime: 1.08MB (arhivat)
Publicat de: Robertina Kiss
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. ing. Sonia Amăriei

Cuprins

  1. 1. Formulele de lapte ...3
  2. 1.1. Generalități .3
  3. 1.2. Posibili contaminanți din formulele de lapte .6
  4. 2. Piureurile pentru sugari ...7
  5. 2.1. Generalități ..7
  6. 2.2. Posibilii contaminanți din piureurile pentru sugari .7
  7. 3. Studii de caz 8
  8. 3.1. Contaminarea cu gliofosfat și acid metabolic amino-metilfosfonic ...8
  9. 3.2. Contaminarea cu furan 8
  10. 3.3. Contaminarea cu hidrocarburi policiclice aromatice ..9
  11. 3.4. Contaminarea cu ochratoxina A 10
  12. 3.5. Contaminarea cu metale grele ...11
  13. 4. Concluzii ...13
  14. Bibliografie .14

Extras din referat

1. Formulele de lapte

1.1. Generalități

Formulele pentru sugari reprezintă variante de „lapte artificial” sau „înlocuitori de lapte”, cu alte cuvinte orice lapte diferit de laptele uman sau animal. Termenul francez pentru ‚formule’ este mai apropiat de sensul adevărat al termenului: „lapte maternizat”.1

Food and Drugs Administration definește formulele pentru sugari ca fiind "un produs care se pretinde a fi sau este recomandat pentru o utilizare specială în regim alimentar al nou-născuților și sugarilor, în vederea înlocuirii parțiale sau totale a laptelui matern." 2

Necesitatea utilizării formulelor de lapte este o realitate, numeroase motive justificând această modalitate de nutriție, niciodată ca prioritate, ci întotdeauna ca alternativă sau completare la laptele uman, în anumite situații:

- producție insuficientă de lapte matern;

- capacitate redusă de hrănire a copilului (supt defectuos);

- precauții sau contraindicații în cazul anumitor tratamente medicamentoase urmate de mamă (ciclosporină, ciclofosfamidă, metotrexat, litiu etc.);

- necesitatea înlocuirii unor mese, atunci când situația familială și/sau economică impune absența mamei în anumite momente;

- opțiunea mamei, din diferite motive

- motive medicale. 1

Cu aceste observații, trebuie menționat că există o varietate de formule, în funcție de caracteristicile chimice, indicații sau momentul administrării. 1

O clasificare clasică a formulelor, în funcție de momentul indicării lor, este:

o formule de start (0-6 luni);

o formule de continuare (6 luni- 1 an);

o formule pentru sugari și copii până la vârsta de 3 ani.

Din punct de vedere al provenienței, formulele se clasifică în:

o formule pe bază de lapte de vacă (majoritatea);

o formule pe bază de soia;

o formule speciale.

Fiecare din aceste categorii cuprinde particularități chimice și biologice, pe baza cărora sunt și indicate. 1

Formulele din lapte de vacă sunt cele mai utilizate, corespunzând nevoilor nutriționale pentru majoritatea sugarilor. 1

Unele situații impun însă utilizarea formulelor fără lactoză (lactose-free): intoleranța la lactoză, diareea (laptele fără lactoză fiind mai bine tolerat). 1

Utilizarea laptelui delactozat nu rezolvă problema alergiei la laptele de vacă, problemă care se datorează nu glucidelor (lactoza) ci proteinelor din laptele de vacă. Această situație impune uneori alegerea formulelor pe bază de lapte de soia, care, la rândul lor nu sunt întotdeauna tolerate (o treime din sugarii alergici la laptele de vacă sunt alergici și la laptele din soia). În acest caz, se indică formule speciale - predigerate. Cu toate acestea, conținutul de estrogeni (fitoestrogeni) din laptele de soia și posibilele efecte asupra copilului îl clasifică în formulele „de rezervă” care se administrează doar la indicația medicului. 1

Alte formule speciale au diferite justificări medicale: formulele pentru prematuri, formulele din hidrolizate proteice (în cazul alergiei la proteinele din laptele de vacă), formulele „îngroșate” (în cazul refluxului), formulele hipercalorice etc. Unele tipuri de formule impun precauții speciale (de ex. precauții religioase în cazul hidrolizatelor de proveniență porcină). 1

În afară lapte de vacă, soia și zer, formulele de lapte conțin și uleiuri vegetale (rapiță, cocos, palmier, floarea soarelui) și ulei de pește.

Bibliografie

1. ***http://www.nutritionistcluj.ro

2. ***http://www.fda.gov

3.***https://alimentespeciale.ro

4. Omar SS., Aflatoxin M1 Levels in Raw Milk, Pasteurised Milk and Infant Formula, Ital J Food Saf. 2016 Jun 3;5(3):5788, DOI:10.4081/ijfs.2016.5788.

