Bacterii lactice utilizate în industria alimentară

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 8 în total
Mărime: 9.18KB (arhivat)
Publicat de: Virgil Chirilă
Puncte necesare: 5
PROIECT PREZENTAT IN CADRUL FACULTATII DE CHIMIE ALIMENTARA

Extras din referat

Bacterii lactice utilizate in industria alimentara

Genul lactobacillus

Particularitati morfo-fiziologice generale

Genul lactobacillus aspecte generale

Speciile genului lactobacillus sunt diferentiate in special pe baza proprietatilor fermentative (bacterii homofermentative si heterofermentative), incluzand un numar de 25 de specii distincte;

Aceste bacterii se disting de alte bacterii lactice prin continutul lor in baze azotate;

Pana in prezent nu exista o schema generala de clasificare, deoarece lactobacilli in anumite conditii de mediu isi pot modifica morfologia, ceea ce poate impiedica uneori identificarea si diferentierea speciilor;

Lactobacilli homofermentativi

Din aceasta categorie fac parte specii capabile sa produca 85 % acid lactic, cele mai reprezentative specii fiind: Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, L. leichmannii, L. acidpophilus etc.

Lactobacillii heterofermentativi

Acestia produc prin fermentatie aproximativ 50 % acid lactic si cantitati apreciabile de CO2, acetati si etanol;

Speciile reprezentative ale acestui grup sunt: L. fermentum, L. brevis, L. casei si L. buchneri.

Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus

Tulpinile apartinand speciei Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus sunt caracterizate ca fiind bacterii lactice care, in conditii facultative de anaerobioza, produc fermentatia lactica homofermentativa, prin bioconversia hexozelor in acid lactic, pe calea Emden-Meyerhof.

Conținut arhivă zip

  • Bacterii Lactice Utilizate in Industria Alimentara.ppt

Te-ar putea interesa și

Aspecte Biochimice Privind Fermentația Lactică a unor Produse Vegetale

CAPITOLUL I CONSERVAREA PRIN ACIDIFIERE 1.1. Scurt istoric despre murături Murăturile fac parte din toate tradiţiile şi din toate culturile....

Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii

INTRODUCERE În ultimii ani, termenul de „probiotic” este din ce în ce mai folosit, atât în mass-media, cât şi pe internet, în publicaţiile de...

Studii privind influența particularităților microbiologice ale mărfurilor alimentare asupra calității alimentelor

INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă o deosebită importanţă în afacerile economice revine mărfii, inclusiv produselor alimentare....

Evoluția și conceptul de alimente funcționale

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora ,care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor...

Prelungirea termenului de valabilitate a iaurtului utilizând culturi de microorganisme

Introducere Alimentele precum carnea, ouale, laptele şi produsele derivate acestora ocupă un loc important în alimentaţia omului fiind şi sursele...

Acid Lactic

1. DOCUMENTARE TEHNICA 1.1. Scurt istoric Acidul lactic a fost descoperit în anul 1780 de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele într-o mostră de...

Microbiologie industrială - microorganisme în industria farmaceutică

Capitolul I INTRODUCERE Una din cele mai importante ramuri ale biotehnologiei o constituie biotehnologia farmaceutică. Principalii produşi ai...

Calitatea senzorială a brânzei telemea

1. SCURT ISTORIC Dintre toate sortimentele de brânzeturi care se fabrică în ţara noastră, brânza telemea este cea mai răspândită, apreciată şi...

Ai nevoie de altceva?