Condiționarea aerului în industria alimentară

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Calitatea mediului in care oamenii isi desfasoara activitatea are o influenta complexa asupra lor atat sub aspect igienico-sanitar cat si a productivitatii muncii. Calitatea mediului ambiant se apreciaza prin valoarea parametrilor confortului termic (T = 18 - 200C), prin compozitia chimica si prin puritatea aerului, precum si prin alti factori ca nivelul de iluminare, de zgomot si altele.
In domeniul industriei alimentare, temperaturile scazute au un rol esential in conservarea produselor alimentare, prin creearea unor conditii de pastrare a produselor alimentare.
Prin conditionarea aerului se asigura tratarea aerului din spatiile tehnologice sau de uz social in vederea realizarii si men!tinerii unei stari cu un regim bine determinat de temperatura, umiditate, miscare si puritate, independent de conditiile meteo!rologice exterioare. Se aplica la spatiile din in!dustria agroalimentara, in care deru!larea procesului tehnologic impune anumite conditii de temperatura, umiditate si viteza a cu!rentilor de aer.
Aerul conditionat, denumit si aer climatizat sau aer tratat, se utilizeaza in diverse situatii in tehnica, iar industria alimentara este un mare consumator de aer conditionat si de frig in general, pentru:
- asigurarea conditiilor optime pentru desfasurarea unor procese tehnologice;
- depozitarea materiilor prime sau a produselor finite.
In functie de nivelul de temperatura asigurata, sunt utilizate mai multe denumiri pentru procesele de racire a aerului in industria alimentara:
- aer conditionat - pentru t>0?C;
- refrigerare - pentru t?0?C;
- congelare - pentru t<0?C.
Bineinteles, aceste delimtari sunt aproximative si orientative. In afara temperaturii, un rol important in conditionarea aerului, il au si alti factori cum sunt umiditatea sau viteza aerului. In plus, in industria alimentara aerul trebuie sa fie curat, deci sa nu contina praf sau microflora.
Climatizarea desemneaza un ansamblu de tratamente care se aplica aerului umed pentru obtinerea unui microclimat definit in ultima instanta printr-o temperatura si umiditate optima. Realitarea microclimatului impune un echipament special care actioneaza asupra principalilor parametri de stare a aerului umed: timp, umiditate, viteza de circulatie a aerului, debit, continut de impuritati.
Aerul conditionat este utilizat pe scara larga in aproape toate ramurile industriei alimentare. Un mare consummator de aer conditionat este industria vinului. Astfel, fermentarea se realizeaza intr-o incapere speciala unde trebuie asigurat aerul conditionat.
Aerul utilizat trebuie sa fie curat, lipsit de noxe, intrucat vine in contact cu semifabricatul si produsul finit. 
Pentru crearea conditiilor de mediu ambient specific produselor tehnologice diferite fata de mediul ambiant, se utilizeaza instalatii industriale care sa asigure aceste conditii.
In ultimul timp, pentru depozitarea produselor alimentare cu materii prime necesare, se utilizeaza aer conditionat, iar in incinta trebuie sa existe o microflora controlata.
2. Aplicatii ale conditionarii aerului in industria alimentara
Cateva dintre cele mai importante aplicatii ale frigului in industria alimentara sunt :
- Fabricile de bere:
- germinarea orzului - aer conditionat la parametrii: t=10...13?C; ?=70...90%, cu un raport intre aerul proaspat si cel recirculat de 1/2...2/3 cu variatii in conformitate cu tehnologia de germinare;
- uscarea maltului;
- fermentarea primara;
- imbutelierea;
- depozitarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditionarea Aerului in Industria Alimentara.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!