Conceptul de securitate alimentară la nivel european

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform FAO securitatea alimentara reprezinta"garantarea fiecarui individ in permanenta in orice loc, sau moment al accesului la o alimentatie suficienta si sanatoasa care sa-i permita sa aiba un regim alimentar satisfacator pentru o viata sanatoasa si active".

Securitatea alimentara este influentata de 4 grupe de factori:

-mediu social-economic si politic

-performantele sectorului agroalimentar

-protectia sociala

-sanatatea si igiena

Principalele organisme mondiale implicate in monitorizarea securitatii sunt: FAO, CE, USDA.

In ultimii ani se precizeaza ca exista probleme de insecuritate alimentara in 86 de tari, 43 din Africa, 24 din Asia, 9 din America Latina si Caraibe, 7 din Oceania, 3 din Europa.

In 2004, 35 de tari au primit ajutoare de urgenta din cauza crizelor alimentare. Cauzele au fost: conflicte militare si civile, situatii post conflict, refugiatii, zonele economice si probleme climatice.

Romania, dupa cum este cunoscut, are ca tinta intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Pentru realizarea acestui deziderat, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii printre care se afla adoptarea si implementarea aquis-ului comunitar, care cuprinde pe langa armonizarea domeniului legislative si adoptarea standardelor europene, in toate domeniile, in special in cele in care privesc sanatatea si siguranta oamenilor.

Companiile romanesti pot avea 2 optiuni: fie se adapteaza la noile conditii, progreseaza si prospera, fie isi pierd pozitia pe piata si pot sad ea faliment prin nealinierea la noile standarde europene.

In perioada 2-4.06.2005, Camera de Comert,Industrie si Agricultura Timisoara au organizat prin Centrul Euroinfo o conferinta europeana in cadrul proiectului " Siguranta alimentara, o consecinta fireasca a responsabilitatii asupra produsului", finantat prin programul Phare al Comisiei Europene.

La lucrarile conferintei au participat activ reprezentanti din 5 tari: Polonia, Estonia,Ungaria, Bulgaria, Italia.

Conferinta a prezentat urmatoarele documente

- Importanta standardelor in sistemele de management;

- HACCP- Principii si documente;

- Sistemul de management al sigurantei alimentare;

- Prezentarea standardului ISO 22000 pentru certificarea sistemului de siguranta alimentara.

Aplicarea sistemului HACCP la toate unitatile care alcatuiesc lantul alimentar este obligatorie conform legislatiei romane, care prevede ca toate firmele din indusrie alimentara si alimentatie publica sa se conformeze principiilor acestui sistem.

Standardele care contribuie la implementarea sistemului HACCP, elaborate de Comisia Codex Alimentarius si adoptate si in Romania sunt urmatoarele:

- SR 13462-1:2001-Igiena agroalimentara

Principii generale:

Acest standard urmareste drumul parcurs de aliment de la faza primara de producere pana la cea finala, cand ajunge la consumator si stabileste conditiile de igiena necesare in vederea producerii unui aliment sigur si adecvat consumului;

- SR 13462-2:2002-Igiena agroalimentara

Sistemul de analiza a riscului si punctele critice de control(HACCP) si ghidul de aplicare al acestuia

Standardul stabileste principiile de analiza a riscului si a puntelor critice de control si reda modul de identificare a acestor riscuri specifice, precum si masurile de control, in scopul asigurarii sigurantei alimentului;

- SR 13462-3:2002-Igiena agroalimentara.

Principii de stabilire a criteriilor microbiologice pentru alimente la orice punct din lantul alimentar, de la productia primara pana la consumul final

Acest standard specifica principiile de stabilire si aplicare a criteriilor microbiologice pentru alimente, asigurarea securitatii alimentului in principal prin controlul la sursa, controlul procesului si aplicarea practicilor adecvate de igiena in timpul productiei, prelucrarii(inclusive etichetarea), manipularii, distribuirii, depozitarii, comercializarii.

Aplicarea prevederilor standardelor sus mentionate ofera aventaje incontestabile:

oMentinerea pozitiei pe piata;

oCalitatea igienico-sanitara sigura;

oReducerea rebuturilor si reclamatiilor clientilor;

oCresterea increderii clientilor in firma;

oImbunatatirea imaginei firmei.

Sistemul de management al sigurantei alimentare integreaza:

Principiile sistemului HACCP;

Aplicarea pasilor descrisi de Comisia Codex Alimentarius

Combinarea dinamica cu programele de conditii esentiale necesare pentru controlul si reducerea la niveluri acceptabile a oricaror pericole de siguranta a alimentului pentru produsul final livrat in urmatoarea etapa a lantului alimentar;

Analiza pericolelor care este esentiala pentru eficienta sistemului de management al sigurantei alimentului intrucat organizeaza cunostintele cerute pentru proiectarea unei combinatii eficiente de masuri de control.

Siguranta alimentara exprima calitatile esentiale ale unui aliment; un aliment este sigur atunci cand prin consum nu altereaza si pericliteaza starea de sanatate a organismului.

Sistemul de management al sigurantei alimentare este prezentat in standardul ISO 22000, standard international, care specifica cerintele pentru un system de management al sigurantei alimentelor intr-un lant alimentar, in cadrul caruia o organizatie:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de securitate alimentara la nivel european.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 301 cuvinte
Nr caractere:
14 756 caractere
Marime:
23.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, europa, norme, securitate
Predat:
Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Materie:
Industria Alimentară
Sus!