Cafeina - Drog sau Substanta Benefica Organismului

Extras din referat Cum descarc?

Cafeina sau cofeina - alcaloid {substanta bazica [are in componenta un atom metalic legat cu unul sau mai multi hidroxili (compusi dintr-un atom de hidrogen - H si unul de oxigen - O)] azotata (adica nitrata - in molecula organica apar azot - N si oxigen - O)} extras din boabele de cafea.
Ati adormit deja? O... cafea? :) Sau poate vreti un ceai? O cacao? Macar o ciocolatica? Un Mountain Dew? Va mira ca nu v-am oferit Coca Cola? Ei bine, vrem sa va trezim, nu sa va intoxicam, in plus, Mountain Dew pare sa aiba cu 60% mai multa cofeina.
Cafeina e un drog legal din categoria stimulentelor. E pusa oarecum in aceeasi oala cu tutunul si cocaina, pentru ca da impulsuri sistemului nervos central, il alerteaza si il activeaza temporar, stergand efectele somnolentei. Cafeina ne face mai isteti, mai activi, mai treji. De asemenea, da dependenta.
Luand la masurat cantitatea de cafeina din bauturile care o contin in mod natural, in top 3 avem:
- o ceasca de cafea naturala - 90-150 mg
- o ceasca de cafea instant - 60-80 mg
- o ceasca de ceai - 30-70 mg (de aici)
Daca preferi ceaiul cafelei, nu inseamna ca nu esti consumator de cafeina. Ceaiul, inclusiv cel verde, are foarte multa cafeina, care in cazul lui se numeste teina. Cafeina este un compus care se dizolva foarte repede in apa, deci prima infuzie a ceaiului va fi intotdeauna cea mai tare - din punctul de vedere al cafeinei. De asemenea, pliculetele de ceai, in care planta a fost procesata intr-un fel sau altul, sunt mai bogate in cafeina decat frunzele simple, dar si mai putin sanatoase. (Nota: in acest context, "ceai" nu inseamna ceai de fructe si flori, asa cum nechezolul nu insemna cafea)
Cafeina nu provine numai din boabele de cafea sau frunzele de ceai. Boabele de guarana contin de vreo trei ori mai multa cafeina (numita aici guaranina) decat cele de cafea, iar extractul din ele se foloseste de obicei la bauturile energizante. O alta sursa foarte veche de energie si euforie cafeinizata sunt nucile cola (originare din Africa), inrudite cu fructul de cacao (din America de Sud).
Dezavantajele cafelei si efectele secundare, in cazul excesului sau pe fondul unor afectiuni:
- te tine treaz noaptea mai mult decat ai fi vrut, cand ai baut ultima cana;
- accelereaza ritmul cardiac si creste tensiunea;
- poate produce atacuri de anxietate;
- poate produce ulcer, poate afecta tiroida, rinichii si ficatul;
- poate da dureri de cap, greata, blocaje musculare, convulsii, diaree;
- este diuretica, deci produce deshidratare; nu e recomandata in cazul durerilor de cap persistente sau al mahmurelii.
Ceaiul, desi contine si el cafeina, nu produce aceleasi efecte. Ceaiul are antioxidanti, reduce colesterolul, pericolul cancerului, al osteoporozei, imbunatateste activitatea stomacului si a ficatului.
Bauturile tip "cola" nu contin la fel de multa cafeina precum cafeaua, insa nu sunt nici pe de parte mai sanatoase. Ciocolata are muuuult mai putina cafeina, chiar si cea amara, insa... ingrasa.
Ce sa alegi, ce sa alegi? Sa mori cu ochii deschisi pentru eternitate dupa un abuz de cafea sau cu ochii inchisi de placere(a data de serotonina) dupa o supradoza de ciocolata?
Desi se pare ca invingator in lupta cafeinei este totusi ceaiul, incheiem impaciuitor pentru toata lumea si va reamintim locurile bune de ceai si cum se face o cafea perfecta.
Cafeina (sin. cofeina) este un alcaloid din grupa purinelor, care se se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana si cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenti naturali folositi de om
Istoric
In 1820, la solicitarea lui Goethe, farmacistul german Friedlieb Ferdinand Rungef izoleaza cofeina pura din boabele de cafea. In 1821, independent de Runge, farmacistii francezi Pierre Joseph Pelletier, Joseph Bienaime Caventou si Pierre Robiquet reusesc de asemenea sa izoleze cafeina. In anul 1832 Pfaff si Justus von Liebig descopera formula chimica a cofeinei (C8H10N4O2) Formula structurala va fi descoperita in 1895 de Hermann Emil Fischer. Mecanismul de actiune al cafeinei a fost studiat in secolul XX.
Denumire si structura chimica
Numele de cafeina provine de la cafea, din care a fost izolata pentru prima oara substanta. Dupa nomenclatura IUPAC, denumirea cafeinei este 1,3,7-Trimethyl-2,6-purindion sau, pe scurt, 1,3,7-Trimethylxanthin . Cafeina face parte din grupul purinelor, ca si teofilina si teobromina. Structura cafeinei consta dintr-un inel dublu, care la exterior are o serie de substituenti, in centru fiind nucleul purinic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cafeina - Drog sau Substanta Benefica Organismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!