Contaminarea Alimentelor cu Microorganisme Patogene si cu Virusuri

Extras din referat Cum descarc?

Avand in vedere ca in produsele alimentare pot exista microorganisme care produc imbolnaviri prin infectie, iar altele prin toxinele elaborate, microorganismele patogene pot fi incadrate in una din urmatoarele grupe:
- bacterii care provoaca infectia - salmonele, E. coli enterobacter, Klebsiella, Shigella vibrio parahaemoliticus;
- bacterii care provoaca intoxicatie prin toxinele elaborate in produsul alimentar: specii aerobe (stafilococi), specii anaerobe (Cl. Botulinum);
- bacterii a caror actiune patogena nu este suficient de precizata (imbolnavire datorita infectiei sau toxinelor): Cl. Perfringens, B. Cereus, coci patogeni enterotoxici (streptococi);
- bacterii proteolitice (Proteus, Citrobacter, B. Subtilis mezentericus) care se gasesc in mod obisnuit in produsele alimentare si care in anumite situatii (numar mare de germeni) pot determina imbolnaviri de tipul toxiinfectiilor alimentare.
In ceea ce priveste virusurile, cele transmisibile prin alimente sunt reprezentate de virusul poliomelitei si hepatitei (lapte, paste, salate vegetale, carnuri, apa poluata cu fecale).
De asemenea la om pot fi transmise o serie de zoonoze de catre carne:
- prin intermediul tractului intestinal: pasteureloza, tularemia, leptospirozele, erizepeloidul porcin, febra Q, ornitoza, febra aftoasa, toxoplasmoze, sarcosporidioze;
- prin contact cu carnea: antrax, tuberculoza bovina, bruceloza.
Prin intermediul laptelui se pot transmite: indirect antraxul, bruceloza, febra aftoasa, leptospiroza, febra paratifica, febra O, salmoneloza, gastroenteritele stafilococice, toxoplasmoza, tuberculoza.
Prin intermediul carnii de pasare si oualelor se pot transmite: bruceloza, erizepeloidul, listerioza, boala Newcastle, psilacoza-ornitoza, toxoplasmoza, tuberculoza.
Strategii contemporane in combaterea contaminarii microbiene in lantul alimentar
Obiectivul acestui articol este sa prezinte informatia stransa despre beneficiile si riscurile sterilizarii, proces aplicat pentru a controla pericolele microbiene in produsele alimentare, care a fost colectata cu meticulozitate si analizate critic pe parcursul a 5 ani ale proiectului ,,Pathogen Combat". Tintele acestui proiect, si a articolului deasemenea, au fost Listeria monocytogenes, Escherichia coli si Campylobacter jejuni. Datorita raspunsului speific si marii relevante in siguranta produselor alimentare, virusurile si sporii au fost si ei luati in calcul cu ocazia acestui articol. Tratamenetele selectate despre care s-a discutat au fost: Procesarea la presiune inalta, Fluxul intens de lumina, tratamente cu acizi organici, dioxid de clor si pentru relevanta lor, deasemenea, tratamentele termice usoare si Fluxul de camp electric.
Principalele aspecte incluse in acest articol au fost principiile procesarii utilizate si aplicarea lor, efectele neletale si consecintele asupra sigurantei alimentare, platforma legala si impactul utilizarii pe scara larga a acestor tratamente.
In final, o reflectie a fost facuta asupra pericolelor si riscurilor care trebuie depasite.
Introducere
Numarul de alternative si tehnologii a crescut pana au inlocuit metodele clasice in incercarea de a satisface tendintele moderne in consumul alimentar. Aceste noi tendinte au fost impuse de schimbarile consumatorilor in ceea ce priveste calitatea produselor alimentare si nutritia. Consumatorul modern cauta alimente proaspete, ieftine si sanatoase. Acest lucru a dus ca industria sa adopte noi strategii in productia de alimente sanatoase, utilizand metode durabile cu amprente de carbon cat mai mici. Cea mai mare schimbare in domeniul sigutantei alimentatiei microbiene este aceea ca metodele de sterilizare si pasteurizare pe care le stiam sunt in mare masura inlocuite cu tratamente termice usoare, procesare la presiune inalta, impulsurile de lumina intensa, fluxuri de camp electric, aplicarea de acizi organici, dioxid de clor. Capacitatea acestor tehnologii, singure sau combinate, de a inactiva mocroorganismele, este benefica pentru alimentele sau ingredientele sensibile la caldura, precum si pentru pastrarea caracteristicilor si gustului specific al acestora. Multe dintre aceste tehnologii au constituit deja subiectul unor cercetari ample, dar inainte de aplicarea efectiva, trebuiau rezolvare unele probleme de ordin tehnic si economic. Printre factorii care vor determina succesul noii tehnologii sigur este acceptarea ce catre consumatori a produsului alimentar. Cu toate ca multi consumatori prefera tehnologiile nontermale in procesarea alimentelor pentru fabricarea de calitate superioara, cu un continut in vitamine si nutrienti mai ridicat, precum si proprietatile gustative imbunatatite, lipsa educatiei poate constitui un obstacol in comportamentul lor de cumparare.
Tehnologia ideala pentru procesatorii de produse alimentare este aceea care intreuneste urmatoarele cerinte:
- imbunatateste durata de depozitare si de siguranta prin inactivarea enzimelor, alterarii si microorganismelor patogene.
- nu schimba proprietatile organoleptice si nutritionale.
- nu raman prea multe reziduuri.
- sa fie convenabil de aplicat.
- sa fie ieftine.
- sunt in conformitate cu legislatia si cerintele consumatorilor.
In siguranta alimentara, sau chiar mai larg, in ceea ce priveste prelucrarea produselor alimentare, noi tehnologii de inactivare (interventie) trebuie sa fie descrise in echivalentele lor de a steriliza si pasteuriza. In timp ce tratamentele termice de inactivare a microorganismelor sunt caracterizate de valori ca D (reducerea timpului, este timpul de tratament termic in minute, care ofera o inactivitate microbiana de 90%), Z (schimbarile de temperatura necesare pentru o schimbare de 10 ori a valorii D), si F (timpul de referinta in minute pentru temperatura de 121?C in care se efectueaza sterilizarea dorita) parametrii pentru procesarea nontermala trebuie sa fie la fel.
In decursul anilor, diferite studii au demonstrat succesele si esecurile tehnologiilor de procesare la temperatura mica in inactivarea incarcaturii initiale microbiene ale produselor alimentare. Pentru multe dintre aceste tehnologii potentialul de producere de produse alimentare de inalta calitate, care sunt sigure din punct de vedere microbiologic si au o durata lunga de valabilitate a fost demonstrat. Cu toate acestea, rapoarte cu descoperiri ambigue lasa cateva spatii libere in interpretarea datelor. Aplicatii ale tehnicilor moleculare si studii intracelulare au scos la suprafata noi dovezi in ceea ce priveste raspunsul microorganismelor la noile tratamente.
Amenintarea cu proprietati modificate ale germenilor patogeni supravetuitori, necesita evaluarea microoganismelor in asfel de circumstante, acordand o atentie deosebita efectului variabilitatii la nivel de celula unica pentru agentii patogeni, cu doze mici de infectie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminarea Alimentelor cu Microorganisme Patogene si cu Virusuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!