Compuși nitrozamine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formarea N-nitrozo compusilor - in vivo acesti compusi se formeaza din nitriti si compusi aminati, in mediu acid sau neutru, sub actiunea enzimelor bacteriene.

Aceasta transformare poate avea loc oriunde, daca nitritii, compusii aminati nitrozabili si bacteriile coexista. N-nitrozaminele au fost puse in evidenta in saliva, stomac, colon, vezica urinara si vagin, dar sunt retinute datorita caracterului lor organotrop, numai daca sunt activate local.

Studii epidemiologice au ajuns la concluzia ca in zonele unde se consuma cantitati mari de nitrati, incidenta cancerului gastric este mai mare decat la persoanele cu dieta saraca in nitrati. Nu se stie daca stomacul este organul tinta pentru toate nitrozaminele produse in organism sau daca nitrozaminele produse la acest nivel sunt activate local de microbiota gastrica.

Prin alimentatie se consuma in general o cantitate mica de nitriti, dar nitratii aflati in alimente in cantitati destul de mari, sunt redusi la nitriti de catre unele specii bacteriene (de ex. enterobacterii).

Prin cuplarea nitritilor cu aminele alimentare si cu cele secundare utilizate ca prezervanti, rezulta nitrosamine cancerigene. Dupa unii autori, riscul ar fi minor deoarece nitratii ar fi absorbiti inainte de a ajunge in contact cu microbiota intestinala.

N-nitrozo compusii (N-nitrozamine care sunt organotrope si induc tumori in organele specifice si N-nitrozamide care sunt direct cancerigene) formeaza un grup de substante cu puternic efect carcinogen asupra tuturor speciilor animale testate, fiind astfel greu de crezut ca specia umana ar face exceptie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Compusi Nitrozamine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 184 cuvinte
Nr caractere:
12 169 caractere
Marime:
17.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
compusi, vagin
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!