Chimen, Oregano, Dafin

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
I. DESPRE CONDIMENTE
II. CHIMEN, OREGANO, DAFIN - PREZENTARE GENERALA
A. CHIMEN
B. OREGANO
C. DAFINUL
III. VIRTUTILE MEDICINALE ALE CHIMENULUI, OREGANO SI DAFINULUI
IV. RETETE IN CARE SE FOLOSESC CHIMEN, OREGANO SI DAFIN 
V. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. DESPRE CONDIMENTE
Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care adaugate unor produse alimentare sau preparate alimentare dau un gust sau o aroma specifica. Aroma si gustul sunt date de uleiurile eterice si acizii aflati in continutul condimentelor. Rolul lor in alimentatie este de a stimula secretia sucurilor digestive si de a usura digestia. Se recomanda sa se foloseasca in cantitati mici, pentru ca in cantitate mai mari au actiune iritanta si daunatoare asupra organismului. Condimentele se pot grupa dupa locul de unde provin sau in functie de gustul lor. 
Primele rute comerciale ale condimentelor au plecat din China si India trecand prin Peninsula Araba catre Marea Mediterana, ceea ce a facut ca regiunea mediteraneeana sa devina un loc important al schimburilor culturale si culinare. 
In climatul cald al Mediteranei, multe plante aromate cresc din abundenta iar in decursul mileniilor, multe s-au adaugat aduse de calatori, refugiatii sau imigrantii veniti din est.
Urmatoarele condimente sunt considerate ca fiind nativ mediteraneene; totusi, originea unora este disputata, cum ar fi cazul chimionului si chiar al maslinei:
PLANTA CAMELEON (Houttuynia cordata)
MUSTAR NEGRU (Brassica nigra)
MENTA (Mentha spicata )
DAFIN (Laurus nobilis)
SOFRANAS (Carthamus tinctorius )
PORTOCALA (Citrus sinensis)
CORIANDRU (Coriandrum sativum)
MUSTAR ALB (Sinapis alba )
ANTONICA (Anthriscus cerefolium )
HREAN (Armoracia rusticana)
CIMBRU DE CULTURA (Thymus vulgaris)
OTETAR MIROSITOR (Rhus coriaria )
LEVANTICA (Lavandula angustifolia)
ROZMARIN (Rosmarinus officinalis )
CIMBRU DE GRADINA (Satureja hortensis )
PATRUNJEL (Petroselinum crispum)
SALVIE (Salvia officinalis )
FENICUL (Foeniculum vulgare )
ANASON (Pimpinella anisum)
SOFRAN (Crocus sativus )
TELINA (Apium graveolens)
ISOP (Hyssopus officinalis )
MASTIC (Pistacia lentiscus)
MIRT (Myrtus communis )
BUSUIOC (Ocimum basilicum)
MASLINA (Olea europea)
RODIE (Punica granatum)
OREGANO (Origanum vulgare) 
Vorbind despre virtutile medicinale ale aromelor diverselor plante, nu trebuie neglijate virtutile condimentelor. Medicina imparte grupul mare si eterogen al condimentelor in 5 mari categorii principale: 
- condimente saline, reprezentate prin sare; 
- condimente acide, reprezentate prin otet, sucul de lamaie (acidul citric); 
- condimentele aliacee, reprezentate de ceapa, usturoi, praz si altele asemanatoare; 
- condimentele picante de genul mustarului, al boielei de ardei; 
- categoria ampla a condimentelor aromate care intra in categoria mirodeniilor, care au plante indigene si exotice cum ar fi: cimbrul, mararul, tarhonul, ienibaharul, caperele, leusteanul, chimenul, coriandrul, anasonul, vanilia, dafinul, scortisoara, cuisoarele si altele. 
Efectele negative ale condimentelor se pot grupa in doua categorii: prima tine de faptul ca pe calea condimentelor alimentele devin mai gustoase si mai apetisante, ceea ce implicit, va duce la consumul lor in exces si deci la obezitate. A doua categorie tine de faptul ca aproape fiecare condiment in parte poate declansa anumite efecte iritante, congestive sau de alt gen asupra mucoaselor, ceea ce, in final se concretizeaza intr-o anume suferinta.
O arta foarte subtila si rafinata, cultivata de milenii in Orient, este aceea de a influenta mintea si psihicul cu ajutorul condimentelor. Banala nucsoara, de exemplu, in anumite doze, devine un euforizant extraordinar de puternic, iar in doze foarte mari este un... drog halucinogen cu actiune mai intensa decat a morfinei. Condimentele pot induce o putere de concentrare mai buna, un dinamism si o vointa mai puternice, pot fi afrodiziace sau somnifere. Fiecare dintre ele determina reactii psihologice nebanuit de intense.
Iata, asadar, ca avem suficiente motive sa descoperim lumea fermecata ce se ascunde in borcanasele si cutiile cu miros ademenitor din bucatariile noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Chimen, Oregano, Dafin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!