Clorură de sodiu

Extras din referat Cum descarc?

Clorura de sodiu este o sare minerala, cristalina, cu formula chimica NaCl, fiind formata dintr-un metal alcalin (natriul) si un element halogen (clorul).
In alimentatie, forma uzuala in care se foloseste clorura de sodiu, poarta numele de sare de bucatarie. Ea are utilizari condimentare, folosindu-se si ca si conservant.
In natura, clorura de sodiu se gaseste sub forma de sare haloida, purtand numele de halit.
Sarea de ocna nepurificata, pe langa clorura de sodiu, contine si alte elemente (magneziu, iod, sulf, potasiu, etc.). Ea poarta denumirea de sare gema.
Clorura de sodiu naturala - structura, geneza
Din punct de vedere chimic, aceasta sare se formeaza pe baza a doua elemente extreme, deosebit de reactive sodiul (metal alcalin monovalent din grupa I) si clorul (element halogen electronegativ din grupa a VII).
Clorura de sodiu, in natura formeaza depozite in apa de mare, la suprafata solului sau la adancime. Ea se formeaza in urma reactiei:
HCl + NaOH = NaCl + H2O
Ca mineral natural, clorura de sodiu are o structura cristalina, lucioasa, transparenta sau translucida, sticloasa, incolora sau colorata in diferite nuante (cenusie, alba, albastruie, neagra).
Clorura de sodiu se dizolva in apa pana la saturatie (peste un anumit grad de concentratie, apa nu mai dizolva aceasta sare). In apa marilor si oceanelor lumii, NaCl se afla in stare solubilizata.
In natura, in cantitati mici, fara sa formeze depozite, clorura de sodiu se formeaza mai peste tot. La fel se intampla si in organismul omului. In principiu, in lipsa unor stari fiziologice deteriorate, omul nu are nevoie de clorura de sodiu din sursele exterioare, deoarece aceasta sare se fabrica cu usurinta in corp, cu conditia existentei materiei prime (sodiu si clor). De aceea, este bine sa se asigure necesarul optim de sodiu si de clor din surse naturale, in care cele doua elemente sunt bine reprezentate si legate de structuri organice, de unde se elibereaza treptat.
Sarea de bucatarie, este denumirea populara a clorurii de sodiu (NaCl), sarea de sodiu a acidului clorhidric. Sarurile rezulta din reactia chimica dintre un acid si o baza. Sarea de bucatarie se obtine prin reactia dintre acid clorhidric si hidroxid de sodiu:
Rezulta: clorura de sodiu ( NaCl ) + apa (H2O).
Clorura de sodiu, NaCl, numita si sare gema(sare de bucatarie)este una dintre 
substantele cele mai raspandite din natura.Numai in apa marilor exista 2,6-2,9%apa.
Izvoarele de apa sarata precum si lacurile sarate contin si ele cantitati apreciabile 
de NaCl. 
Zacamintele de sare gema ramase dupa evaporarea marilor sau a lacurilor care au existat 
in epoci geologice contin NaCl in amestec cu alte saruri usor solubile de exemplu 
KCl sau MgCl2, cu saruri greu solubile cum e CaSO4,uneori chiar si cu argile 
bituminoase,toate acestea insa in cantitati mici.
Intrebuintarile NaCl sunt numeroase. Ea se utilizeaza la prepararea clorului,a hidroxidului de sodiu si a sodiului metalic,la prepararea acidului clorhidric,sulfatului,de sodiu,a hipocloritilor si a cloritilor,in unele procese metalurgice pentru"prajiri clorurante",pentru prepararea unor glazuri ceramice in industria sapunurilor,in tabacarie(NaCl impiedica dezvoltarea bacteriilor),in amestecuri frigorifice,pentru topirea ghetii si zapezii,etc.Cantitati mari de NaCl se folosesc in alimentatie.Solutia 0,86%de NaCl pura este folosita in medicina ca ser fiziologic ,izotopic cu serul sangelui. Prisme din cristale de clorura de sodiu sunt folosite in spectroscopie.
Compozitie chimica
NaCl este format din: 39,4% Na si 60,6% Cl. 
Din punct de vedere al compozitiei cimice, in saline continutul in NaCl este pentru sarea alba de 99,94% la Slanic Prahova si intre 99,8 pana la 99,6% la celelalte saline, cu calitatea cea mai slaba - sortul de sare vanata, cu continut in jur de 97 pana la 99%.
Masa mol este de 58,45. Cristalizeaza in retea ionica de tip cub cu fete centrate, in care fiecare ion de Cl- este inconjurat la distanta agala de 6 ioni de Na+ si invers, rezultand o coordonare Na: Cl= 6: 6, ionii de Na+si de Cl- ocupand alternativ modurile retelei cristaline. Are d. 2,1- 2,6; p. t 804o c, p. f. 1440o c, luciul sticlos, duritatea 2, casanta, clivaj perfect dupa suprafata de cub.
Proprietati fizice si mecanice
Greutatea specifica a sarii este cuprinsa intre 2,00- 2,2 tf/m3 referindu-ne la sarea pura, fara intercalatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clorura de Sodiu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!