Branzeturi

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .3
2. Clasificare ..4
3. Tehnologia generala de fabricare a branzeturilor ..5
4. Tendinte moderne in fabricarea branzeturilor .10
5. Caracteristicile senzoriale si fizico-chimice ale branzeturilor proaspete 14
6. Compozitia chimica a branzeturilor proaspete 15
7. Ambalarea branzeturilor ..17
8. Etichetarea branzeturilor ..19
9. Controlul calitatii branzeturilor ...20
10. Legislatia in domeniul branzeturilor . 21
11. Anexa nr. 1 32
12. Anexa nr. 2 33
13. Bibliografie 35


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Branza este un produs lactat obtinut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar si capre, iac, oi si bivoli. Pentru a se obtine inchegarea laptelui, este folosit cheagul, dar unele tipuri de branza sunt inchegate cu acizi precum otet sau suc de lamaie, fie cu anumite specii de cynara.
Cheagul este o enzima, obtinuta in mod traditional din stomacul viteilor, dar, mai frecvent, in prezent, se folosesc inlocuitori microbiologici (obtinuti in laborator). Pentru a reduce pH-ul si pentru a dezvolta savoarea, branzei ii sunt adaugate bacterii, iar anumite tipuri de branza au mucegai pe coaja sau in interior. Culoarea naturala variaza de la alb la galben. La anumite tipuri de branza se adauga plante si mirodenii.
Diferitele tipuri si variante de branza sunt rezultatul unor tipuri diferite de bacterii si mucegaiuri, niveluri diferite de grasime a laptelui, cat si diferente in procesare.
Etimologie
Cuvantul branza vine din cuvantul aroman si megloroman arindza, acea parte a stomacului numita si burduf care contine cheagul, care se foloseste, desi rar, cu sensul de ,,branza maturata in burduf" (Branza de burduf). Literar deriva din: in ranza, adica: b-ranza (branza), prefixul b venind din limba arameica-siriana din care s-a format limba aromanilor si a fost preluat in mai multe dialecte locale cat si mai tarziu in limba slavona. Un proverb popular spune: "Mai bine sa crape ranza de cat sa ramaie (nemancata) branza".
Pascu Beitrage, a fost cel care sugerat mai intai o posibila derivatie de la interjectia bir ori ber, idee insolita, dar care a fost totusi preluata de Lahovary, cu circumstanta de a o fi combinat cu ranza, si de a considera cuvintele ca provenind din fondul lingvistic anterior influentei indo-europene. El a scris apoi despre o derivatie de la cuvantul tracic berenza, care poate veni de la ber = ,,oaie". Dupa Densusianu, este vorba de radacina iraniana renc-, renz-, rinz-: ,,a stoarce, a strivi", adica ,,in stoarcere" = ,,bi renz-". Rezultatul b-renza > branza pare normal, din punct de vedere fonetic si semantic.
Cand romanii au inceput sa faca branza tare pentru legionarii lor, sacul care era folosit pentru stoarcerea branzei, astazi sedila sau zagarna, s-a numit probabil in trecut brandeum ori brandas, ori brandie care insemna ,,panza de in" (tifon) si care apare in Evul Mediu cu sensurile de ,,val subtire pentru relicve", ,,panza" si ,,legatura, brau". (Charles du Cange - Glossarium mediae et infimae Latinitatis, Jan Frederick Niermeyer - Mediae Latinitatis Lexicon).
CLASIFICARE
In functie de natura laptelui folosit ca materie prima si de tehnologia aplicata se pot obtine numeroase sortimente de branzeturi. Aceasta diversitate face dificila o clasificare precisa a branzeturilor in grupe perfect delimitate.
-  Dupa felul laptelui: 
o branzeturi din lapte de oaie
o branzeturi din lapte de vaca
o branzeturi din lapte de bivolita
o branzeturi din lapte de capra
-  Dupa continutul de grasime: 
o branzeturi slabe
o branzeturi semigrase
o branzeturi grase
o branzeturi foarte grase
-  Dupa consistenta pastei: 
o branzeturi moi
o branzeturi semitari
o branzeturi tari
-  Dupa procesul de fabricatie: 
o branzeturi proaspete
o branzeturi maturate
o branzeturi in saramura
o branzeturi cu pasta oparita
o branzeturi topite
o branzeturi framantate
-  Dupa adaosuri: 
o branzeturi dulci
o branzeturi cu condimente.
-  Branzeturi romanesti 
o Branza de burduf
o Cas
o Cascaval
o Lapte
o Telemea


Fisiere in arhiva (1):

  • Branzeturi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Coordonator: prof. dr. ing. C. Banu - Manualul Inginerului de Industrie Alimentara Vol. II, Editura tehnica, Bucuresti, 1999;
2. George Chintescu - Indrumator pentru tehnologia branzeturilor, Editura tehnica, Bucuresti;
3. http://afaceriagricole.roditor.ro/2011/04/ambalarea-si-transportul/;
4. http://www.scrigroup.com/afaceri/economie/BRANZA-TELEMEA-SCHEMA-TEHNOLOG12776.php;
5. http://documents.tips/documents/referat-branzeturi-2013.html;
6. http://www.qreferat.com/referate/alimentatie/FABRICAREA-BRANZETURILOR545.php;
7. http://referat-referate.blogspot.ro/2013/02/branzeturile.html;
8. http://referategratuit.blogspot.ro/2013/02/tehnologia-branzeturilor-topite.html;
9. http://www.legex.ro/Ordin-611-1995-7825.aspx;
10. http://www.anpc.gov.ro/anpcftp/anpc_junior/hg106_2002_cu_modificari.pdf;
11. http://www.legex.ro/Ordin-1224-2005-61484.aspx;
12.http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjz55Ht8c3MAhWDPxQKHSpfD9cQFgghMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ansvsa.ro%2Fdocumente%2FArad%2FPlan%2520masuri%2520DSVSA%2520sarbatori%2520pascale_27193ro.doc&usg=AFQjCNErhgJ_Iiu3DsyXDqS23po-LLk0RA;
13. http://assets.sport.ro/assets/foodstory/2012/03/22/image_galleries/320/ghidul-branzeturilor-11-feluri-de-branza-pe-care-trebuie-sa-le-gusti-o-data-in-viata_1_size1.jpg;
14.http://media.publika.md/md/image/201510/oar_full/icre_cu_branza_si_rosii_67159500.jpg;
15. https://bucatarialidl.ro/uploads/articles/branza.jpg;
16.http://uarp.org/upload/video/wysiwyg3/DIR1/%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%20%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B7%D1%83.jpg;
17. http://www.curentul.info/2012/images/stories/2012/11/31/branza.jpg;
18. http://www.dozadebine.ro/wp-content/uploads/2014/11/branza.jpg;
19. http://www.telegrafonline.ro/imagini/original/branza-1458237858.jpg.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!