Clostridiile fac parte din grupul bacililor Gram pozitivi sporogeni, respectiv familia Bacillaceae, in care se incadreaza speciile bacteriene sporogene. Ele se gasesc ca saprofite in sol si sunt rezistente fata de factorii de mediu. Bacteriile din genul Clostridium sunt in totalitate anaerobe, in marea lor majoritate mobile, iar sporul lor depaseste in diametru transversal pe cel al celulei vegetative. In functie de pozitia lui, o deformeaza imprimand bacililor sporulati diferite forme, cum sunt cele de lamaie sau suveica (sporul asezat central), sticla de lampa de petrol (sporul subterminal). Clostridium perfringens poseda antigene somatice multiple, unele dintre ele comune, iar altele specifice pentru tulpinile care formeaza un anumit serotip. In cadrul biotipurilor pot exista mai multe tipuri antigenice. Astfel biotipul A cuprinde 8 tipuri antigenice. Formele vegetative nu prezinta o rezistenta particulara fata de diversi factori fizici si chimici, acestea fiind distruse in 15 minute la 63-65?C, sporii in schimb, rezista la temperaturi mult mai ridicate. Clostridium perfringens produce 12 fractiuni toxice care reprezinta factorul principal de patogenitate. Capacitatea de a elabora una sau mai multe dintre fractiunile majore constituie criteriul de clasificare a tulpinilor de Clostridium perfringens in biotipuri. Exista 5 bioptipuri de Clostridium perfringens: A, B (B1, B2), C (C1, C2, C3, C4, C5), D si E. In literatura de specialitate mai este mentionat si biotipul F care, a fost reincadrat in biotipurile C4 si C5. Aceste biotipuri se deosebesc prin tipul toxinei ce o elaboreaza. Doar Clostridium Perfringens de tip A a fost implicat in intoxicatiile alimentare. Enterotoxina produsa este sensibila la temperaturi mai mari de 75?C.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.