Carbonatul de Sodiu

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5552
Mărime: 243.28KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Niculae
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Aditivii alimentari.1
  2. 2. Carbonatul de sodiu – fișa aditivului.5
  3. 3. Carbonatul neutru de sodium.10
  4. 3.1. Caracteristici.11
  5. 3.2. Răspândire și utilizare.11
  6. 3.3. Specificațiile chimice.12
  7. 3.4. Schemele de obținere a carbonatului de sodium.14
  8. 4. Obținerea sodei caustice care conține carbonat de sodium.15
  9. 4.1. Analiza sodei caustice și a carbonatului de sodium.20
  10. 5. Bibliografie.23

Extras din referat

1. Aditivii alimentari

Aproape fără excepţie, alimentele din comerţ conţin aditivi (cunoscuţi sub denumirea generică de „E“-uri), a căror menire este, se spune, aceea de a conserva, de a da culoare, formă, de a spuma, îngroşa şi mai ales de a da aromă în mod artificial, făcând astfel produsul atrăgător pentru clienţi şi vandabil timp îndelungat, uneori aproape nelimitat.

Cei mai mulţi cercetători spun că aditivii alimentari sînt substanţe chimice de sinteză şi, deoarece ele nu se găsesc în mod natural, nu ar trebui să facă parte din alimentaţia noastră. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sînt recunoscute şi acceptate de către acesta. O substanţă străină, afirmă medicii, nu poate fi administrată timp îndelungat fără a produce efecte secundare. Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un adevărat bombardament chimic asupra organelor interne, compromiţând şi distrugând sistemul imunitar (acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i chiar împotriva organismului uman), precum şi o serie de tumori maligne şi benigne.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Forestiere, consideră că incidenţa alarmantă a unor forme de cancer este strâns legată de avalanşa produselor alimentare bogate în E-uri nocive, consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt „vinovate“ de răspândirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv şi a alergiilor.

„Una este sa mănânci un măr sănătos şi alta este să bei un compot de mere conservat cu aditivi“, semnalează prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atenţia, totodată, asupra mezelurilor, în special asupra parizerului, crenvurştilor, băuturilor răcoritoare şi preparatelor conservate cu substanţe chimice (în special supele la plic sau alimentele afumate).

Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale se află pe locul al III-lea la nivelul întregului glob, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie.

Conform raportului Comisiei Naţionale de Oncologie - 2000, în România cancerul este într-o creştere alarmantă şi se estimează că această afecţiune va deveni în scurt timp „boala mileniului III“, împotriva căreia nu există încă premisele descoperirii unui antidot. Cancerul este, fără îndoială, o consecinţă. Chiar dacă nu au fost descoperite în totalitate cauzele acestei boli ucigătoare, cercetătorii au reuşit să contureze trei dintre acestea: poluarea, tutunul şi alimentaţia. Cea din urmă, potrivit unor studii recente, pare a fi una dintre cele mai importante cauze ale apariţiei cazurilor de cancer.

Atunci când autorităţile ajung să discute problema aditivilor alimentari, nu uită să menţioneze conceptul aberant de „cantitate zilnică acceptabilă“. Aceasta reprezintă cantitatea de aditiv alimentar, raportată la kilogram de greutate corporală, care poate fi consumată zilnic în întreaga viaţă, „fără un risc semnificativ pentru sănătate“. Această formulare este de un cinism inacceptabil. mai ales acum, când sînt cunoscute efectele grave pentru sănătate ale acestor adaosuri chimice. Este, oare, firesc să iei, cu bună ştiinţă, o doză zilnică de otravă, doar pentru a umple buzunarele comerciaţilor şi pe cele ale producătorilor?

În cazul în care consumul de alimente cu E-uri este iresponsabil, problemele de sănătate pot fi deosebit de grave, iar acest lucru nu este greu de realizat. Fiecare aliment din masa de zi cu zi poate conţine E-uri. Unele tipuri de pâine aşa-zis integrală sînt fabricate din făină înnegrită cu E-uri din familia caramelurilor. În cazul unor paste făinoase, oul a fost înlocuit cu un E – 102. Consumul prelungit de astfel de aditivi afectează ficatul, pancreasul şi stomacul, însă pot provoca şi tumori tiroidiene.

