Cidrul de Fructer

Extras din referat Cum descarc?

Se obtine, de regula, prin fermentarea mustului de mere, dar poate fi preparat si din alte fructe (coacaze, cirese, visine, din amestec de suc de mere si de pere, etc.). Perele singure se folosesc mai rar pentru cidru, si numai in cazul unor soiuri bogate in acizi si tanin, componente care contribuie la precipitarea substantelor pectice si la limpezirea mustului. Cidrul care se consuma imediat poate avea 3,5-5% alcool, insa cel destinat pastrarii trebuie sa contina 6-7% alcool si 0,8% aciditate. Intrucat din zahar, prin fermentare, rezulta 46% alcool, mustul pentru un cidru de buna calitate trebuie sa contina 12-14% zaharuri. 
Cidrul dulce se obtine prin fermentarea lenta a mustului si ,,taierea" lui inainte de transformarea totala a zaharului in alcool; se pastreaza greu. Cidrul sec se obtine prin fermentarea rapida si completa a mustului. Se pastreaza in damigene sau in butoaie, in pivnite uscate, la temperatura de 8-100C.
Cidrul de mere. Se obtine prin fermentarea mustului proaspat de mere, cu sau fara adaos de zahar, apa si alte substante. El se poate pregati din mere de vara, mere de toamna sau mere de iarna, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sunt mai bogate in zaharuri. Merele de vara si cele de toamna se pot zdrobi si presa imediat dupa recoltare, iar cele de iarna numai dupa 4-6 saptamani de pastrare, cand devin mai moi si mai dulci. Pentru a obtine un cidru de buna calitate si cu durata lunga de pastrare, merele trebuie sa fie sanatoase (fara viermi) si spalate in prealabil cu multa apa. Ele se zdrobesc cat mai repede, pentru a evita contactul indelungat cu aerul, care conduce la brunificarea materiei prime si la pierderea aromelor. Merele zdrobite se tin in cazi 6-12 ore, pentru macerare, dupa care se preseaza cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obtin 65-80 litri suc. Se adauga 20-25% apa potabila si dupa 24 ore se preseaza din nou, rezultand circa 40 l suc din 100 kg tescovina, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea incepe la 15-180C si dureaza 4-8 saptamani. Cand se formeaza spuma mai multa, cidrul se limpezeste mai bine, pe cale naturala. Dupa ce degajare bioxidului de carbon se reduce, iar cidrul devine limpede, se trage in alt butoi, perfect curat, lasand putin gol, deoarece cidrul continua fermentarea; pe vrana se aseaza un dispozitiv ce permite numai iesirea bioxidului de carbon. Dupa incheierea fermentarii, cidrul se trece in alt butoi, care se umple pana la vrana si se astupa bine.
Cidru de mere
Ingrediente: mere frumoase, zahar
Mod de preparare:
Cel mai bun cidru se obtine din mere acrisoare, dar coapte. Merele necoapte dau un cidru acru, lipsit de aroma. Merele padurete nu se folosesc singure la prepararea cidrului, ci in amestec cu alte fructe, deoarece contin mult acid si tanin. De asemenea, nu se folosesc la prepararea cidrului perele, din cauza continutului mic in acizi. Pentru a obtine un cidru superior trebuie sa alegem bine merele. Ele trebuie sa fie sanatoase, bine coapte, proaspete, sa nu fie lovite sau atacate de diverse boli (patate, mucegaite, inceput de putrezire), sa nu fie viermanoase. Merele pot fi dintr-un singur soi sau amestec de soiuri. Se prefera soiurile mai zemoase, cum sunt Renet de Champagne. Merele alese se spala bine, se zdrobesc si se scoate sucul la presa. Sucul obtinut se strecoara printr-o panza, tifon sau sita deasa de par si se pune in vasul de fermentat. Se adauga zahar dupa dorinta si in functie de gradul de coacere al merelor. La merele mai acrisoare se va adauga mai mult zahar decat la cele dulci. La un cidru de mere coapte cu un continut normal de zahar nu se mai adauga zahar. Vasul in care se pune sucul la fermentat se astupa cu un dop de fermentatie (un dop prin care se trece capatul unui furtun, iar celalalt capat se introduce intr-un borcan de apa). Fermentatia este mai puternica in primele zile, apoi scade in intensitate. Dupa ce fermentatia a incetat, cidrul se sifoneaza cu ajutorul unui furtun in alt vas, cu grija, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupa vasul si se lasa sa mai stea intr-un loc rece. Dupa ce fermentatia a incetat, ea totusi continua lent inca 4-6 saptamani, dupa care cidrul se trage in sticle, se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la rece.
Cidrul este o bautura fermentata obtinuta din mere. Productiile obtinute din plantatiile de mere depasesc adeseori posibilitatile de valorificare si depozitare in stare proaspata, obligand producatorii sa le transforme in bauturi fermentate, denumite vinuri de mere sau cidruri.
Franta este tara cu cea mai mare productie din acest vin, care, in cea mai mare parte (85 - 90%) este supus distilarii pentru obtinerea rachiului de mere invechit cunoscut sub numele de Calvados. Si la noi sa extins producerea rachiului de mere, insa el se obtine direct prin fermentarea merelor si distilarea borhotului fermentat, fara a mai trece prin faza de must de mere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cidrul de Fructe.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!