Carnea de pui

Extras din referat Cum descarc?

Privire de ansamblu
Piata de carne de pui acopera urmatoarele produse si subproduse: 
- Cocosi 
- Gaini
- Rate
- Gaste
- Ficat de pui
- Grasimi
- Organe
- Alte preparate
Piata de carne de pui este a doua piata ca marime din Uniunea Europeana, dupa piata de carne de porc.
Obiectivele pietei de carne de pui
Obiectivele pietei de carne de pui sunt: sa structureze si sa pastreze stabilitatea preturilor in sectorul de piata, sa faciliteze vanzarea produselor, sa stabileasca reguli pentru schimbul cu tarile lumii a treia si sa asigure un anumit standard de viata pentru fermieri.
Legislatia Uniunii Europene
Reglementarile pentru carnea de pui sunt stabilite de Legea 2777/75 adoptata de Consiliul Europei pe 29 octombrie 1975. Aceasta face referire la :
- Produsele comercializate (pui vii cu o greutate mai mare de 185 grame ; pui vii cu o greutate mai mica de 185grame, pui taiati si produse derivate)
- Politica de marketing (trebuie imbunatatita calitatea si sa se respecte anumite standarde de transport si depozitare)
- Schimbul cu tarile ce nu apartin Uniunii Europene (pentru a se efectua aceste schimburi este nevoie de licente speciale; daca importurile ameninta piata comunitara se pot pune taxe aditionale dupa ce se consulta Consiliul European cu Parlamentul European; se iau masuri de salvgardare daca piata comuna risca sa se destrame sau sa-si piarda din credibilitate)
- Alte prevederi
Etapele parcurse de pui din incubator pana in magazin
Etapa I
Oul provenit de la puiul broiler este bagat in incubator. In Uniunea Europeana 85% din pui sunt crescuti in conditii intensive gasindu-se intre 20 000 si 100 000 de capete sub acelasi acoperis. Lumina trebuie sa fie difuza pentru ca pasarile sa nu se bata intre ele, ajungandu-se chiar la taierea ghearelor pentru a nu se rani. Pasarile au o dieta proteica bazata pe grau, peste, soia, vitamine si minerale; acestea dezvoltandu-se rapid.
Etapa II
Din 1953 s-a inceput administrarea de antibiotice pasarilor, solutii de deparazitare si medicamente pentru accelerarea cresterii. Medicamentele ajuta animalele sa se mentina sanatoase in conditiile izbucnirii unei epidemii. S-a dovedit stiintific ca administrarea in exces a medicamentelor, poate provoca consumatorilor cancer si atacuri de cord. Aproximativ 20% din carnea de pui si 10% din oua contin reziduri din aceste medicamente, considerate ca fiind prea periculoase pentru a fi folosite in medicina umana.
Etapa III
Sfarsitul drumului... sau bine ati venit la locul taierii. Dupa ce au fost ingrasate, pasarile sunt transportate in camioane mari si bine aerate sa-si implineasca destinul. Micii macelari pot achizitiona o parte din pui pentru a-i taia si vinde in magazinul propriu, dar marea majoritate vor sfarsi in abatoare mari, unde vor fi omorate si portionate, inainte de a fi date spre comercializare. Puii broiler sunt gata de taiere intre 40-56 de zile, spre deosebire de puii pentru oua, care sunt sacrificati dupa un ciclu de viata de 72 de zile.
In abatoare, in procesul tehnologic de sacrificare, puii sunt mai intai electrocutati si dupa aceea li se taie gatul pe o banda de productie. Sunt lasati sa sangereze minim 15 minute, inainte de a fi scufundati intr-un vas cu apa clocotita (pentru a se usura procesul de smulgere a fulgilor).
Tot acest proces este controlat si supravegheat de medici veterinari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Carnea de pui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Agentia Franceza de Securitate Alimentara
http://www.europa.eu.int/
http://www.cerealiers-france.com/doc/que_mangerons_nous.doc
http://news.ninemsn.com.au/article.aspx?id=69234&print=true
http://www.europen.be/issues/wastedirective3.html
http://afacerieuropene.ro
http://infoeuropa.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!