Compozitia Chimica a Laptelui de Oaie

Extras din referat Cum descarc?

Laptele este un lichid de culoare alba-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor sanatoase, odihnite, bine hranite, obtinut prin mulgere igienica, completa, neintrerupta.
Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine).
Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic participa si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui. 
Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.
Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei. 
Majoritatea sortimentelor de branzeturi se obtin prin prelucrarea laptelui, care trebuie sa corespunda anumitor cerinte privind caracteristicile senzorial, fizico-chimice si microbiologice. 
Laptele si produsele lactate sunt produse indispensabile unei alimentatii echilibrate, acoperind aproximativ 30% din necesarul de proteine si lipide si 80% din necesarul de calciu din dieta. (Borda D.,2007) 
Laptele de oaie de deosebeste prin compozitia si proprietatile sale de laptele de vaca. La laptele de oaie aproape toti componentii sunt in proportii mai ridicate, cazeina reprezentand cel mai mare continut comparativ cu cel al laptelui altor animale (vaca, bivolita, capra). Caracteristic laptelui de oaie este modificarea compozitiei in cursul perioadei de lactatie, mult mai repede si intr-o masura mai mare fata de laptele de vaca. 
Compozitia chimica 
Laptele de oaie este format din apa in medie 83 % si substanta uscata 17 % , care contine aceiasi componenti ca laptele de vaca.
Compozitia chimica medie a laptelui de oaie este urmatoarea : 
o Apa 83%
o Substanta uscata 17%
- Grasime 6.8%
- Substanta uscata negrasa 10.2%
- Proteine totale 5.7%
- Cazeina 4.6%
- Lactoalbumina si lactoglobulina 1.1%
- Lactoza 4.5%
- Saruri minerale 0.85%
Caracteristicile fizico-chimice ale laptelui de oaie in regiune de munte in perioada iunie-septembrie :
Caracterisitici Luna 
Iunie Iulie August Septembrie 
Densitate la +20 o C, kg/l 1.0340 1.0341 1.0364 1.0407
Apa, % 81.34 81.18 80.26 75.02
Substanta uscata , % 18.66 18.82 20.74 24.98
Grasime ,% 7.78 8.00 8.71 11.66
Substanta uscata negrasa ,% 10.88 10.82 11.03 13.38
Proteine,% 4.81 4.87 5.26 8.91
Lactoza, % 5.14 4.96 4.82 3.43
Saruri minerale 0.82 0.83 0.87 1.01
( Guzun V., Musteata S.,Banu C. , 2001 )
Dintre componentii chimici ai laptelui, cel care variaza mai mult este grasimea si, de aceea, in practica, se foloseste ca indice caracteristic al substantei uscate partea negrasa, care are o variatie mult mai mica.(Chintescu G. 1980 )
Laptele de oaie se caracterizeaza printr-un continut mai mare de substante nutritive in comparatie cu laptele de vaca. Continutul de substanta in laptele de oaie este de 1.5 ori mai mare si este conditionat de continutul marit de grasime si proteine.
Grasimea 
Lipidele sunt o clasa eterogena de compusi, caracterizate printr-o structura hidrofoba apolara care le confera solubilitate in solventi organici si insolubilitate in apa. (Segal,2006) Pentru acest component al laptelui se mai utilizeaza si denumirea de grasime, dar grasimea este de regula considerata un amestec de trigliceride, in special atunci cand amestecul se gaseste sub forma solida la temperatura mediului ambiant. 
Lipidele din lapte (3-5 %) apar sub forma de globule dispersate ca emulsie in faza apoasa a laptelui (83% ). Globulele contin lipide nepolare, sau lipide nucleu cum sunt trigliceridele (98% din totalul lipidelor laptelui), esteri ai colesterolului si esteri ai retinolului. La exterior globulele sunt acoperite cu materiale bipolare formate din fosfolipide, proteine, colesterol, enzime intr-un strat elastic denumit membrana globulelor de grasime. Membrana globulelor de grasime previne coalescenta globulelor si se comporta ca o emulsie stabilizatoare. Diamentrul globulelor variaza de la 0.1 la 10 um, majoritatea este formata din particule cu dimensiunea intre 1-4 um.(Borda D. 2007 ) 
Grasimea laptelui de oaie se deosebeste de cea a laptelui de vaca, atat prin cantitate (in medie 7-8%), cat si prin compozitia si proprietatile sale fizico-chimice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compozitia Chimica a Laptelui de Oaie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!