Berea

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat pag.
Introducere 2
1. Consideratii generale privind berea 3
2. Materii prime utilizate la fabricarea berii 4
2.1. Tehnologia maltului 4
2.1.1. Conditionarea orzului 4
2.1.2. Inmuierea orzului 5
2.1.3. Germinarea orzului 7
2.1.4. Uscarea maltului 7
2.1.5. Tratarea maltului uscat 8
2.1.6. Caracteristicile organoleptice si indicatorii de calitate ai maltului ca produs finit 8
2.2. Apa de brasaj 9
2.3. Hameiul 10


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In aceasta lucrarea se prezinta un studiu mai dezvoltat asupra aspectelor tehnologice privitoare la obtinerea berii din orz, la determinarea elementelor minerale si a unor metale grele, precum si studiul calitatii berii.
Lucrarea este structurata in doua parti. Prima pate este reprezentata de introducere, date bibliografice privind materiile prime utilizate la fabricarea berii, tehnologia de preparare a berii, contaminarea materiei prime a berii, parametrii de calitate ai berii, valoarea nutritiva a berii, ambalarea berii. A- II-a parte cuprinde date de cercetare personala in ceea ce priveste continutul mineral si metalele grele din unele sortimente de bere.
Berea are o istorie de peste 8.000 de ani, deci nu este de mirare ca aproape oricine sustine ca se pricepe la bere. O astfel de bautura a fost consumata in vechiul Babilon si in Mesopotamia, iar in Egiptul antic existau mai multe feluri de bere. Pe teritoriul Romaniei, chiar daca exista izvoare care atesta faptul ca geto-dacii consumau o bautura din orz, prima referire la berea propriu-zisa dateaza din 1366, cand la o rascoala a participat si un berar. Cea mai veche fabrica de bere de la noi a fost construita la Timisoara in jurul anului 1718. .
Parerea multor specialisti este ca berea poate fi incadrata in randul alimentelor, datorita continutului ridicat in glucide si substante proteice. .
Pe langa acestea, berea mai contine si elemente minerale, din care : potasiu, calciu, precum si magneziu, fier, sodiu, arsen, cupru, zinc, fluor, mangan, dar si o serie de vitamine, substante amare, substante tanante, substante colorante si aromatice, toate naturale. .
Un litru de bere asigura un sfert din doza zilnica de aminoacizi esentiali (metionina, lizina, fenilalanina), care constituie materia prima pentru proteine.
Prin continutul sau de apa, vitamine, aminoacizi, flavonoide, minerale, berea se dovedeste a avea si efecte terapeutice in numeroase stari patologice : boli digestive, boli renale, boli cardiovasculare. .
Consumul ponderat de bere este pozitiv corelat cu prevenirea bolilor ischemice coronariene, a hemoragiilor cerebrale si bolilor arteriale periferice. Substantele din hamei au actiune anticancerigena. .
Concluzia este ca un consum moderat de bere este benefic pentru sanatate si ca aceasta bautura naturala are atat calitati de aliment, fiind supranumita si ,,painea lichida"e bautura racoritoare si, in anumite cazuri, de remediu terapeutic si chiar de adjuvant al medicatiei.
1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND BEREA
Producerea berii este cu siguranta unul din cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire.
Potrivit descoperirilor arheologice cea mai veche bere cunoscuta si in consecinta prima produsa de om, a fost berea din paine, denumirea generala acceptata a acesteia fiind, cum altfel, Beerbread. Era o bautura divina si, ca atare, ea era destinata doar zeitei fertilitatii. Mult mai tarziu, in Evul Mediu, calugarii consumau bere mai ales in timpul postului, ca inlocuitor al carnii. .
Berea a fost bautura populara de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se faceau in anii 4.300 i. Hr. A fost fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.
Un text egiptean din 1.600 i. Hr. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum cativa ani beraria din New Castle, Anglia, au imbuteliat 1000 de sticle de bere blonda dupa o reteta veche de 3.200 de ani, gasita in Templul Soarelui de Regina Nefertiti.
Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1.200 d. Hr. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie doar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Imbutelierea berii a inceput in 1605.
In Romania, berea nu este o bautura nationala desi traditia producerii acesteia este relativ veche. Virgillius relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier.
Un litru de bere echivaleaza cu:  1/2  kg. de cartofi, 65 g. unt, 6 oua, 0,75 l. lapte sau un sfert de paine. 
Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Berea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!