Azorubina și Acidul Boric

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1705
Mărime: 86.24KB (arhivat)
Publicat de: Viorela Vasilescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Azorubina face parte din categoria coloranţilor sintetici ce au o serie de efecte adverse, care se manifestă şi pe termen lung. Coloranti sintetici sau artificiali sunt coloranti care nu exista ca atare in natura sau sunt prezenti in produse necomestibile, respective se obtin prin sinteza chimica. Cei mai afectaţi sunt copiii, mai ales că produsele în care se găseşte li se adresează lor Azorubina E 122, este un colorant azoic de sinteză,de culoare rosie, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculoşi. Azorubina este sinonima cu carmoizina si cu cardinal 3B.

Structura moleculară :

Obtinere si caracterizare

Definiţie : Azorubina constă în principal din disodiu 4-hidroxi-3-(1-sulfurat naftilazo) naftalină-1-sulfonat şi materii colorante auxiliare împreună cu clorură de sodiu şi / sau sulfat de sodiu ca principale componente incolore. Azorubina este descrisă ca fiind o sare Culoare Index Nr : 14720 Formula chimică : C20H12N2Na2O-S2 Greutatea moleculară : 502,44 Nu există date disponibile privind producerea de Azorubină Azorubina poate fi convertită din lac de aluminiu corespunzător în condiţii apoase prin reacţia de oxid de aluminiu cu substanţe colorante Oxidul de aluminiu este, de obicei proaspăt preparat din reactia cu sulfat de aluminiu sau clorură de aluminiu cu carbonatul de sodiu sau bicarbonatul de sodiu. După formarea lacului, produsul este filtrat, spălat cu apă şi uscat (JECFA, 2004) Se prezinta sub forma unei pulberi bruna-rosie,solubila in apa, dar putin solubila in alcool etilic. Aditivul alimentar trebuie sa aiba un continut de substanta activa , de minimum 85% coloranti totali,calculati sub forma de sare sodica, pierderile prin uscare la 135°C trebuie sa fie de maxim 15% iar substantele colorante suplimentare trebuie sa nu depaseasca valoarea de 1%.

Necesitate: Utilizarea azorubinei pentru colorarea in rosu(pana la rosu-brun), a produselor alimentare in care se incorporeaza consta in necesitatea restabilirii culorii naturale a acestora, degradata la procesare , depozitare sau transport. Ca si in cazul celorlalti coloranti, E122 are si rolul de a colora produsele alimentare lipsite de culoare,pentru a le face mai atractive. Azorubina să găseşte cu precădere în bomboane, jeleuri, marţipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialiştii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit că pe parcursul unei zile nu trebuie să se depăşească cantitatea de 4 mg/kg corp azorubină.Ca toţi coloranţii azoici şi E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranţă la salicitaţi (aspirină). Persoanele care suferă de astm trebuie să evite acest colorant, pentru că este eliberator de histamină şi inteţeşte crizele provocate de boală. Alte reacţii pot include o erupţie pe piele asemănătoare cu urticarie şi umflarea pielii.

Preview document

Azorubina și Acidul Boric - Pagina 1
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 2
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 3
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 4
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 5
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 6
Azorubina și Acidul Boric - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Azorubina si Acidul Boric.doc

Ai nevoie de altceva?