Cartea Alba Privind Securitatea Alimentara si Trasabilitatea

Cuprins referat Cum descarc?

1. Securitatea alimentara - notiuni generale 3
2. Trasabilitatea - notiuni generale 4
3. Generalitati - Cartea Alba 5
4. Principiile sigurantei alimentare 6
5. Riscurile implicate de consumarea anumitor grupe de alimente 9
6. Etichetarea alimentelor 9
7. Dezvoltarea unei politici nutritionale 10
8. Formarea unui cadru uniform de sisteme de control nationale 11
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Cartea Alba a Securitatii Alimentare
1. Securitatea alimentara - notiuni generale
Securitatea alimentara face parte din securitatea fiecarui stat din lume si aceasta la randul ei din securitatea global. Asigurarea securitatii alimentare a populatiei unui stat este in primul rand obligatia acestuia.
Un stat trebuie sa-si gestioneze eficient si rational resursele, altfel se pune in pericol insasi existenta statului si a poporului respectiv. Problema securitatii alimentare, a aprovizionarii populatiei cu produse agroalimentare de baza si de calitate corespunzatoare, constituie o preocupare majora cu care se confrunta, intr-o masura mai mare sau mai mica toate tarile lumii, dar in primul rand cele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Paradoxal ca in perioada curenta, in plina dezvoltare a unei societati informatizate, foarte multe state se confrunta cu acesta problema.
De aceea astazi problema alimentara costituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial. Asigurarea securitatii alimentare pentru toti indivizii contribuie la linistea sociala din fiecare tara, la stabilitate si prosperitate. 
Securitatea alimentara este o problema complexa si generala a omenirii de care toate tarile lumii sunt responsabile. Acest lucru a fost demonstrat de diferite studii privind alimentatia populatiei, evolutia productiei agricole, evolutia populatiei precum si utilizarea resurselor. O alimentatie adecvata trebuie sa fie privita atat din punct de vedere al cantitatii corespunzatoare de alimente cat a calitatii si a diversitatii acestora. 
Conceptul de securitate alimentara a fost formulat pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial in cadrul dezbaterilor Organizatiei pentru agricultura si alimentatie (FAO) cand a fost lansat la Roma in 1963 celebrul manifest ,,Proclamatia dreptului fiecarui om de a manca pentru a-si astampara foamea".
FAO defineste securitatea alimentara astfel: "accesul nemijlocit al tuturor oamenilor la hrana de care au nevoie" pentru a-si satisface functiile vitale si pentru a duce o viata sanatoasa si activa.
Aceasta definitie cuprinde trei elemente fundamentale:
o asigurarea disponibilitatilor alimentare indestulatoare pentru consum;
o accesul efectiv al populatiei la achizitionarea de bunuri alimentare prin cererea solvabila a populatiei;
o un sistem agroalimentar si o piata corespunzatoare a bunurilor de consum alimentar (oferta) precum si siguranta alimentelor care sa permita o alimentatie sanatoasa. 
2. Trasabilitatea - notiuni generale
Prima definitie internationala a trasabilitatii a fost facuta in standardul ISO 8402 din 1987 ca fiind "aptitudinea de a regasi istoricul, utilizarea sau localizarea unei entitati prin intermediul identificatorilor inregistrati". 
Entitatea poate desemna: o activitate, un proces, un produs, un organism sau o persoana. Ulterior, notiunea de trasabilitate a fost preluata in seria de standarde ISO 9000 privind sistemele de asigurare a calitatii, ca un element cheie de management al calitatii oricarui produs. 
In recomandarile de bune practici europene, se prefera definitia stabilita de Legea Generala a Alimentelor (preluata si in Legea nr.0150/2004). Trasabilitatea ca proces al lantului de distributie poate fi dirijata in doua directii distincte: urmarirea inainte sau trasabilitatea descendenta (capacitatea de a localiza un produs, pe baza unor criterii specifice, in oricare punct s-ar afla el pe lantul de distributie) si urmarirea inapoi sau trasabilitatea ascendenta (capacitatea de a identifica originea si caracteristicile unui produs pe baza unor criterii stabilite in mod unitar pentru toate punctele lantului de distributie.
Pentru adoptarea unei abordari globale si integrate a conceptului de trasabilitate, legislatia comunitara ia in considerare toate aspectele lantului de productie: procesare, transport si distributie.
Trasabilitatea reprezinta posibilitatea de a identifica originea alimentului sau a ingredientelor sale, pentru a se asigura informarea corecta a consumatorului, precum si posibilitatea de a scoate din circuitul alimentar produsul sau ingredientul care prezinta riscuri asupra sanatatii consumatorilor.
Pentru a asigura o buna functionare a unui sistem de trasabilitate trebuie sa se respecte patru principii-cheie. Primul se refera la identificarea unica a produselor. Al doilea are in vedere identificarea unitatilor logistice si a locatiilor. Urmeaza apoi colectarea si inregistrarea datelor de trasabilitate. Deosebit de important este managementul conexiunilor din cadrul lantului alimentar total (in aval si, respectiv, in amonte) pentru recuperarea datelor de trasabilitate conform obiectivelor sistemului de inspectie si de certificare si, nu in ultimul rand, comunicarea acestora.
Pentru operatorii din industria agroalimentara, implementarea unui sistem de trasabilitate face parte din capacitatea de:
- a satisface cerintele legislative;
- a intreprinde actiuni corective prompte, prin retragerea produselor de pe piata si pastrarea reputatiei agentului economic (in cazul unui incident legat de calitatea si siguranta produselor alimentare);
- a reduce la minimum marimea loturilor retrase de pe piata si a costurilor implicate;
- a reduce strict raspandirea oricarei boli contagioase in randul animalelor sau plantelor;
- a proteja lantul alimentar fata de efectele unor boli aparute la animale sau la plante;
- a furniza produse care sa mentina si sa creasca increderea consumatorilor;
- a crea produse diferentiate pe piata, in functie de modul de productie.
In final, se poate aprecia faptul ca trasabi!litatea asigura transparenta de la ferma la consumator, ceea ce se traduce prin incredere si cresterea profitabilitatii, pe termen mediu si lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cartea Alba Privind Securitatea Alimentara si Trasabilitatea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!