Carbonatul de Sodiu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aditivii alimentari.1
2. Carbonatul de sodiu - fisa aditivului.5
3. Carbonatul neutru de sodium.10
3.1. Caracteristici.11
3.2. Raspandire si utilizare.11
3.3. Specificatiile chimice.12
3.4. Schemele de obtinere a carbonatului de sodium.14
4. Obtinerea sodei caustice care contine carbonat de sodium.15
4.1. Analiza sodei caustice si a carbonatului de sodium.20
5. Bibliografie.23


Extras din referat Cum descarc?

1. Aditivii alimentari
Aproape fara exceptie, alimentele din comert contin aditivi (cunoscuti sub denumirea generica de ,,E"-uri), a caror menire este, se spune, aceea de a conserva, de a da culoare, forma, de a spuma, ingrosa si mai ales de a da aroma in mod artificial, facand astfel produsul atragator pentru clienti si vandabil timp indelungat, uneori aproape nelimitat.
Cei mai multi cercetatori spun ca aditivii alimentari sint substante chimice de sinteza si, deoarece ele nu se gasesc in mod natural, nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sint recunoscute si acceptate de catre acesta. O substanta straina, afirma medicii, nu poate fi administrata timp indelungat fara a produce efecte secundare. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un adevarat bombardament chimic asupra organelor interne, compromitand si distrugand sistemul imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i chiar impotriva organismului uman), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Forestiere, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer este strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt ,,vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
,,Una este sa mananci un mar sanatos si alta este sa bei un compot de mere conservat cu aditivi", semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul al III-lea la nivelul intregului glob, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. 
Conform raportului Comisiei Nationale de Oncologie - 2000, in Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp ,,boala mileniului III", impotriva careia nu exista inca premisele descoperirii unui antidot. Cancerul este, fara indoiala, o consecinta. Chiar daca nu au fost descoperite in totalitate cauzele acestei boli ucigatoare, cercetatorii au reusit sa contureze trei dintre acestea: poluarea, tutunul si alimentatia. Cea din urma, potrivit unor studii recente, pare a fi una dintre cele mai importante cauze ale aparitiei cazurilor de cancer.
Atunci cand autoritatile ajung sa discute problema aditivilor alimentari, nu uita sa mentioneze conceptul aberant de ,,cantitate zilnica acceptabila". Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kilogram de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic in intreaga viata, ,,fara un risc semnificativ pentru sanatate". Aceasta formulare este de un cinism inacceptabil. mai ales acum, cand sint cunoscute efectele grave pentru sanatate ale acestor adaosuri chimice. Este, oare, firesc sa iei, cu buna stiinta, o doza zilnica de otrava, doar pentru a umple buzunarele comerciatilor si pe cele ale producatorilor? 
In cazul in care consumul de alimente cu E-uri este iresponsabil, problemele de sanatate pot fi deosebit de grave, iar acest lucru nu este greu de realizat. Fiecare aliment din masa de zi cu zi poate contine E-uri. Unele tipuri de paine asa-zis integrala sint fabricate din faina innegrita cu E-uri din familia caramelurilor. In cazul unor paste fainoase, oul a fost inlocuit cu un E - 102. Consumul prelungit de astfel de aditivi afecteaza ficatul, pancreasul si stomacul, insa pot provoca si tumori tiroidiene.
In literatura de specialitate se regasesc o serie de definitii ale aditivilor, din care prezentam, pentru edificare, numai cateva.
1. Aditivii alimentari sint substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. (Ordinul Ministerului Sanatatii nr.975/1999).
2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice (Tratat de igiena, Sebastian Dumitrache).
3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu. (Codex Alimentarius FAO-WHO)
In listele internationale (ca si in cea nationala), aditivii sint clasificati in 25 de categorii si numerotati specific:
* coloranti - pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182
* conservanti- substante care prelungesc artificial perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme; E200-E297
* antioxidanti - substante care prelungesc fortat perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii); E300-E390
* emulgatori - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare; E400-E496
* saruri de topire E400-E496
* agenti de ingrosare- substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare; E400-E496
* agenti de gelifiere (gelifianti)- substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; E400-E496
* stabilizatori- substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
* agenti de gust (aromatizanti) - se impart in trei categorii:


Fisiere in arhiva (2):

  • Carbonatul de Sodiu.doc
  • Cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!