Banda de sortare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Radacinoasele

Radacinoasele sunt legume pline de vitamine si minerale, dar sarace in calorii si utile in special iarna, cand multe fructe lipsesc din meniu. Iata care sunt beneficiile nutritionale ale radacinoaselor

1.1Radacinoasele in alimentatie

In orice sezon ne putem bucura de radacinoasele gradinii de zarzavat: morcovi, telina, sfecla rosie, patrunjel, pastarnac, ridichi. Radacinoasele ne intaresc imunitatea, au proprietati remineralizante si tonice deosebite. Aceste proprietati sunt date de continutul ridicat de vitamine (C, B1, B2, E), minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier), caroten. Lipsa poftei de mancare poate fi semnalul unei carente de vitamina A si atunci o salata de morcovi, telina sau sfecla rosie este ceea ce avem nevoi pentru a ne recapata apetitul.

Radacinoasele sunt printre putinele surse alimentare de terpene si lignine - substante care previn cariile dentare, bolile cardiovasculare, care scad colesterolul si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. De asemena, radacinoasele sunt bogate in glucide lente (amidon, fibre alimentare solubile si insolubile). Glucidele lente au avantajul ca elibereaza treptat glucoza sau energia.

Din cauza fibrelor alimentare, radacinoasele sunt mai tari decat alte legume. Insa tocmai in cantitatea mare de fibre sta atuul radacinoaselor. Datorita fibrelor, morcovii, sfecla rosie, telina, ridichile negre intervin in asimilarea grasimilor si scad colesterolul in sange. Tot fibrele alimentare sunt cele care absorb si elimina toxinele, substantele cancerigene din organism.

Dar, atentie la nitrati! Unele radacinoase au tendinta naturala de a acumula nitratii din sol. Pe termen lung, nitratii pot determina aparitia cancerului, iar pe termen scurt aparitia cianozei. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca legumele pe care le punem pe masa provin dintr-o agricultura ecologica, bine controlata.

Morcovi

Morcovii combat radicalii liberi care provoaca boli. Ei sunt unele dintre cele mai bune surse de beta-caroten, un antioxidant puternic. Un singur morcov pe zi te ajuta sa-ti mentii sanatatea. Ii poti servi cruzi, le poti stoarce sucul sau un pic prajiti in ulei de masline, care amelioreaza digestia beta-carotenului.

Cartoful dulce

Desi aceasta leguma radacinoasa nu face parte din meniul nostru traditional, ar trebui s-o primesti in casa ta cu bratele deschise. Cartoful dulce este benefic pentru energizarea organismului, sanatatea inimii si a pielii, fiind util contra hipertensiunii. Este o sursa de carbohidrati incet asimilabili, bogat in antioxidanti, contine foarte multa vitamina E si este o sursa buna de potasiu si fier. Este servit cel mai bine copt sau pregatit la abur.

Pastarnac

Benefic pentru sanatatea intestinului. Un pastarnac mare contine 25% din necesarul zilnic de fibre pentru o femeie. El contine de asemenea si zaharuri naturale, pentru un plus de energie. Se serveste cel mai bine fiert, suc sau la abur.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banda de Sortare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
2 463 cuvinte
Nr caractere:
15 022 caractere
Marime:
3.76MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
banda, leguma, cartof, energie, organism, carbohidrat, carbohidrati
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!