Ardeiul

Referat
6/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1217
Mărime: 525.94KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Miron
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE PROTECTIA MEDIULU

Extras din referat

Ardeiul (Copsicum onnuum).

Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae.

Importanta economica

Se cultiva pentru fructe care contin pe langa hidrati de carbon si multe siruri minerale. Sunt foarte bogate in vitamine si mai ales in vitamina C, de aceea au o larga intrebuintare in arta culinara, in industria conservelor, la prepararea boelii, a pastei si a muraturilor.

Deserierea plantei si cerintele sale.

Este o planta anuala cu radacina pivotanta, dar ramificata, patrunzand in adancime pand la 40- 60 cm. Tulpina este dreapta, la inceput erbacee, de 0,5 – 0,9 m inaltime, se bifurca mereu si la maturitate e se lemnifica.

Frunzele sunt intregi, de forma oval-alungita, ascutite la varf, avand codita lunga si subtire. Florile au culoarea alba si apar de obicei, dupa aproape 2 luni de la semanat, cate una, doua, la locul de bifurcare a tulpinii sau a lastarilor.

Fructul este o baca carnoasa, goala in interior, cu suprafata neteda, lucioasa, de culoare verde-galbuie sau galbena-laptoasa la maturitatea de consum si portocalie sau rosie la coacerea deplina. Este de diferite forme ca de pilda: prismatic-alungit, tronconic, sferic-turtit, muchiat, alungit ori conic si are gust placut, dulce, uneori piperat; gustul piperat datorindu-se unei substanle numita capsicina.

Semintele sunt mici, turtite, tari, colorate in galben-albicios sau auriu si se gasesc fixate pe receptaculul in prelungirea coditei.

Ardeiul este foarte pretentios fata de caldura in lipsa careia intarzie infloritul si fructificarea. Temperatura minima este de 15'c, iar cea optima de 25 28'C. Temperaturile peste 30.C impiedica legarea florilor. Este mai rezistent decat vinetele la temperaturi scazute, astfel ca se poate semana si direct in camp mai ales culturile pentru boia, raspandite mult in campia de vest a tarii.

Soiuri: In practica, numeroasele soiuri de ardei se grupeaza in: ardei grasi, gogosari, ardei lungi si ardei iuti.

a) Soiurile de ardei grasi:

Verde Calincov

Soi cu portul semiinalt., cu perioada de vegetatie pana la formarea primelor fructe bune de consum de 120 - 125 zile, iar pana la coacerea semintelor de 150 -160 zile. Este unul din soiurile destul de raspandite in culturi la noi in tara, fiind semitimpuriu, productiv si cu fructe mari (80 - 10() g). Acestea au forma unui pahar cilindric, cu 3 - 4 coaste (muchii) mai subtire catre varf, colorate in verde deschis la maturitatea de consum si rosu la coacerea completa.

b) Soiurile de ardei gogosari:

Bucuresteni

Este un soi timpuriu productiv cu cate 5-7 fructe pe tufa. Fructele sunt mari, rotund-turtite, cu 4 -5 coaste, asemanatoare cu fructele de tomate, carnoase cu gust dulce si placut, excelente pentru consum proaspat si murat in otet. Uneori fructele sunt iuti. La inceput au culoare verde-inchis, iar la coacere rosu-aprins.

c) Soiuri de ardei lungi:

Cornul caprei

Este un soi timpuriu, foarte productiv, a caror fructe ajung bune de consun la cca. 3 luni de la rasarire. Fructele sunt lungi, subtiri, indoite la varf (cu varful rasucit), atarnand sub forma de pendule, cu suprafata putin valurata, mai ales spre codita. La maturitatea de consum sunt verzi sau galbene, iar la coacerea deplina au culoare rosie-

aprins, cu gust placut, dulce, uneori piperat, bune mai ales pentru muraturi si salate.

Preview document

Ardeiul - Pagina 1
Ardeiul - Pagina 2
Ardeiul - Pagina 3
Ardeiul - Pagina 4
Ardeiul - Pagina 5
Ardeiul - Pagina 6
Ardeiul - Pagina 7

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Cercetări privind conținutul de capsaicină din boiaua de ardei iute. Tehnologia de obținere a boielei de ardei

1. INTRODUCERE Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat mai întâi şi ingredientelor cu gust pătrunzător şi iute sau aromatic (de...

Antibiotice Naturale

Antibiotice naturale Introducere Antibioticele sunt substante chimice produse de microorganisme sau obtinute prin sinteza sau semisinteza care,...

SA se Proiecteze o Secție de Obținere a Boielei de Ardei

I.MEMORIU JUSTIFICATIV Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat mai întâi şi ingredientelor cu gust pătrunzător şi iute sau aromatic...

Bolile și Dănătorii Ardeiului

Capitolul I. Capsicum annuum L.- încadrarea taxonomică, caracterizarea morfoanatomică şi propagarea în sistem convenţional I.1. Incadrarea...

Standarde de calitate și caracterizare economică și nutritivă a ardeiului

INTRODUCERE Legumele solanacee formează una din cele mai importante grupe tehnologice, care se cultivă la noi în țară și în general în lume.Din...

Sinteză Tehnologică Comparativă privind Tehnologia de Cultivare a Plantelor din Familia Solanaceae

INTRODUCERE Din aceasta grupa fac parte specii de plante legumicole, care se mai numesc si legume solano-fructoase, cu o mare importanta...

Conservarea Legumelor și Fructelor - Subprodusi

Introducere Valorificarea deseurilor Plecand de la ierarhia specifica managementului deseurilor, deseurile a caror formare nu poate fi evitata...

Licopina din Rosii, Capsantina, Oleorezina

CAP.1 COLORANŢI ALIMENTARI Culoarea este o însuşire a calităţii senzoriale a unui produs alimentar, percepută vizual. Coloranţii sunt combinaţii...

Ai nevoie de altceva?