Acidul benzoic, benzoatii si esterii acidului benzoic se gasesc in marea majoritate a fructelor, in special boabe. Rachitelele sunt o sursa bogata de acid benzoic. Pe langa fructe, benzoatii se gasesc in ciuperci, scortisoara, cuisoare si cateva produse lactate (ca rezultat al fermentatiei bacteriene). Pentru scopuri comerciale, se obtine din toluen.
Functii & caracteristici:
Acidul benzoic si benzoatii sunt utilizati in calitate de conservanti impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide. Nu sunt foarte eficienti impotriva mucegaiurilor si ineficienti in produse cu pH mai mare de 5 (usor acide sau neutre). Concentratiile mai mari genereaza un gust acru, ceea ce ii limiteaza utilizarea. Benzoatii sunt adesea preferati, datorita unei solubilitati mai bune.
Produse:
Acidul benzoic si benzoatii sunt utilizati intr-o gama variata de produse acide sau usor acide.
Doza zilnica:
Pana la 5 mg/kg corp.
Utilizare:
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente;
Folosit ca antiseptic, conservant alimentar, precum si pentru imbunatatirea
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.