Conservarea produselor alimentare constituie o veriga importanta in asigurarea calitatii acestora. Modalitatile prin care se realizeaza acest deziderat cuprind o gama larga de tehnici de conservare, clasificate in doua grupe : metode termice si atermice.
Conservarea (produselor alimentare) in vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor senzoriale a aparut inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, in scrierile istorice sunt amintite: uscarea la soare, prin ventilatie naturala, sau pe un foc cu lemne; sararea si afumarea carnii; eliminarea apei (deshidratarea) si conservarea in grasime sau zahar; pastrarea maslinelor in apa. Acest procedeu se practica si in cazul fructelor, condimentelor mentinute in alcool sau otet, sau conservarea oualor in solutie slab acidifiata. Fermentarea se aplica la paine, ea fiind atestata in Turcia de acum 900 de ani, la obtinerea bauturilor alcoolice: bere, vin, cidru si la fructe, cand se depozitau in vrac.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.