Autentificarea uleiului de masline

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
3
1. Istoria uleiului de masline 4
2. Analize privind autentificarea si falsificarea uleiului de masline 4
2.1. Autentificarea uleiurilor de masline prin spectroscopie in combinatie cu metoda curbei de rezolutie (CR)
5
2.2. Caracterizarea profilelor fenolice si a culorii ca potential caracteristic distinctiv al uleiului de masline extra virgin
9
2.3. Analiza rapida si directa pentru determinarea originii geografice a uleiului de masline extra virgin prin cromatografia gazoasa cu crom 16
3. Concluzii 19
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Intr-o lume din ce in ce mai globalizata, certificarea calitatii alimentelor este unul dintre cele mai importante obiective pentru oamenii de stiinta din domeniul agroalimentar. 
Interesul consumatorilor pentru produsele cu o origine geografica autentica a crescut. In cazul particular al uleiului de masline virgin (VOO), informatiile privind denumirea originii protejata (PDO) sunt considerate echivalenti pentru garantarea calitatii, autenticitatii, traditiei si a sigurantei.
Uleiul de masline extra virgin (EVOO) este un produs alimentar tipic care trezeste o mare apreciere in randul consumatorilor. Diversitatea uleiurilor de pe piata si cresterea cererii a condus la investigarea, analizarea si diferentierea uleiului de masline extra virgin EVOO de alte tipuri si categorii de ulei de masline.
Alterarea uleiului de masline nu este doar o frauda economica majora, ci poate avea si implicatii majore asupra sanatatii consumatorilor. Cea mai comuna alterare intalnita la uleiul de masline virgin consta in calalitatea inferioara a semintelor de masline, precum si inlocuirea sau amestecarea acestora cu alte tipuri de seminte cum ar fi floarea-soarelui, ulei de soia, porumb si rapita, precum si uleiuri de nuci, inclusiv alune si ulei de arahide. 
Continutul de substante bioactive in VOO trebuie sa fie certificat. Cativa autori si-au concentrat atentia asupra locatiei culturilor de maslini (aria geografica, latitudinea, altitudinea, elementele solului) si modul in care aceasta poate influenta fizic, chimic, si senzorial caracteristicile nutritionale ale uleiurilor. Compusii chimici responsabili pentru aroma (volatili si fenolici) variaza in functie de temperatura si latitudine. Compusii fenolici joaca un rol-cheie in furnizarea sanatoasa a proprietatilor nutritive in uleiurile de masline, cum ar fi activitatea antioxidanta si scaderea riscul bolilor ale sistemului cardiovascular, diabetului, imbatranirea celulelor si anumite tipuri de cancer.
Culoarea uleiului de masline este o proprietate importanta, ea este corelata cu tehnicile de prelucrare, conditiile de depozitare si maturitatea maslinelor.
In prezent, marketingul EVOO este indreptat spre diferentierea si caracterizarea produselor din diferite zone geografice. Principalii producatori de ulei de masline din lume sunt Spania furnizand 39,3%, Italia, Grecia si Portugalia.
Necesitatea obligatorie de a certifica originea geografica face extrem de dorita evaluarea originii nu numai prin documentatie de verificare, dar si prin metode analitice rapide. In acest sens se aplica instrumente analitice de inalta performanta cum ar fi chemometria, ale caror rezultate sunt exacte.
CAPITOLUL 1. ISTORIA ULEIULUI DE MASLINE
Cu mii de ani in urma, uleiul era obtinut prin strivirea manuala a maslinelor in bazine sferice din piatra. Astazi, procesul de extragere a uleiului este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil. Separarea uleiului de pasta obtinuta prin strivire se face prin centrifugare. Nu sunt folosite chimicale iar temperatura este sub 30? Celsius. Sunt necesare in jur de 5 kilograme de masline pentru obtinerea unui litru de ulei. Metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorii nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct.
Sunt folosite procese de filtrare pentru a indeparta sedimente si reziduuri obtinand astfel ulei de masline extra virgin cu aciditate sub 1%. Asemeni vinurilor distinse, uleiul de masline este evaluat in functie de gust si de nivelul aciditatii inaintea imbutelierii. Proprietatile (aroma, culoarea, valoarea nutritiva) fiecarui tip de ulei sunt influentate de calitatea solului, climat, varietea si varsta maslinilor, metodele de obtinere. Daca procesul de obtinere s-a desfasurat corespunzator, uleiul pastreaza in intregime savoarea, aroma si proprietatile nutritive ale maslinelor din care a fost extras. 
CAPITOLUL 2. ANALIZE PRIVIND AUTENTIFICAREA SI FALSIFICAREA ULEIULUI DE MASLINE
In vederea identificarii calitatii, originii, compozitiei chimice, continutului fenolic si al substantelor volatile al uleiului de masline virgin si extra virgin se aplica urmatoarele tehnici de analiza:
- autentificarea uleiurilor de masline se efectueaza prin spectroscopie vizibila pe probe nediluate in combinatie cu o metoda a curbei de rezolutie (CR) care permite discriminarea VOO de alte tipuri de ulei de masline;
- modificarile profilelor fenolice si ale parametrilor de culoare pot contribui la diferentierea uleiurilor de masline extra virgine (EVOO) cu denumirea de origine protejata (POD);


Fisiere in arhiva (3):

  • Autentificarea Uleiului de masline.docx
  • bibliografie.docx
  • cuprins.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Marta Ferreiro-Gonzilez, Gerardo F. Barbero, Jose A. Alvarez, Antonio Ruiz, Miguel Palma, Jesus Ayuso-" Food chemistry" 220 (2017) - Authentication of virgin olive oil by a novel curve resolution approach combined with visible spectroscopy, 331-336;
2. Mercedes Becerra-Herrera, Alberto Velez-Martin, Adriin Ramos-Merchante, Pablo Richter, Rafael Beltrin, Ana Sayago-"Food chemistry" 241 (2018) - Characterization and evaluation of phenolic profiles and color as potential discriminating features among Spanish extra virgin olive oils with protected designation of origin, 328-337;
3. Dora Melucci, Alessandra Bendini, Federica Tesini, Sara Barbieri, Alessandro Zappi,
Stefania Vichi, Lanfranco Conte, Tullia Gallina Toschi-"Food Chemistry" 204(2016)- Rapid direct analysis to discriminate geographic origin of extra virgin
olive oils by flash gas chromatography electronic nose and chemometrics, 263-273;
4. https://www.elacraciun.ro/trucuri-prin-care-identifici-uleiul-de-masline-fals/
5. http://www.sfatulmedicului.ro/Remedii-naturiste/uleiul-de-masline-beneficii-si-utilizare_8053


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!