Biotehnologii Utilizate la Prelucrarea Otetului si a Acidului Acetic

Cuprins referat Cum descarc?

1.FABRICAREA ACIDULUI ACETIC PRIN METODE CHIMICE.
2.FABRICAREA ACIDULUI ACETIC PRINPROCEDEE BIOTEHNOLOGICE.
3.TIPURI DE OTET DE FERMENTATIE SI CARACTERISTICI COMPOZITIONALE.


Extras din referat Cum descarc?

1.FABRICAREA ACIDULUI ACETIC PRIN METODE CHIMICE:
Solutiile de acid acetic pot fi produse prin 2 tipuri de metode:
1.metode chimice:oxidarea acetaldehidei ,distilarea uscata a lemnului.
2.metode biotehnologice:fermentatie acetica.
1.Oxidarea acetaldehidei la acid acetic se realizeaza industrial in prezenta unor catalizatori de tipul sarurilor de Fe,Ni,Mn.
Prin distilarea uscata a lemnului rezulta ,pe langa mangal,acid acetic si alti compusi secundari.Acidul acetic rezulta sub forma unei solutii ce contine aprox. 10%acid acetic,2,5%alcool metilic,0,5%acetona,gudroane si alti compusi.
Este transformat separat in sare de calciu,ce se trateaza cu acid sulfuric rezultand din nou acid acetic.
Acidul acetic obtinut prin ambele metode se purifica in continuare prin distilare si alte procedee chimice.Se obtine astfel acid acetic glacial.Pe baza acestora se pot prepara solutii de acid acetic de conc. Cuprinse intre 60%-80%,denumite si "esenta de otet" si care se folosesc prin diluare ,aromatizare si colorare la obtinrerea otetului sintetic.
2.Metodele ce implica procedee biotehnologice sunt:A.prepararea substratului hidroalcoolic,B.fermentatia acetica,C.maturarea.
A.PREPARAREA SUBSTRATULUI HIDROALCOOLIC:materiile prime utilizate la fabricarea otetului sunt:vin,spirt(alcool
etilic),cidru,diverse solutii obtinute prin fermentatia alcoolica a unor sucuri de fructe,a mierii,etc.Conditia esentiala este sa contina alcool etilic.Aceste materii se pot folosii individual sau in amestec,cu sau fara amestec de apa.
Concentratia de alcool etilic din solutia hidroalcoolica se regleaza la valori cuprinse intre 3,5%-17%,in functie de taria acetica.
Pe langa prezenta alcoolului etilic pentru desfasurarea fermentatiei acetice in conditii bune ,este necesara si o serie de nutrienti secundari si factori de crestere.Daca se utilizeaza ca materie prima vinul sau lichide alcoolice provenite din fermentarea sucurilor de fructe si a mustului de malt,adaugarea de nutrienti secundari nu este necesara.Totusi daca fractiunea reprezantata de vin ,must de malt fermentat sau de sucurile fermentate de fructe este sub 50%-60%,fiind necesara adaugarea unor elemente nutritive suplimentare.
B.FERMENTATIA ACETICA:-Aspecte microbiologice si biochimice:microorganismele care produc cantitati de cantitati semnificative de acid acetic fac parte din genul Acetobacter.
Formarea acetaldehidei ca intermediar in fermentatia acetica a fost dovedita experimental prin adaugarea de sulfite sau bisulfit de calciu in fermentatorul acetic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biotehnologii Utilizate la Prelucrarea Otetului si a Acidului Acetic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!