Caracteristicile Laptelui de Capra

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Aplicarea unor sisteme moderne de ameliorare a caprelor presupune completarea metodelor clasice folosite pentru imbunatatirea potentialului genetic cu metode de apreciere a bazei ereditare si a capacitatii lor productive astfel incat sa poata fi luate decizii mai rapide si eficiente in procesul de selectie si ameliorare. In acest context, la specia caprina, cercetatorii si specialistii din domeniu au sesizat importanta studierii polimorfismului proteinelor din lapte responsabile imbunatatirea unor insusiri de procesare ale laptelui, aspect care poate fi utilizat in viitor drept criteriu pentru imbunatatirea calitatii
laptelui de capra.
Calitatea laptelui reprezinta un obiectiv distinct si relevant, necesar
de a fi cercetat, cel putin pentru urmatoarele motive:
- laptele este un produs de secretie cu caracteristici foarte apropiate de
tesut viu, care-l produce in mod fiziologic a carui particularitati se mentin si trebuie sa se mentina pe tot circuitul de valorificare a acestui aliment. 
-laptele este un aliment cu impact major in sanogeneza, fapt ce
presupune parametrii de sanatate obligatorii de control si
supraveghere
- calitatea laptelui prin indicatorul sau - numar de celule somatice,
impreuna cu lactocitograma si in completare cu examenul
bacteriologic, reprezinta o garanNie de calitate si sanatate care pana in
prezent nu s-a putut inca inlocui prin alte metode de monitorizare.
Europenii caprari au avut o crestere puternica de specializare pentru productia de lapte.
Cu 3% din populatia de caprine din lume, Europa, produce mai mult de 2 milioane de tone de lapte de capra anual (care corespunde cu cel putin 17% din productia de lapte de capra din lume) (FAO, 1990). Productia de lapte de capra din Europa este, in principal gasita in tarile mediteraneene: Grecia, Franta, Spania, Italia si Portugalia. Grecia, Franta si Portugalia, produce 50% din laptele de capra in Uniunea Europeana (FAO, 1990). 
Laptele ca produs alimentar a fost si va ramane pentru toate categoriile de consumatori un produs de baza, atat in forma sa naturala, cat si ca produs prelucrat. Sanatatea si integritatea lui este esentialmente asigurata de sanatatea animalului si a mamelei care-l produce in primul rand, si a condiNiilor de procesare si valorificare in al doilea rand. Desi despre existenNa celulelor in lapte s-au realizat numeroase cercetari, nu avem inca, in suficienta masura, lamurita expresia citologica a bolilor mamelei si exprimarea acestora in laptele obNinut si prelucrat in produs alimentar.
REZUMAT
Laptele reprezinta un produs al secretiei glandei mamare si constitue din punct de vedere fizico-chimic, un sistem dispers eterogen, in care lactoza si sarurile minerale formeaza solutii adevarate, substantele proteice se gasesc in stare coloidala iar grasimea sub forma de emulsie. In laptele crud, imediat dupa mulgere toate aceste componente constituie un amestec omogen.
De mult timp, numeroase statistici accepta consumul de lapte de capra pe cap de locuitor ca pe un indicator de buna stare si prosperitate. Prin elementele pe care le contine, laptele de capra reprezinta un aliment complet, fiind alimentul ideal al nou-nascutilor in primele luni de viata si recomandat copiilor si adultilor indiferent de varsta, conditii de lucru si cu putine exceptii, de starea de sanatate. Din aceasta cauza laptele a fost denumit ,,sangele alb" sau "elixirul vietii si al sanatatii copiilor,,. Aceasta se datoreste faptului ca el contine aproape toate substantele necesare organismului uman si animal, intr-o forma usor asimilabila. Se profileaza tot mai mult preocuparea consumatorilor spre a prefera un lapte care sa nu satisfaca doar dezideratul cantitativ, ci mai ales calitatea igienica (starea de sanatate). Se accepta sa fie consumat numai acel lapte care se incadreaza in limita unui numar determinat de germeni, in limita unui numar stabilit de celule, a unui lapte fara adaos de apa, cu valori bine precizate de aciditate, etc.
