Cafeina - drog sau substanță benefică organismului

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4686
Mărime: 170.71KB (arhivat)
Publicat de: Angela Roman
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Cafeina sau cofeina - alcaloid {substanta bazica [are in componenta un atom metalic legat cu unul sau mai multi hidroxili (compusi dintr-un atom de hidrogen - H si unul de oxigen - O)] azotata (adica nitrata - in molecula organica apar azot - N si oxigen - O)} extras din boabele de cafea.

Ati adormit deja? O... cafea? :) Sau poate vreti un ceai? O cacao? Macar o ciocolatica? Un Mountain Dew? Va mira ca nu v-am oferit Coca Cola? Ei bine, vrem sa va trezim, nu sa va intoxicam, in plus, Mountain Dew pare sa aiba cu 60% mai multa cofeina.

Cafeina e un drog legal din categoria stimulentelor. E pusa oarecum in aceeasi oala cu tutunul si cocaina, pentru ca da impulsuri sistemului nervos central, il alerteaza si il activeaza temporar, stergand efectele somnolentei. Cafeina ne face mai isteti, mai activi, mai treji. De asemenea, da dependenta.

Luand la masurat cantitatea de cafeina din bauturile care o contin in mod natural, in top 3 avem:

- o ceasca de cafea naturala - 90-150 mg

- o ceasca de cafea instant - 60-80 mg

- o ceasca de ceai - 30-70 mg (de aici)

Daca preferi ceaiul cafelei, nu inseamna ca nu esti consumator de cafeina. Ceaiul, inclusiv cel verde, are foarte multa cafeina, care in cazul lui se numeste teina. Cafeina este un compus care se dizolva foarte repede in apa, deci prima infuzie a ceaiului va fi intotdeauna cea mai tare - din punctul de vedere al cafeinei. De asemenea, pliculetele de ceai, in care planta a fost procesata intr-un fel sau altul, sunt mai bogate in cafeina decat frunzele simple, dar si mai putin sanatoase. (Nota: in acest context, "ceai" nu inseamna ceai de fructe si flori, asa cum nechezolul nu insemna cafea)

Cafeina nu provine numai din boabele de cafea sau frunzele de ceai. Boabele de guarana contin de vreo trei ori mai multa cafeina (numita aici guaranina) decat cele de cafea, iar extractul din ele se foloseste de obicei la bauturile energizante. O alta sursa foarte veche de energie si euforie cafeinizata sunt nucile cola (originare din Africa), inrudite cu fructul de cacao (din America de Sud).

Dezavantajele cafelei si efectele secundare, in cazul excesului sau pe fondul unor afectiuni:

- te tine treaz noaptea mai mult decat ai fi vrut, cand ai baut ultima cana;

- accelereaza ritmul cardiac si creste tensiunea;

- poate produce atacuri de anxietate;

- poate produce ulcer, poate afecta tiroida, rinichii si ficatul;

- poate da dureri de cap, greata, blocaje musculare, convulsii, diaree;

- este diuretica, deci produce deshidratare; nu e recomandata in cazul durerilor de cap persistente sau al mahmurelii.

Ceaiul, desi contine si el cafeina, nu produce aceleasi efecte. Ceaiul are antioxidanti, reduce colesterolul, pericolul cancerului, al osteoporozei, imbunatateste activitatea stomacului si a ficatului.

Bauturile tip "cola" nu contin la fel de multa cafeina precum cafeaua, insa nu sunt nici pe de parte mai sanatoase. Ciocolata are muuuult mai putina cafeina, chiar si cea amara, insa... ingrasa.

Ce sa alegi, ce sa alegi? Sa mori cu ochii deschisi pentru eternitate dupa un abuz de cafea sau cu ochii inchisi de placere(a data de serotonina) dupa o supradoza de ciocolata?

Desi se pare ca invingator in lupta cafeinei este totusi ceaiul, incheiem impaciuitor pentru toata lumea si va reamintim locurile bune de ceai si cum se face o cafea perfecta.

Cafeina (sin. cofeină) este un alcaloid din grupa purinelor, care se se găseşte în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guaraná şi cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenţi naturali folosiţi de om

Istoric

În 1820, la solicitarea lui Goethe, farmacistul german Friedlieb Ferdinand Rungef izolează cofeină pură din boabele de cafea. În 1821, independent de Runge, farmaciştii francezi Pierre Joseph Pelletier, Joseph Bienaimé Caventou şi Pierre Robiquet reuşesc de asemenea să izoleze cafeina. În anul 1832 Pfaff şi Justus von Liebig descoperă formula chimică a cofeinei (C8H10N4O2) Formula structurală va fi descoperită în 1895 de Hermann Emil Fischer. Mecanismul de acţiune al cafeinei a fost studiat în secolul XX.

Denumire şi structură chimică

Numele de cafeină provine de la cafea, din care a fost izolată pentru prima oară substanţa. După nomenclatura IUPAC, denumirea cafeinei este 1,3,7-Trimethyl-2,6-purindion sau, pe scurt, 1,3,7-Trimethylxanthin . Cafeina face parte din grupul purinelor, ca şi teofilina şi teobromina. Structura cafeinei constă dintr-un inel dublu, care la exterior are o serie de substituenţi, în centru fiind nucleul purinic.

Preview document

Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 1
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 2
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 3
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 4
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 5
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 6
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 7
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 8
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 9
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 10
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 11
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 12
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 13
Cafeina - drog sau substanță benefică organismului - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Cafeina - Drog sau Substanta Benefica Organismului.doc

Alții au mai descărcat și

Acidul Benzoic E-210

Caracterizaţi complet aditivul alimentar “Acidul benzoic E-210”. Să se dimensioneze tehnologic obţinerea şi utilizarea aditivului mai sus...

Cafeină

Cap. I Introducere În 1820, la solicitarea lui Goethe, farmacistul german Friedlieb Ferdinand Rungef izolează cofeină pură din boabele de cafea....

Sucul de Sfeclă Roșie

Cap.1 PREZENTARE SFECLĂ ROŞIE (Beta vulgaris L. var. canditiva Alef.), fam. Chenopodiaceae. Plantă erbacee, bisanuală, alogamă, legumicolă, cu...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Chimen, Oregano, Dafin

I. DESPRE CONDIMENTE Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care adaugate unor produse alimentare...

Analiza Riscului Consumului de Alimente Obținute din Organisme Modificate Genetic

1. Analiza riscului. Generalităţi Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Până în...

Factorii care influențează calitatea vinului

1.Introducere Vinul este o bautura obtinuta exclusiv prin fermentatia alcoolica completa sau partiala a strugurilor proaspeti zdrobiti sau supusi...

Determinarea îndulcitorilor artificiali din băuturi răcoritoare

Cap 1 Noţiuni introductive La baza creşterii si dezvoltarii omului sanatos si longeviv, capabil de munca si creaţie, stă cu precadere un regim...

Ai nevoie de altceva?