Cercetări Privind Condițiile de Igienă pe Fluxul de Fabricație

Extras din referat

Abstract
Alimentatia rationala a omului cu alimente de buna calitate si salubre sta la baza vietii, determinand desfasurarea normala a proceselor metabolice, rezistenta organismului la imbolnaviri, starea de sanatate si puterea de munca.
Datorita importantei pe care o are igiena in cadrul intreprinderilor din industria alimentara in aceasta lucrare m-am refeit la doua aspecte, unul cu privire la controlul conditiilor de igiena pe fluxul de productie al preparatelor din carne si al doilea la aprecierea calitatii igienei. Va prezint de asemenea, rezultatele intreprinse in teren, timp de o luna in care au fost analizate produsele din carne, probele au fost colectate din unitatea de productie a preparatelor din carne din judetul Iasi si concluziile rezultate din acest studiu.
Valorile determinate au aratat fluctuatii ale substantelor determinate in functie de produs si lipsa microorganismelor pe fluxul de fabricatie.
Cuvinte cheie: sanitatie, igiena, micoorganisme, surse de contaminare
1. Introducere
Cuvantul "sanitatie" provine din limba latina si inseamna "sanatate". Aplicat in procesul de fabricatie a produselor acest cuvant capata sensul de creare si mentinere a conditiilor de igiena si de sanatate a omului.( Ing. Alexandra Iorga, Revista Calita nr. 68,2008)
Igiena presupune respectarea curateniei, evitarea contaminarii de orice natura, asigurarea inocuitatii produselor alimentare. Igiena cuprinde totalitatea masurilor si conditiilor necesare pentru asigurarea calitatii adecvate consumului uman a unui produs in concordanta cu destinatia prestabilita a acestuia. (Prof.univ. Alexandru Lucian Stroia, Revista Calita nr. 67, 2008)
Controlul conditiilor de igiena pe fluxul de fabricatie al preparatelor din carne cuprinde curatirea echipamentului de lucru, mentinerea igienei in mediul de fabricatie si mediul exetrior al intreprinderii, controlul insectelor si daunatorilor, calitatea igienica a surselor de apa, igiena personala si igienico-sanitara a peronalului, regului privind manipularea produselor.(Salagean Claudiu-Dan, Journal of Agroalimentary Pocess of Technology, 2012)
Programul de igienizare constituie o conditie obligatorie ce sta la baza proiectarii si implementarii sistemului HACCP.
Inainte de inceperea procesului de productie unitatea trebuie sa corespunda, sub aspectul igienei, unor anumite criterii si anume: curat fizic (atunci cand un utilaj sau spatiu tehnologic este lipsit de murdarie vizibila, deci curatirea mecanica s-a facut corespunzator), curat chimic (atunci cand utilajele sau spatiile tehnologice sunt lipsite de urme ale substatelor chmice utilizate la igienizare sau alte reziduri chimice) si curat microbiologic ( atunci cand un utilaj sau un spatiu tehnologic e lipsit de germeni patogeni sau are un numar de germeni sub limitele adimise).( Moll M., Moll Nicole, Precis des risques alimentaires, 2000 )
Controlul preportional zilnic urmareste starea de curat fizic a utilajelor, spatiilor tehnologice, a grupurilor sociale, iar periodic se verifica prin laborator starea de curat chimic si microbiologic.
In timpul procesului tehonologic, in functie de specificul sectiilor trebuie sa se respecte anumite norme de igiena si anume:
- Pregatirea si manipularea in conditii salubre a carnii si produselor din carne 
- Salubritatea teritoriului unitatii prin indepartarea de catre personalul de curatenie a resturilor, deseurilor, curatirea pavimentelor si interzicerea fumatului si a consumului de alimente in sectiile de productie.(Octavian Birna, Revista Calita nr. 71, 2008)
Personalul muncitor din cadrul unitatilor de productie a preparatelor din carne trebuie sa primeasca o instruire corespunzatoare privind metodele igienice de manipulare a carnii si respectarea curateniei in spatiile de productie. Personlul muncitor este obligat sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor si este supus periodic unui examen medical riguros( examenul medical se axeaza pe depistarea ranilor si a plagilor infectate, infectiile enterice, bolilor infectioase si a starilor de purtator mai ales in ceea ce priveste Salmonella si bolile aparatului respirator). (Salagean Claudiu-Dan, Journal of Agroalimentary Pocess of Technology, 2012)


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari Privind Conditiile de Igiena pe Fluxul de Fabricatie.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!