Conservarea Cerealelor prin Uscare

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4168
Mărime: 317.67KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Crețu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Conservarea cerealelor constă într-un ansamblu de măsuri tehnice care se aplică pentru dirijarea proceselor fizice si biochimice din masa de boabe, in scopul păstrării în bune condiţii a acestora.

Conservarea cerealelor are ca obiectiv principal menţinerea integrităţii cantitative şi a însuşirilor calitative ale acestora, cu consum optim de energie.

Există mai multe metode de conservare a produselor agricole boabe, care se bazează pe reducerea la maxim a proceselor fiziologice din masa de seminţe prin dirijarea umidităţii şi temperaturii în masa de seminţe. Pentru dirijarea acestor factori se cunosc următoarele metode de conservare a produselor agricole:

- păstrarea in stare uscată;

- păstrarea la temperaturi scăzute;

- păstrarea prin aerare activă;

- autoconservarea;

- păstrarea prin tratare cu substanţe chimice;

- păstrarea prin iradiere.

2.USCAREA.GENERALITĂŢI

Uscarea cea mai utilizată metodă şi are cea mai mare aplicabilitate pentru toate produsele agricole boabe în lume şi în ţara noastră.

Uscarea produselor agricole reprezintă una dintre cele mai importante lucrări postrecoltare. Seminţele de cereale supuse procesului de uscare pot să îşi păstreze calitatea şi să fie păstrate fără să se degradeze.În urma procesului de uscare în instalaţii, boabele de cereale destinate consumului, pentru alimentaţie şi pentru hrana animalelor, devin apte să fie depozitate şi să se comporte adecvat la prelucrare şi manipulare.

Uscarea este operaţia prin care are loc reducerea conţinutului de apã din boabele de cereale. Pentru evacuarea din masa de boabe a excesului de apã, boabele sunt amestecate cu agentul de uscare. Acesta este un mediu gazos cald, care în contact cu masa de boabe, preia umiditatea. Agentul de uscare poate fi aerul atmosferic uscat, natural (uscare naturalã) sau aerul încãlzit prin arderea unor combustibili (uscare artificialã).Uscarea se realizeazã pânã la atingerea umiditãţii de pãstrare a produsului respectiv.

Conservarea produselor în stare uscată este metoda cu ea mai largă aplicabilitate pentru păstrarea produselor timp îndelungat.Majoritatea cantităţilor ce se recoltează vara ajung în depozite suficient de uscate pentru păstrare.Probleme mai mari ridică produsele recoltate toamna(porumbul,orezul,soia,floarea soarelui).

Pregătirea produselor în vederea conservării în stare uscată începe din momentul recoltării,prin:recoltarea separată a produselor cu însuşiri calitative omogene,protejarea produselor în timpul transportului împotriva precipitaţiilor, curăţirea concomitent cu recoltarea pentru eliminarea seminţelor de buruieni,depozitarea produselor în strat subţire şi la temperaturi scăzute,uscarea naturală şi artificială.

Toate sistemele de uscare se bazează pe transmiterea unui flux de aer prin masa cerealelor.Capacitatea sistemului de uscare depinde de cantitatea de aer şi de parametrii acestuia. În cele mai frecvente cazuri, pentru a creşte capacitatea de evaporare a apei se apelează la creşterea temperaturii aerului. În cazul anumitor tipuri de uscătoare industriale, temperatura aerului poate ajunge până la 125 C. Capacitatea de uscare trebuie să fie atât de ridicată încât să permită scăderea conţinutului de umiditate de la 18% la 14% pentru jumătate din producţia de cereale a fermei în timp de 14 zile, în aproximativ 100 de ore de uscare efectivă.

Avantajele uscării

- Permite recoltarea cerealelor în condiţii bune şi reduce pierderile de apă.

- Măreşte perioada de disponibilitate a recoltei.

- Face posibilă recoltarea timpurie.

- Uscarea cerealelor dure poate reduce/elimina alterarea la depozitare.

- Îmbunătăţeşte calificativul de piaţă şi acceptabilitatea la export.

- Permite alternative de piaţă la desfacere.

- Elimină necesitatea amestecării.

Preview document

Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 1
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 2
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 3
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 4
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 5
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 6
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 7
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 8
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 9
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 10
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 11
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 12
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 13
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 14
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 15
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 16
Conservarea Cerealelor prin Uscare - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Conservarea Cerealelor prin Uscare.docx

Alții au mai descărcat și

Măcinarea Cerealelor

1. SCURT ISTORIC De-a lungul timpului, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au un rol capital în hrana omului. Astfel, încǎ din...

Tehnologia morăritului

1. Scopul si obiectivele proiectului Să se proiecteze şi să se stabilească schema tehnologică pentru o moară de grâu cu capacitatea 160 t/ 24 h...

Tehnologia morăritului - schemă tehnică pentru o moară de porumb

1.Tema proiectului Sa se proiecteze si sa se stabileasca schema tehnica pentru o moara de porumb cu capacitatea de 40t/24h pentru malai extra,...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Făina de Grâu Albă

Făina de grâu albă. Făina de grâu este principala materie primă în industria panificaţiei.Ea rezultă prin măcinarea grâului în diferite variante...

Tehnologia obținerii a berii din grâu

Introducere Astăzi imensa majoritate a berilor se fabrică din malț de orz, la care se mai adaugă uneori malțuri din alte cereale, mai ales grâu,...

Obținerea margarinei

Margarina este o emulsie stabilizata de tip Apa/Ulei 1870 margarina a fost creata de Mege-Mouriez 1873 a fost brevetata in America 1878 Unilever...

Fabricarea produselor de panificație

GENERALITATI Tehnologia fabricarii painii si produselor de franzelarie (cornuri, chifle, impletituri etc.) reprezinta baza panificatiei, care se...

Te-ar putea interesa și

Linia Tehnologică de Uscare a Cerealelor

Introducere Scurt istoric Există dovezi bazate pe mărturii arheologice că în ultimele două milenii cerealele au constituit unele din materiile...

Plan de Afaceri - SC Pro-Albina SRL

Pasul 2 2.1 Scurt istoric Beneficiarul proiectului, SC PRO -ALBINA SRL fiind administrata de Preotu Adriana Alexandra, nascuta la data de...

Turismul gastronomic în Transilvania

Introducere Lucrarea intitulată ,,Valorificarea potențialului turistic din Transilvania prin turism gastronomic’’ reprezintă o analiză asupra unei...

Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii

1.1.MATERII PRIME UTILIZATE PENTRU FABRICAREA BERII: Berea este o bautura alcoolica nedistilata obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a...

Transportor Elicoidal de Golire a unui Siloz

1. INTRODUCERE Evacuarea cerealelor din buncar si din mijloacele de transport intern se face, de regula, prin cadere libera, iar reglarea...

Conservarea Cerealelor

1. Consideratii generale Conservarea cerealelor consta intr-un ansamblu de masuri tehnice care se aplica pentru dirijarea proceselor fizice si...

Filiera cerealelor panificabile

Capitolul 1 Abordări generale Filiera reprezintă un sistem economic constituit din ansamblul canalelor de distribuţie şi aprovizionare utilizate...

Instalații de uscare a cerealelor

Cereale Cerealele sunt o grupă de plante din familia Graminea care cuprinde: grâul, secara, triticale, orzul, ovăzul, porumbul, sorgul, meiul și...

Ai nevoie de altceva?