Conservarea cărnii prin sărare

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2139
Mărime: 13.78KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Vlad
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popesc Iuliana
Universitatea Valahia Targoviste Facultatea Ingineria Mediului si Biotehnologii Specializarea: T.P.P.A.

Cuprins

  1. Definitia carnii pag. 3
  2. Conservarea prin sarare pag. 3
  3. Metode de sarare pag. 3 - 5
  4. Influenta si rolul NaCl pag. 5 – 8
  5. Bibliografie pag. 9

Extras din referat

Influneta sarii asupra carnii si preparatelor din carne.

DEFINITIA CARNII.

Prin carne se inţelege musculatura striată cu toate ţesuturile cu care vine în legatură naturală, adică împreună cu ţesuturile conjunctive (lax, fibros, cartilaginos), adipos, osos precum şi nervi, vase de sânge, ganglioni limfatici.

Proporţia diferitelor ţesuturi din carne depinde de specie, rasă, vârsta, sex, stare de îngrăşare si regiunea carcasei.

Din punct de vedere tehnologic, deosebim: carne cu os, cuprinzând musculatura cu oasele adiacente şi alte componente structurale specifice, carne macră (moale) fără oase, dar cu restul ţesuturilor, carne aleasă, adică carne fără tendoane, aponevroze, fascii, cordoane neurovasculare, vase de sânge, ganglioni, grăsime, cu excepţia ţesutului adipos din musculatură.

CONSERVAREA PRIN SARARE.

Sararea carnii este una din cele mai vechi metode de conservare.

Sararea ca mijloc de conservare in industria carnii este aplicata atat ca atare cat si asociata cu frigul sau cu afumarea si fierberea in cazul preparatelor de carne. In ultimul timp, datorita dezvoltarii tehnicii frigului si a sterilizarii prin caldura, sfera conservarii prin sarare s-a restrans.

La noi in tara sararea se aplica ca atare, industrial, la sararea slaninii, a baconului, a pastramei uscate, iar in anii de abundenta de carne si la sararea carnii care nu poate fi conservata prin congelare.

Metode de sarare.

Sararea carnii si a produselor de carne se poate face prin mai multe metode si anume: prin sarare uscata, prin sarare umeda, prin injectare de saramura si prin sarare mixta.

Alegerea metodei celei mai indicate este determinata de felul si caracteristicile materiei prime, de conditiile de mediu, de viteza necesara procesului sararii si de cerintele produsului finit.

Sararea uscata.

Sararea uscata consta din tratarea carnii sau a produselor de carne cu sare uscata sau cu amestec de sarare uscat (sare, silitra, nitrit, zahar ). Pentru aceasta, materia prima respectiva se freaca cu sare, se aseaza in stive sau in recipiente de sarare si se presara deasupra cu un strat de sare. In timpul procesului de sarare este necesar sa se faca una sau doua restivuiri, randurile de sus asezandu-se jos si invers.

Sararea in bazine de sarare este cu mult mai avantajoasa fata de sararea in stive, deoarece fereste produsele de actiunea luminii si a aerului.

Preview document

Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 1
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 2
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 3
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 4
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 5
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 6
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 7
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 8
Conservarea cărnii prin sărare - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Conservarea Carnii prin Sarare.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza cărnii congelate

Argument Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat. Carnea, este...

Controlul produselor lactate și al cărnii

INTRODUCERE Produsele alimentare se pot altera, infecta şi impurifica în timpul preparării, Transportului şi păstrării, de aceea expertiza lor...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Analiza cărnii și a preparatelor din carne

Analiza organoleptica a carnii Principiul metodei Metoda are la baza determinarea cu ajutorul organelor de simt a urmatorilor indici de...

Ambalarea în Atmosferă Modificată a Cărnii

INTRODUCERE Astăzi ambalajul alimentului îndeplineşte un rol multifuncţional în industria alimentară. Funcţiile primordiale ale ambalajelor includ...

Tehnologia procesării cărnii și a produselor din carne

INTRODUCERE Carnea şi preparatele din carne au constituit de multe ori cauza multor îmbolnăviri ale consumatorilor, în special datorită prezenţei...

Conservarea prin Frig Artificial

ARGUMENT În cadrul industriei alimentare, industria cărnii reprezintă o subramură de importanţă deosebită fiind în măsură prin dotarea actuală să...

Aplicații ale Ultrasunetelor în Induhstria Alimentară

Sumar Ultrasunetele reprezinta un domeniu de cercetare ce se dezvolta rapid, gasindu-si tot mai mult aplicabilitatea in industria alimentara atat...

Te-ar putea interesa și

Implementare HACCP - Hanul Ancutei

Intentie-proiect: Acest studiu de fezabilitate nu va face altceva decât să analizeze ideea noastră de a ne deschide propria afacere, şi anume de a...

Tehnologie, utilaj și controlul calității produselor în industria cărnii

Tema proiectului An universitar 2008-2009 Proiectarea unei secţii pentru fabricarea preparatelor din carne cu o capacitate de 2,8t/zi. 2....

Preparate din carne la socieatatea SC Agrocompany SRL Deva

INTRODUCERE Valoarea nutritivă sau alimentară a cărnii reprezintă calitatea de a acoperi nevoile energetice şi de substanţe plastice ale...

Conservarea Produselor Alimentare

INTRODUCERE Conservele sunt produse obţinute prin sterilizarea cărnii, laptelui, legumelor şi fructelor, a unor preparate sau mâncăruri, ambalate...

Animalele de măcelărie și tehnologia aprecierii lor și animale destinate producției de carne

Dintre alimentele de origine animala, carnea ocupa locul principal. Acest fapt se datoreste valorii nutritive foarte ridicate, gustului si...

Metode de conservare

INTRODUCERE Produsele alimentare de origină alimentară , joacă un rol important in asigurarea nevoielor organismului uman , prin cantitate,...

Conservarea cărnii

1. DESPRE CONSERVAREA ALIMENTELOR Conservarea alimentelor, este procesul de tratare şi manipulare a produselor alimentare pentru a opri sau...

Proiectarea unei secții de obținere cârnați trandafir cu adaos proteic de natură vegetală cu capacitate de 10t în 24 ore

Descrierea materialelor Carnea este considerat unul din alimentele de baza pentru hrana omului, datorita continutului ei bogat in substante...

Ai nevoie de altceva?