Compozitia si Rolul Meiului in Alimentatia Omului

Cuprins referat Cum descarc?

1. CULTURA MEIULUI 3
2. STRUCTURA ANATOMICA 4
3. SUBSTANTE NUTRITIVE 5
4. ROLUL MEIULUI IN ORGANISM 5
5. PREPARARE SI CONSUM 6
6. PRECAUTII SI CONTRAINDICATII 6
7. CONCLUZII 6
8. BIBLIOGRAFIE 7


Extras din referat Cum descarc?

Meiul Panicum miliaceum (Fam. Poaceae)
Originar din Asia, cultivat din neolitic in China, India si Egipt, apoi in sud-estul Europei.
Alaturi de hrisca, meiul a jucat un rol important in alimentatie pana in secolul al XIII-lea, cand a fost inlocuit cu porumbul. Mamaliga in timpul dacilor a fost preparata din hrisca si mei.
In prezent se foloseste in alimentatie in unele tari africane si asiatice, in special in zonele subtropicale din sudul Himalayei, constituind hrana de baza a hamalilor si serpasilor alaturi de hrisca, avand o valoare nutritiva si energetica foarte ridicata, datorita compozitiei chimice mai complexe decat a graului, porumbului sau orezului. Semintele de mei se folosesc la noi mai mult pentru hrana pasarilor de curte sau de apartament.
1. CULTURA MEIULUI
Cerintele fata de apa sunt reduse, avand cel mai scazut coeficient de transpiratie dintre cereale. Astfel in timp ce la grau s-a inregistrat coeficientul de 424, la mei a fost de numai 226. Chiar de la germinatie se manifesta cerinte reduse fata de apa. Daca graul are nevoie de 55% apa, meiul are nevoie doar de 25%.
Meiul se foloseste in alimentatia oamenilor sub forme de crupe (pasat), apoi in industria spirtului si ca furaj concentrat pentru pasari si alte specii de animale.
Avantajele culturii de mei:
Meiul are un coeficient mare de inmultire si necesita o cantitate mica de samanta la hectar. Este cereala foarte indicata sa fie pastrata ca rezerva in fondul de samanta al cultivatorilor de cereale in caz de calamitate. O tona de samanta este suficient pentru 70 de hectare. Perioada de vegetatie este de 60 zile la soiurile precoce cultivate in zonele de stepa.
Premergatoarele cele mai indicate sunt prasitoarele care lasa terenul mai putin imburuienat. Bune premergatoare sunt si leguminoasele. Dupa mei sunt indicate a se cultiva diverse culturi de primavara.
Cerintele fata de sol
Meiul prefera solurile calde, bogate in humus, cu reactie neutra spre alcalina.
Fertilizarea
Meiul reactioneaza foarte bine atat la ingrasamintele organice cat si la cele minerale. Se recomanda ca ingrasamintele minerale sa se dea inainte de ultima trecere de combinator.
Patul germinativ se pregateste ca si pentru porumb. Importat este sa fie distruse toate buruienile.
Samanta si semanatul
La semanat se foloseste samanta mare sanatoasa, tratata contra taciunelui. Semanatul se face cu semanatoarea de paioase la 12 cm intre randuri, in agregat cu un tavalug usor pentru grabirea rasariri. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Semanatul se declanseaza cand in sol este minim 10 grade, respectiv la inceputul lunii mai. Se foloseste la semanat intre 15-20 kg/ha de samanta.
Lucrarile de ingrijire constau in erbicidarea buruienilor cu frunza lata, la fel ca la grau. Momentul erbicidarii este atunci cand buruienile sunt in faza de rozeta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compozitia si Rolul Meiului in Alimentatia Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!