Extras din referat
Ardeiul (Copsicum onnuum).
Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae.
Importanta economica
Se cultiva pentru fructe care contin pe langa hidrati de carbon si multe siruri minerale. Sunt foarte bogate in vitamine si mai ales in vitamina C, de aceea au o larga intrebuintare in arta culinara, in industria conservelor, la prepararea boelii, a pastei si a muraturilor.
Deserierea plantei si cerintele sale.
Este o planta anuala cu radacina pivotanta, dar ramificata, patrunzand in adancime pand la 40- 60 cm. Tulpina este dreapta, la inceput erbacee, de 0,5 – 0,9 m inaltime, se bifurca mereu si la maturitate e se lemnifica.
Frunzele sunt intregi, de forma oval-alungita, ascutite la varf, avand codita lunga si subtire. Florile au culoarea alba si apar de obicei, dupa aproape 2 luni de la semanat, cate una, doua, la locul de bifurcare a tulpinii sau a lastarilor.
Fructul este o baca carnoasa, goala in interior, cu suprafata neteda, lucioasa, de culoare verde-galbuie sau galbena-laptoasa la maturitatea de consum si portocalie sau rosie la coacerea deplina. Este de diferite forme ca de pilda: prismatic-alungit, tronconic, sferic-turtit, muchiat, alungit ori conic si are gust placut, dulce, uneori piperat; gustul piperat datorindu-se unei substanle numita capsicina.
Semintele sunt mici, turtite, tari, colorate in galben-albicios sau auriu si se gasesc fixate pe receptaculul in prelungirea coditei.
Ardeiul este foarte pretentios fata de caldura in lipsa careia intarzie infloritul si fructificarea. Temperatura minima este de 15'c, iar cea optima de 25 28'C. Temperaturile peste 30.C impiedica legarea florilor. Este mai rezistent decat vinetele la temperaturi scazute, astfel ca se poate semana si direct in camp mai ales culturile pentru boia, raspandite mult in campia de vest a tarii.
Soiuri: In practica, numeroasele soiuri de ardei se grupeaza in: ardei grasi, gogosari, ardei lungi si ardei iuti.
a) Soiurile de ardei grasi:
Verde Calincov
Soi cu portul semiinalt., cu perioada de vegetatie pana la formarea primelor fructe bune de consum de 120 - 125 zile, iar pana la coacerea semintelor de 150 -160 zile. Este unul din soiurile destul de raspandite in culturi la noi in tara, fiind semitimpuriu, productiv si cu fructe mari (80 - 10() g). Acestea au forma unui pahar cilindric, cu 3 - 4 coaste (muchii) mai subtire catre varf, colorate in verde deschis la maturitatea de consum si rosu la coacerea completa.
b) Soiurile de ardei gogosari:
Bucuresteni
Este un soi timpuriu productiv cu cate 5-7 fructe pe tufa. Fructele sunt mari, rotund-turtite, cu 4 -5 coaste, asemanatoare cu fructele de tomate, carnoase cu gust dulce si placut, excelente pentru consum proaspat si murat in otet. Uneori fructele sunt iuti. La inceput au culoare verde-inchis, iar la coacere rosu-aprins.
c) Soiuri de ardei lungi:
Cornul caprei
Este un soi timpuriu, foarte productiv, a caror fructe ajung bune de consun la cca. 3 luni de la rasarire. Fructele sunt lungi, subtiri, indoite la varf (cu varful rasucit), atarnand sub forma de pendule, cu suprafata putin valurata, mai ales spre codita. La maturitatea de consum sunt verzi sau galbene, iar la coacerea deplina au culoare rosie-
aprins, cu gust placut, dulce, uneori piperat, bune mai ales pentru muraturi si salate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ardeiul.doc