5.Wen JG, Liu XJ, Wang ZM, Li TF, Melamine-contaminated milk formula and its impact on children, 2016 Dec;25(4):697-705. DOI: 10.6133/apjcn.072016.01.

6. Santonicola S, De Felice A, Cobellis L, Passariello N, Peluso A, Murru N, Ferrante MC, Mercogliano R., Comparative study on the occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in breast milk and infant formula and risk assessment, Chemosphere. 2017 May;175:383-390. doi: 10.1016/j.chemosphere.2017.02.084.

7. Leigh J, MacMahon S., Occurrence of 3-monochloropropanediol esters and glycidyl esters in commercial infant formulas in the United States, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2017 Mar;34(3):356-370. doi: 10.1080/19440049.2016.1276304.

8. Rodrigues NR, de Souza APF., Occurrence of glyphosate and AMPA residues in soy-based infant formula sold in Brazil, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2017 Dec 21. doi: 10.1080/19440049.2017.1419286.

9. Altaki MS, Santos FJ, Puignou L, Galceran MT., Furan in commercial baby foods from the Spanish market: estimation of daily intake and risk assessment, Turk J Pediatr. 2014 Jul-Aug;56(4):385-91.

10. Kolakowski B, O'Rourke SM, Bietlot HP, Kurz K, Aweryn B., Ochratoxin A Concentrations in a Variety of Grain-Based and Non-Grain-Based Foods on the Canadian Retail Market from 2009 to 2014, J Food Prot. 2016 Dec;79(12):2143-2159. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-16-051.

11. Sipahi H, Eken A, Aydın A, Șahin G, Baydar T., Safety assessment of essential and toxic metals in infant formula, 2017

12. Petrarca MH, Rosa MA, Queiroz SCN, Godoy HT., Simultaneous determination of acrylamide and 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone in baby food by liquid chromatography-tandem mass spectrometry, J Chromatogr A. 2017 Nov 3;1522:62-69. doi: 10.1016/j.chroma.2017.09.052. Epub 2017 Sep 23.

13. Shibata T, Meng C, Umoren J, West H., Risk Assessment of Arsenic in Rice Cereal and Other Dietary Sources for Infants and Toddlers in the U.S., Int J Environ Res Public Health. 2016 Mar 25;13(4):361. doi: 10.3390/ijerph13040361.

14. Signes-Pastor AJ, Woodside JV, McMullan P, Mullan K, Carey M, Karagas MR, Meharg AA., Levels of infants' urinary arsenic metabolites related to formula feeding and weaning with rice products exceeding the EU inorganic arsenicstandard., PLoS One. 2017 May 4;12(5):e0176923. doi: 10.1371/journal.pone.0176923. eCollection 2017.

15. Škrbić B, Živančev J, Jovanović G, Farre M., Essential and toxic elements in commercial baby food on the Spanish and Serbian market, Food Addit Contam Part B Surveill. 2017 Mar;10(1):27-38. doi: 10.1080/19393210.2016.1242661. Epub 2016 Oct 9.

16.*** http://www.cleanlabelproject.org

Preview document

Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 1
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 2
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 3
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 4
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 5
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 6
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 7
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 8
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 9
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 10
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 11
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 12
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 13
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 14
Contaminarea formulelor destinate sugarilor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contaminarea formulelor destinate sugarilor.docx
  • Contaminarea formulelor destinate sugarilor.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere a laptelui praf - formulă pentru sugari

MEMORIU TEHNIC Proiectul prezintă tehnologia de obținere a laptelui praf, în care materia primă o constituie laptele. Cele mai cunoscute și mai...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Reziduuri Anorganice în Produsele Alimentare - Reziduuri de Metale Grele

1. Introducere Poluarea cu metale grele este o problemă de anvergură mondială care, deşi asociată în special zonelor intens industrializate, a...

Contaminarea Produselor Alimentare cu Metale Grele

Generalitati: Din punct de vedere chimic, in categoria metalelor grele intra aproape 40 de metale care au efect nociv asupra alimentelor daca...

Nutriție și dietetică

Nevoile energetice ale organismului Toate sistemele biologice sunt dependente de un aport adecvat de energie pentru crestere si supravietuire. La...

Te-ar putea interesa și

Micotoxinele

CAPITOLUL 1 Micotoxinele 1.1 Ce sunt micotoxinele? Termenul de micotoxină vine de la cuvântul grecesc “mycos” care inseamnă “ciupercă” şi de la...

Nutriție

Conceperea Ovulaţia are loc cu 14 zile înainte de menstruaţie - dacă ciclul menstrual normal este de 28 de zile, ovulaţia are loc la jumătatea...

Ai nevoie de altceva?