Toate aceste conditii nu s-au impus cu usurinta, fiind nevoie de o legislatie restrictiva fundamentata stiintific, care sa convinga atat pe producatori, cat si pe procesatorii de lapte, ca indicatorii de calitate igienica trebuie sa treaca obligatoriu inaintea indicilor de cantitate, cand este vorba de consum de lapte si sanatate. 
Pentru a stabili calitatea laptelui in functie de numarul celulelor somatice si a numarului total de germeni din lapte, este necesar sa fie identificati factorii ce au influenta asupra continutului lor in lapte si, totodata, care sunt pierderile economice pe care le provoaca nivelul ridicat al acestor celule si germeni.
In Grecia, laptele de capra este utilizat in principal, ca supliment la laptele de oaie pentru productia de Feta sau alte tipuri de branzeturi traditionale grecesti, dar in plus este limitat la un procent scazut din cauza cerintelor legale. In Portugalia, laptele de capra este folosit in principal pentru a face branza, uneori in amestec cu laptele de oaie, sau, pe o scara limitata, direct pentru consumul casnic. In Franta, laptele de capra este folosit (mai mult de 95%) pentru productia de soft, branzeturi lactice, in plus fata de alte cateva produse, cum ar fi laptele UHT si capacitatea laptelui de capra. Obiectivele acestui studiu au fost prezente pentru a stabili caracteristicile laptelui de capra colectat de la intreprinderi mici si mijlocii (IMM) in Grecia, Franta si Portugalia. Aceasta cauza microbiologica, biochimica si tehnologica a caracteristicilor laptelui de capra colectat din patru IMM-uri din Grecia, doua din Franta si unul in Portugalia si in cadrul tehnic identic standardizat. Datele, au fost, pentru a fi discutate in legatura cu consecintele tehnologice de prelucrare si de calitate a produsului.
SCOPUL SI OBIECTIVELE LUCRARII
"Scopul si obiectivele cercetarii" prezinta importanta studierii parametrilor, numar de celule somatice si numar total de germeni, din punct de vedere a calitati igienice a laptelui de capra, obiective propuse pentru atingerea scopului urmarit.
Pe langa numerosi parametri biologici si fizico-chimici care exprima in prezent calitatea laptelui, numarul celulelor din lapte, polimorfismul proteinelor si dinamica nivelului individual al NTG -ului din lapte s-a impus ca foarte relevant mai ales in studiile realizete in Romania.
Caracteristicile laptelui de capra colectat de la sapte intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) in Grecia, Franta si Portugalia au fost comparate. Rezultatele microbiologice, biochimice si caracteristicile tehnologice (zer scurs : capacitate lactica sau cheag de coagulare, aspectele acidifierii, stabilitatea si energia termica) din lapte de capra cu identici si tehnici standardizate, sunt discutate in legatura cu efectele asupra proceselor tehnologice de calitate a produselor finale. Rezultatele au evidentiat variabilitatea caracteristicilor laptelui de capra colectat din diferite zone europene.
In Romania studiul dinamicii nivelului individual al numarului de celule din lapte la populatiile de caprine monitorizate, exprimarea citomorfologica a dimanicii nivelului individual al NCS pentru populatia de caprine s-au luat in studiu cate doua populaNii de animale crescute si exploatate in conditii similare, in sistem traditional, dar aflate in doua localitati diferite, la distanta de aproximativ 20 km una de alta. In cadrul celor doua populatii s-au constituit loturi de indivizi, cat mai repezentativi pentru populatia respectiva. Astfel, s-au luat in studiu 50 de indivizi, de la care s-au recoltat cate 290 probe de lapte conform tabelului anexat(Tabel 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile Laptelui de Capra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!