Carnea de vanat

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Vanatoarea este practicata de om inca din epoca paleoliticului din nevoia sa de a procura hrana, fiind totodata o activitate constienta prin care se exploateaza durabil o resursa naturala regenerabila.
In multe cazuri ea constituia o activitate indispensabila pentru supravietuire, mai ales in epocile primitive, cand oamenii, ,,increzatori in picioare si maini cu puteri uimitoare,/ [...] urmareau prin paduri feluritele neamuri de fiare,/ Pietre in ele-aruncand ori lovind cu greoaiele ghioage,/ Biruitori mai ades, s-ascundeau alteori ca sa scape" (Lucretiu, Poemul naturii).
Prin vanat, in sensul larg al cuvantului, se inteleg mamiferele si pasarile salbatice care traiesc in stare libera, precum si pestii. In sens obisnuit, prin vanat se inteleg numai mamiferele si pasarile salbatice care sunt impuscate si a caror carne intra in alimentatia omului.
In prezent, industria producatoare de materii prime alimentare este implicata continuu in adoptarea unor metode noi de imbunatatire a valorii nutritive, concomitent cu sprijinirea unor alternative de exploatare a diferitelor resurse, cu scopul diversificarii gamei alimentare.
Carnea provenita de la diverse specii de mamifere figureaza printre primele locuri in privinta preferintelor consumatorilor, dar mai ales ale producatorilor. Aceasta se datoreaza faptului ca animalele sunt capabile sa valorifice eficient diverse materii prime furajere, transformandu-le intr-un produs de mare valoare trofico-biologica, fiind considerata un aliment complet, cu un important rol plastic si energetic.
Carnea de vanat reprezinta o alternativa alimentara in continua expansivitate, datorata proprietatilor nutritive ridicate, a gustului particular si interesului industriei zootehnice si a consumatorului de exploatare a resurselor cinegetice la nivel industrial.
Calitatea carnii de vanat este mult influentata de o serie de factori care pot determina uneori eliminarea ei totala sau partiala din consum, si anume: modul de recoltare, scoaterea organelor interne, racirea corpului, transportul si depozitarea si in special bolile de care a suferit vanatul inainte de impuscare. 
De aceea, controlul si expertiza calitatii carnii de vanat este o veriga importanta in asigurarea sigurantei alimentare la nivel national si international, tinandu-se cont de densitatea ofertei alimentare, de specificul traditional si de functionarea efectiva a pietei.
Capitolul 1. CALITATEA CARNII DE VANAT
1.1.Clasificarea vanatului
Din punct de vedere cinegetic, vanatul se clasifica dupa mai multe criterii, in care intra talia si modul de obtinere, stabilitatea si conditiile de viata. Dupa talie si modul de obtinere, vanatul se imparte in vanat mare si mic. Vanatul mare se obtine prin folosirea unui singur proiectil, pe cand la vanatul mic se folosesc alicele. Dupa stabilitate se impart in vanat stabil si vanat migrator. Dupa conditiile de viata, vanatul se clasifica in vanat rapitor si vanat nerapitor. Rapitoarele la randul lor se impart in: rapitoare daunatoare, indiferente si folositoare.
Din punct de vedere al controlului alimentelor, cea mai adecvata clasificare este urmatoarea: vanat cu par si vanat cu pene. Cel cu par se imparte in vanat mare si mic. Din categoria vanatului cu par, pentru tara noastra prezinta importanta urmatoarele specii: cerbul (Cervus elaphus), cerbul lopatar (Dama dama), capriorul (Capreolus capreolus), capra neagra (Rubicapra carpathica), mistretul (Sus scrofa), iepurele (Lepus europeus) si ursul (Ursus arctos).
Din categoria vanatului cu pene intereseaza cu precadere urmatoarele specii: cocosul de munte (Tetrao urogallus) sau gotcanul care este o pasare mare de 4-6 kg; cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix), ierunca (Tetrastes bonsais); fazanul (Phasianus colchicus), care este un vanat cultivat; potarnichea (Perdix perdix); prepelita (Coturnix coturnix); dropia (Otis tarda), care este declarata monument al naturii, fiind cea mai mare pasare de la noi, gasindu-se in sudul si sud-estul tarii; sitarul (Scolopax rusticola); becatina mica si mare (Capella gallinago, Capella media); porumbelul salbatic (Columba oenas); porumbelul gulerat (Columba palumbas); turturica (Streptopelia turtur), gugustiucul (Streptopelia decaocto); carsteiul de camp (Crex crex); gasca de vara (Anser anser); gasca de semanatura (Anser albifrons); Lisita (Fulica atra); rata mare (Anas platyrhynca); rata pestrita (Anas strepera), rata caraitoare (Anas querquedula); rata fluieratoare (Anas penelope); rata pitica (Anas craeca); rata lingurar (Spatula clypaeta), rata sulitar (Anas acuta), rata cu ochi albi (Aythya nyroca); rata motata (Aythya fuligula) etc. Dintre toate speciile enumerate, au importanta economica iepurii, mistretii si fazanii. (Eusebie Sindrilar, 1997)


Fisiere in arhiva (1):

  • Carnea de vanat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alina-Narcisa Postolache, 2011. TEZA DE DOCTORAT-Cercetari privind caracterizarea parametrilor de calitate pentru carnea provenita de la unele specii de vanat destinata consumului alimentar, Iasi.
2. Constantin Savu, 2008. Igiena si controlul produselor de origine animala. Editura Semne, Bucuresti.
3. Eusebie Sindrilar, 1997. Controlul igienic al produselor si subproduselor de origine animala. Editura Gheorghe Asachi.
4. Gavrila Popa, Vasile Stanescu, 1981. Controlul sanitar-veterinar al produselor de origine animala. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
5. www.nutritiondata.com
6. www.vinatorul.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!