1. Descriere.2 - Originea.3 - Varietati.3 - Climatul.3 - Solul.3 2. Caracteristici fizice si fizico-chimice.4 - 2.1.Prezentarea sucului de lamaie.4 - Utilizari.4 - Toxicitate.4 - 2.2. Prezentarea cojii de lamaie.5 - Obtinerea produsului vegetal.5 - Caractere macroscopice.5 - Compozitia chimica.5 - Utilizari.5 - 2.3. Uleiul volatil de lamaie.6 - Descrierea uleiului volatil de lamaie.6 - Compozitia chimica a uleiului volatil.7 - Determinare cantitativa.8 - Utilizari.9 3. Bibliografie.10
1. Descriere Lamaia, fructul arborelui Citrus limon, face parte, alaturi de alte citrice (portocale sau grapefruit) din familia Rutaceae. Datorita compozitie sale (in principal, foarte bogata in vitamina C), este folosita deopotriva in alimentatie, cosmetica, medicina sau aromaterapie. Lamaiul este un arbore care creste 3-6m inaltime, prezinta ghimpi ascutiti pe tulpina si ramuri. Prezinta frunze eliptice de culoare verde inchis usor roscate cu lungimea de 6.25 - 11.25 cm, ramurile sunt subtiri. Florile prezinta un miros placut, au 4 - 5 petale lungi de 2 cm. Petalele sunt albe pe partea dorsala, iar partea ventrala sunt purpurii. Fructul este oval prevazut cu o coaja de culoare galbena cu protuberante si miros patrunzator, are de asemenea o pulpa acida. Floarea de lamai Fructul de lamaie Originea Adevarata origine a lamaiului este necunoscuta, se presupune ca a fost descoperit in nord - vestul Indiei. A fost adus in Italia in anul 200 e.n., a fost cultivat in Irak si Egipt in jurul anului 700 e.n. Mai tarziu a fost cultivat si in California (1751), precum si in nord - estul Floridei in anul 1839. Varietati Astazi lamaiul se cultiva in multe zone din lume, principalele varietati fiind: - ,,Armstrong" a fost descoperita in California in 1909. - ,,Avon" a fost introdusa in Florida in jurul anului 1934. - ,,Bearss" apare pentru prima data in Florida in 1952. - ,,Berna" se cultiva in Spania, Algeria si Maroc. - ,,Eureka" este originara din Italia, acum este raspandita in intreaga lume. - ,,Femminello Ovale" este originara din Italia. - ,,Genoa" a fost introdusa in California din Genoa in 1875. - ,,Harvey" este descoperita de Harvey Smith, este asemanator cu varietatea ,,Eureka", se cultiva in SUA. - ,,Interdonato" este originara din Sicilia. - ,,Lisbon" a fost descoperita in Portugalia, se gaseste si in Australia si SUA. - ,,Meyer" este un hibrid adus in SUA din China, se intalneste in Australia si Noua Zeelanda. - ,,Monachello" este de asemenea un hibrid. - ,,Nepali Oblong" este originara din Assam. - ,,Nepali Round" isi are originea in India. - ,,Perrine" este un hibrid creat de Dr. Walter Swingle in 1909. - ,,Ponderosa" se intalneste cu preponderenta in California si Florida. - ,,Rosenberger" este asemanatoare cu varietatea ,,Lisbon", se intalneste in California. - ,,Rough Lemon" este un hibrid originar din nordul Indiei, se cultiva in Europa, SUA, Africa. - ,,Santa Teresa" se intalneste in Italia. - ,,Sweet Lemon" a fost descoperita in Brazilia in 1914, se intalneste in zona mediteraniana, California si Mexic. - ,,Villafranca" este originara din Sicilia, se intalneste in SUA, India. Climatul Din punct de vedere al climatului lamaiul este mai sensibil decat alte citrice, astfel la -4...-5?C se defoliaza, la -6?C cresterea este foarte inceata. Florile se distrug la -1.67?C, iar fructele inainte de maturizare se distrug la -2.22?. Lamaiul prefera zonele calde, este insa o planta cu temperament de umbra. In ceea ce priveste umiditatea lamaiul el prefera zonele cu precipitatii medii anuale de 250 - 1250 mm/an, in perioadele de seceta este necesara irigarea. Solul Lamaiul nu este pretentios fata de sol, tolereaza orice tip de sol cu pH 5.5-6.5. Astfel se poate cultiva pe soluri fertile, soluri sarace si chiar nisip (Guatemala). Pe langa proprietatea lui de aliment, lamaiul poate fi si un arbore ornamental. 2. Caracteristici fizice si fizico-chimice 2.1. Prezentarea sucului de lamaie Sucul de lamaie reprezinta lichidul apos ramas de la stoarcerea lamailor, care este debarasat de pulpa prin centrifugare, apoi supus unui proces de decantare si filtrare. Sucul astfel obtinut prezinta urmatoarele caractere: o randament 37.9%, o extract uscat solubil 8.5%, o pH=2.3, o acid citric 6.13% ; o acid malic 0.46% ; o acid ascorbic 44 mg % ; o glucoza 0,75% ; o fructoza 0,62% ; o zaharoza 0,63% ; o azot 0,06 g/100 ml; o fosfor 0,008 g/100 ml; o potasiu 0,088 g/100 ml; o calciu 0,011 g/100 ml ; o magneziu 0,008 g/100 ml. o Aminoacizii identificati: glutamic, ?-amino-butiric, treonina, prolina alanina, valina, izoleucina, leucina, fenilalanina, histidina, lisina, arginina, etalonamina.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).