Azorubina si Acidul Boric

Extras din referat Cum descarc?

Azorubina face parte din categoria colorantilor sintetici ce au o serie de efecte adverse, care se manifesta si pe termen lung. Coloranti sintetici sau artificiali sunt coloranti care nu exista ca atare in natura sau sunt prezenti in produse necomestibile, respective se obtin prin sinteza chimica. Cei mai afectati sunt copiii, mai ales ca produsele in care se gaseste li se adreseaza lor Azorubina E 122, este un colorant azoic de sinteza,de culoare rosie, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculosi. Azorubina este sinonima cu carmoizina si cu cardinal 3B. 
Structura moleculara :
Obtinere si caracterizare
Definitie : Azorubina consta in principal din disodiu 4-hidroxi-3-(1-sulfurat naftilazo) naftalina-1-sulfonat si materii colorante auxiliare impreuna cu clorura de sodiu si / sau sulfat de sodiu ca principale componente incolore. Azorubina este descrisa ca fiind o sare Culoare Index Nr : 14720 Formula chimica : C20H12N2Na2O-S2 Greutatea moleculara : 502,44 Nu exista date disponibile privind producerea de Azorubina Azorubina poate fi convertita din lac de aluminiu corespunzator in conditii apoase prin reactia de oxid de aluminiu cu substante colorante Oxidul de aluminiu este, de obicei proaspat preparat din reactia cu sulfat de aluminiu sau clorura de aluminiu cu carbonatul de sodiu sau bicarbonatul de sodiu. Dupa formarea lacului, produsul este filtrat, spalat cu apa si uscat (JECFA, 2004) Se prezinta sub forma unei pulberi bruna-rosie,solubila in apa, dar putin solubila in alcool etilic. Aditivul alimentar trebuie sa aiba un continut de substanta activa , de minimum 85% coloranti totali,calculati sub forma de sare sodica, pierderile prin uscare la 135?C trebuie sa fie de maxim 15% iar substantele colorante suplimentare trebuie sa nu depaseasca valoarea de 1%. 
Necesitate: Utilizarea azorubinei pentru colorarea in rosu(pana la rosu-brun), a produselor alimentare in care se incorporeaza consta in necesitatea restabilirii culorii naturale a acestora, degradata la procesare , depozitare sau transport. Ca si in cazul celorlalti coloranti, E122 are si rolul de a colora produsele alimentare lipsite de culoare,pentru a le face mai atractive. Azorubina sa gaseste cu precadere in bomboane, jeleuri, martipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialistii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit ca pe parcursul unei zile nu trebuie sa se depaseasca cantitatea de 4 mg/kg corp azorubina.Ca toti colorantii azoici si E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranta la salicitati (aspirina). Persoanele care sufera de astm trebuie sa evite acest colorant, pentru ca este eliberator de histamina si inteteste crizele provocate de boala. Alte reactii pot include o eruptie pe piele asemanatoare cu urticarie si umflarea pielii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Azorubina si Acidul Boric.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!