Bentonita - Proprietati Fizice si Chimice

Extras din referat Cum descarc?

Bentonita este o varietate de argila montmorilonitica, formata din alterarea cenusilor vulcanice, formata dintr-un amestec de silicati de aluminiu, care contin cantitati variabile de oxizi de Ca, Mg, Fe si alcalii, in functie de zona in care s-a format. Componentul principal este montmorilonitul, Al2[Si4O10(OH)2].nH2O.
Denumiri, sinonime: montmorillonit de sodiu, montmorillonit de calciu, saponit, montmorillonit (Na), montmorillonit (Ca), bentonita, tailorit, pamantul fuller's, wyoming bentonita sodica, hectorit, argila magma de bentonita , bentonita sudica, tixoton, argila de vulcan, bentonita vulcanica BC, wilkinit.
Denumire chimica: silicat de aluminiu hidratat sub forma originala in natura.
Argilei adsorbante i-a fost dat denumirea de bentonita in urma descoperirii acesteia de catre un geolog american in 1980 cu numele Benton Formation. Intr-un timp, a rulat sub denumirea de Fort Benton. Aceasta descoperire s-a facut in zona estica al muntilor din statul Wioming. Bentonita cu cea mai mare valoare comerciala a fost scoasa la suprafata in Statele Unite din zona dintre Muntii negrii din Sudul Dakotei si Bazinul Big Horn din Montana. 
Proprietati fizice si chimice
Bentonitele sunt substante solide, sub forma de pulberi foarte fine. Bentonita este de culoare alb-pal cu nuante de roz, verde, iar prin expunere, se intuneca in timp la galben, rosu sau maro. Culoarea este data de impuritatile pe care le contine, de oxizii din care se compune bentonita, principali fiind dioxidul de siliciu si oxidul de aluminiu. Pentru aprecierea culorii si al calitatii se foloseste aprecierea gradului de alb al bentonitelor, care este de 80% pentru cel american, iar 84% pentru cel italian. La atingere este unsuroasa, precum sapunul.
Sunt substante inodore si insolubile in apa, dar au capacitatea de a se umfla in solutii apoase, marindu-si volumul de 10-11 ori. Cu apa, formeaza mase gelatinoase deoarece sunt costituite , in cea mai mare parte, din particule coloidale. Pe langa partea de umflare, in prezenta apei, bentonitele mai au putere decoloranta, precum si o mare capacitate de adsorbtie (adsorb proteinele). Suspensiile de bentonita sunt stabile atat in mediu bazic cat si cel acid, in aceasta din urma mai pronuntat. PH-ul unei suspensii apoase de bentonita de concentratie 2% este 9-10. Pierderea de masa a aditivului prin uscarea sa la 1100C, pana la greutate constanta, nu treuie sa depaseasca 12% din masa initiala. 
Exista 3 tipuri de bentonita, in functie de continutul de ioni metalici, si anume: 
- bentonita calcica naturala sau calciu - montmorilonit;
- bentonita sodica naturala sau sodiu - montmorilonit;
- bentonite activate de sodiu, sau montmorilonit activat de sodiu. 
Bentonita sodica naturala are capacitate de dilatare (umflare) foarte buna, limita inalta de lichefiere si filtratie scazuta. Aceasta s-a escavadat de-alungul timpului si in zilele noastre, din regiunile sud-vestice al Statelor Unite, Grecia si in alte regiuni ale globului.
Bentonita calcica naturala are capacitate de umflare si limita de lichefiere inferioare, respectiv filtratie superioara bentonitei natural sodice. Se extrage din Muntii Centrali si din regiunile sud- estice ale Statelor Unite.
Bentonita sodic activata se obtine adaugand Na2 CO3 solubil in bentonita calcica. Efectul obtinut este inlocuirea ionilor de Ca cu cei de Na. Se obtine astfel o bentonita cu multe din caracteristicile tipice bentonitei natural sodice. 
Se presupune ca rezerva cea mai mare de bentonita al globului se afla in China, in zona de provenienta al raului Guangxi.
Obtinerea bentonitei
Bentonita este obtinuta prin colectarea produsului brut sub forma de conglomerate, care trec mai departe spre purificare si maruntire sub forma de granule sub diferite forme sau solutii diluate.
Utilizari
Bentonita sodica se dilata si poate absorbi cu mult peste greutatea ei corporala. Este utilizata, in special, pentru stocarea straturilor de tip namol, conglomerate din ulei, gaze si industrii de purificare. Proprietatea de umflare, deasemenea, face ca bentonita sa fie un strat excelent ca limpezitor, in special pentru limpezirea diferitelor lichide de importanta alimentara (vin, bere, bautruri nealcoolice etc.) si pentru indepartarea poluantilor metalici din apele de adancime. Alte utilizari includ formarea de pereti de conglomerate, formand prin aceasta alte bariere impermeabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bentonita - Proprietati Fizice si Chimice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!