În literatura de specialitate se regăsesc o serie de definiţii ale aditivilor, din care prezentăm, pentru edificare, numai câteva.

1. Aditivii alimentari sînt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. (Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.975/1999).

2. Substanţe care la origine nu reprezintă o parte constituentă a alimentelor, adăugate în scopul de a modifica - favorabil - însuşirile organoleptice sau ca o necesitate directă de desfăşurare a anumitor procese tehnologice (Tratat de igienă, Sebastian Dumitrache).

3. Aditivul alimentar reprezintă orice substanţă care nu este consumată ca aliment în sine şi nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva şi care se adaugă intenţionat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului şi stocării unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adaugă. Acest termen nu include substanţele contaminante sau pe cele adaugate pentru a îmbunatăţi sau menţine calităţile nutritive şi nici clorura de sodiu. (Codex Alimentarius FAO-WHO)

În listele internaţionale (ca şi în cea naţională), aditivii sînt clasificaţi în 25 de categorii şi numerotaţi specific:

* coloranţi - pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182

* conservanţi- substanţe care prelungesc artificial perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297

* antioxidanţi - substanţe care prelungesc forţat perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390

* emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496

* săruri de topire E400-E496

* agenţi de îngroşare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496

* agenţi de gelifiere (gelifianţi)- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496

* stabilizatori- substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496

* agenţi de gust (aromatizanţi) - se împart în trei categorii:

Preview document

Carbonatul de Sodiu - Pagina 1
Carbonatul de Sodiu - Pagina 2
Carbonatul de Sodiu - Pagina 3
Carbonatul de Sodiu - Pagina 4
Carbonatul de Sodiu - Pagina 5
Carbonatul de Sodiu - Pagina 6
Carbonatul de Sodiu - Pagina 7
Carbonatul de Sodiu - Pagina 8
Carbonatul de Sodiu - Pagina 9
Carbonatul de Sodiu - Pagina 10
Carbonatul de Sodiu - Pagina 11
Carbonatul de Sodiu - Pagina 12
Carbonatul de Sodiu - Pagina 13
Carbonatul de Sodiu - Pagina 14
Carbonatul de Sodiu - Pagina 15
Carbonatul de Sodiu - Pagina 16
Carbonatul de Sodiu - Pagina 17
Carbonatul de Sodiu - Pagina 18
Carbonatul de Sodiu - Pagina 19
Carbonatul de Sodiu - Pagina 20
Carbonatul de Sodiu - Pagina 21
Carbonatul de Sodiu - Pagina 22
Carbonatul de Sodiu - Pagina 23
Carbonatul de Sodiu - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Carbonatul de Sodiu.doc
  • Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivi alimentari si efectele lor asupra organismului, voi încerca să dau un răspuns cât mai practic, şi util bazat pe date...

Modalități de Falsificare a Laptelui

Laptele este cel mai important produs, datorită compoziţiei chimice complexe, valorii biologice şi gradului înalt de digestibilitate. El conţine...

Medicația Aparatului Digestiv

I. Introducere Fiecare om trebuie să participe, permanent şi în cunoştinţă de cauză, la îngrijirea bunului său cel mai de preă: sănătatea....

Procese Tehnologice de Obținere a Săpunului

PROCESE TEHNOLOGICE DE OBŢINERE A SĂPUNULUI Introducere Săpunurile, agenţi de spălare, de prevenire şi tratare a unor îmbolnăviri, dar şi o...

Procese de precipitare chimică pentru epurarea apelor provenite din industria metalurgică

I. Introducere I.1. Caracteristicile apelor uzate provenite din industria metalurgica Apele uzate din atelierele galvanice se prezinta sub forma...

Băuturi răcoritoare carbogazoase - STAS 2567-78

Prezentul standard stabileste metodele de analiza specifice folosite pentru determinarea unor proprietati chimice ( aciditatea totala, bioxidul de...

Tehnologia Produselor Sodice și Clorosodice

Carbonatul de sodiu este cunoscut şi întrebuinţat din cele mai vechi timpuri, sub forma unei materii naturale impure, extrasă din eflorescentele...

Ai nevoie de altceva?