Extras din referat
Bacterii lactice utilizate in industria alimentara
Genul lactobacillus
Particularitati morfo-fiziologice generale
Genul lactobacillus aspecte generale
Speciile genului lactobacillus sunt diferentiate in special pe baza proprietatilor fermentative (bacterii homofermentative si heterofermentative), incluzand un numar de 25 de specii distincte;
Aceste bacterii se disting de alte bacterii lactice prin continutul lor in baze azotate;
Pana in prezent nu exista o schema generala de clasificare, deoarece lactobacilli in anumite conditii de mediu isi pot modifica morfologia, ceea ce poate impiedica uneori identificarea si diferentierea speciilor;
Lactobacilli homofermentativi
Din aceasta categorie fac parte specii capabile sa produca 85 % acid lactic, cele mai reprezentative specii fiind: Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, L. leichmannii, L. acidpophilus etc.
Lactobacillii heterofermentativi
Acestia produc prin fermentatie aproximativ 50 % acid lactic si cantitati apreciabile de CO2, acetati si etanol;
Speciile reprezentative ale acestui grup sunt: L. fermentum, L. brevis, L. casei si L. buchneri.
Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus
Tulpinile apartinand speciei Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus sunt caracterizate ca fiind bacterii lactice care, in conditii facultative de anaerobioza, produc fermentatia lactica homofermentativa, prin bioconversia hexozelor in acid lactic, pe calea Emden-Meyerhof.
Conținut arhivă zip
- Bacterii Lactice Utilizate in Industria Alimentara.ppt